Το περασμένο φθινόπωρο, μαθητής απείχε της εκπαιδευτικής διαδικασίας για πάνω από 1 μήνα, γιατί δεν καλύφθηκε το κενό σχολικής νοσηλεύτριας, άκρως αναγκαία, ώστε το παιδί να μπορεί με ασφάλεια να βρίσκεται στο σχολείο του.
Η δασκάλα μίλησε τότε δημόσια σε εκπομπή -εκτός του ωραρίου της-, ως μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αν. Αττικής «ο Σωκράτης», για τις επιπτώσεις που έχει για το παιδί η μακρόχρονη απουσία του, από το φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον, για την ψυχοκοινωνική εξέλιξη του και μαθησιακή του πορεία.
Τρεις μήνες σχεδόν μετά ασκείται πειθαρχική δίωξη στην εκπαιδευτικό από την ΔΙΠΕ Ανατολικής Αττικής για το παραπάνω γεγονός. Να σημειωθεί ότι όχι μόνο δεν προσλήφθηκε σχολική Νοσηλεύτρια στο σχολείο αλλά και ότι ο μαθητής υποχρεωτικά μεταφέρθηκε σε άλλη σχολική μονάδα, εκτός γεωγραφικών ορίων!
Πρόκειται για τη δασκάλα του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, Σοφία Καψαλάκη, η οποία όταν τον Νοέμβριο του 2024 διαπίστωσε ότι πέρασε ένας μήνας με τον μαθητή να απέχει υποχρεωτικά από τα μαθήματά του γιατί δεν του χορηγήθηκε σχολική νοσηλεύτρια, τόλμησε και μίλησε. Τρεις μήνες μετά, έρχονται οι αρμόδιοι να την «τιμωρήσουν» για τη δράση της.
Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. ΑΝ. Αττικής «Ο Σωκράτης» σημειώνεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι «τον περασμένο Νοέμβριο, στηλιτεύσαμε, το ανεπίτρεπτο, για τον 21ο αιώνα γεγονός, ότι μαθητής απείχε της εκπαιδευτικής διαδικασίας για πάνω από 1 μήνα, γιατί δεν καλύφθηκε το κενό Σχολικής Νοσηλεύτριας, άκρως αναγκαία, ώστε το παιδί να μπορεί με ασφάλεια να βρίσκεται στο σχολείο του».
Η οδύσσεια 7χρονου μαθητή
Η απίστευτη περιπέτεια που βίωσε ο 7χρονος Γιώργος, μαθητής της Α’ Δημοτικού κράτησε 45 μέρες. Το παιδί έμεινε 1, 5 μήνα εκτός σχολικού περιβάλλοντος, γιατί δεν μπορούσε να παρακολουθήσει τα μαθήματα με ασφάλεια, καθώς δεν υπήρχε σχολικός νοσηλευτής.
Ο μικρός μαθητής χρήζει άμεσης και συνεχούς παρακολούθησης από σχολικό νοσηλευτή, και δεν μπορούσε να παρακολουθήσει δια ζώσης μαθήματα στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, όπου και είναι εγγεγραμμένος, καθώς δεν έχει καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε έπειτα από την άδεια μητρότητας που πήρε η προηγούμενη νοσηλεύτρια στο τέλος Σεπτέμβρη.
Ο Απόστολος Παπαγιαννόπουλος πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» μιλώντας είχε εξηγήσει το μέγεθος του προβλήματος: «Ο Γιώργος έχει μια σοβαρή πάθηση, χρειάζεται συνεχώς δίπλα του σχολική νοσηλεύτρια καθώς μπορεί να πάθει μέχρι και πέντε κρίσεις κατά τη διάρκεια του σχολείου, οι οποίες κρατούν μερικά δευτερόλεπτα. Οπότε μπορεί να πέσει και χτυπήσει ή να χρειαστεί φάρμακα».
Οι γονείς του παιδιού σε απόγνωση
Ο πατέρας του παιδιού είχε εξηγήσει τότε την κατάσταση: «Όταν έφυγε η νοσηλεύτρια κάνοντας χρήση της νόμιμης άδειάς της μας διαβεβαίωσαν από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Ανατολικής Αττικής ότι θα σταλεί καινούργια. Αυτό μέχρι και σήμερα δεν συνέβη ποτέ. Τηλεφωνούσα διαρκώς και δεν μου απαντούσαν κάτι συγκεκριμένο. Όσο για τον διευθυντή της δεν απάντησε ποτέ στα τηλεφωνήματά μου».
Τότε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας δρομολόγησε μετεγγραφή – μετακίνηση του παιδιού σε άλλο σχολικό συγκρότημα, όπου και υπάρχει νοσηλευτής. Οι γονείς δεν το δέχτηκαν, δεν υπέγραψαν ποτέ, αλλά η μετεγγραφή έγινε. «Δεν την δεχτήκαμε, δεν υπογράψαμε αλλά παρόλα αυτά η εντολή δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, το οποίο προτάθηκε από την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση για την μετεγγραφή του Γιώργου, η σχολική νοσηλεύτρια που υπάρχει εποπτεύει ήδη τρία παιδιά. Και δεν έφτανε μόνο αυτό, πρόκειται για το σχολικό συγκρότημα που έπεσαν οι σοβάδες σε ώρα μαθήματος και κρίθηκε ακατάλληλο. Οπότε η πρόταση που έχουμε είναι να κάνει τηλεκπαίδευση. Ένα παιδάκι 7 χρονών που έχει αποκοπεί από τη φοίτησή του τόσο καιρό».
Μια ακατάλληλη προσωρινή λύση
Η λύση της μετεγγραφής χαρακτηρίστηκε προσωρινή, όμως και να ήταν ασφαλές το σχολείο και εντάξει όλο το πλαίσιο ο μικρός δεν θα μπορούσε να πηγαίνει εκεί. «Είναι μακριά πέρα από τον γεωγραφικό προσδιορισμό μας, η μητέρα δεν οδηγεί, το παιδί πρέπει να περπατάει παραπάνω από όσο μπορεί, έχει και δυσκολία σε αυτό, και με κίνδυνο να συμβεί κάτι στη διαδρομή». Και σαν μην έφταναν τα παραπάνω μετεγγραφή πήρε και ο αδελφός του, με τους γονείς να έχουν να αντιμετωπίσουν τη διπλή νέα προσαρμογή στις συνθήκες και την ψυχολογική ενόχληση του δεύτερου παιδιού για τη βίαιη αποκοπή από το οικείο περιβάλλον του σχολείου του.
Το χρονικό και τα εξώδικα
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ», Απόστολος Παπαγιαννόπουλος ήταν ξεκάθαρος: «Αυτό που συμβαίνει με τον Γιωργάκη είναι τραγελαφικό. Το παιδί ουσιαστικά έχει πάνω από ενάμιση μήνα που δεν βρίσκεται στις σχολικές αίθουσες και χωρίς να παρακολουθεί οποιοδήποτε μάθημα, καθώς μένει ακόμα κενή η θέση της σχολικής νοσηλεύτριας».
Στο 6ο δημοτικό σχολείο Αχαρνών, το οποίο προτάθηκε από την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση για την μετεγγραφή του, η σχολική νοσηλεύτρια που υπάρχει εποπτεύει ήδη τρία παιδιά, την στιγμή που θα έπρεπε να φροντίζει μόνο έναν μαθητή.
«Ακόμα και στο σχολείο που προτάθηκε στην οικογένεια για να γίνει η μετακίνηση, η σχολική νοσηλεύτρια διαχειρίζεται ήδη 3 παιδιά, ενώ θα έπρεπε μόνο ένα. Αν τα παιδιά χρειαστούν ταυτόχρονα βοήθεια, πώς θα μπορέσει η νοσηλεύτρια να ανταπεξέλθει; Αυτή δεν είναι λύση και ο Σύλλογός μας την καταδικάζει απερίφραστα, καθώς πρόκειται για μια απαράδεκτη στάση της Πρωτοβάθμιας».
Το σχολείο με τους… σοβάδες
Εκτός αυτού, οι κτιριακές υποδομές του σχολείου, το οποίο συστεγάζεται με το 12ο, έχει κτιριακό ζήτημα. Πρόκειται για το σχολείο εκείνο που πρόσφατα έπεσαν σοβάδες την ώρα του μαθήματος και… έκλεισε! «Πέφτουν οι σοβάδες και κλείνει το σχολείο! Τώρα κάνουν τηλεκπαίδευση».