Για το τεράστιο κενό που αφήνει ο Δημήτρης Ήμελλος με τον χαμό του μίλησε ο «παπάς» του «Σασμού», Μιχάλης Αεράκης, για τον καλό του φίλο και συνάδελφο.
Χωρίς να μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του, ο ηθοποιός έκανε λόγο για έναν «πραγματικό μαχητή» που δεν εγκατέλειψε στιγμή τη δουλειά του, παρά τους ανυπόφορους πόνους που -όπως αποκάλυψε- βίωνε.
Διατηρώντας πάντα το χαμόγελο και την αισιοδοξία του, ο Δημήτρης Ήμελλος για τρία χρόνια ήταν πάντα παρών σε γυρίσματα 10 ωρών, χωρίς ποτέ να δυσανασχετεί, χωρίς ποτέ να χάνει το κουράγιο του…
«Θα ήθελα να μιλάμε για άλλα πράγματα και όχι για αυτό που συνέβη. “Έφυγε” ένας σπουδαίος άνθρωπος, άνθρωπος. Κοίταζε πάντα ψηλά με χαμόγελο, με αισιοδοξία. Τρία χρόνια “Σασμό” όλοι όσοι συμμετείχαμε εκεί δεν υποδυόμασταν έναν ρόλο, ήμασταν οι ρόλοι, γιατί ήμασταν μια οικογένεια. Δεν ήταν κάτι εύκολο 3 χρόνια επί 10 ώρες καθημερινών γυρισμάτων. Περισσότερο βλεπόμασταν μεταξύ μας παρά με την οικογένειά μας» είπε ο Μιχάλης Αεράκης και πρόσθεσε:
«Ο Δημήτρης… δεν μου αρέσει να λέω “ήταν” αλλά ήταν ένας μαχητής, ένας γενναιόδωρος άνθρωπος. Ερχόταν στο γύρισμα με αβάσταχτους πόνους, ο Alpha και ο παραγωγός του ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα του και του έλεγαν πως ό,τι ήθελε εκείνος θα γίνει. Ο Δημήτρης έλεγε “έχω μάθει ό,τι αρχίζω στη ζωή μου να το τελειώνω”. Και τέλειωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ο αστυνόμος της καρδιάς μας, ο Φραγκιαδάκης, τι ωραίο ήχο που έβγαλε και εισήγαγε σε όνομα λέγοντας “Μαρίνα”. Τι ωραίος, τι γλυκός, τι τρυφερός άνθρωπος. Ποτέ του δεν λύγισε, το πλάνο έπρεπε να τελειώσει. Ποτέ δεν λιγοψύχησε να πει στους σκηνοθέτες ότι δεν μπορεί. Ήταν εκεί μάχιμος, με τα μάτια του μας έδινε αυτός κουράγιο. Είναι κάτι απίστευτο, υπερφυσικό».
Στη συνέχεια, ο Μιχάλης Αεράκης αφηγήθηκε το τελευταίο μήνυμα που του έστειλε και την υπόσχεση που του είχε δώσει, την οποία δεν μπόρεσε, ωστόσο, να τηρήσει.
«Κάθε καλοκαίρι τα τελευταία 20 χρόνια έκανε διακοπές στη νότια Κρήτη και είχαμε δώσει ραντεβού τον Δεκαπενταύγουστο να παίξουμε τάβλι στο χωριό μου, στα Ανώγεια. Εμένα κάτι μου έτυχε την τελευταία ημέρα και δυστυχώς δεν μπόρεσα να πάω. Το τελευταίο μήνυμα που του έστειλα πριν 15 μέρες και στο οποίο δυστυχώς δεν έλαβα απάντηση ήταν: “Φίλε, Δημήτρη, σου χρωστάω ένα τάβλι”. Εμείς στην Κρήτη όταν αποχωριζόμαστε από αγαπημένα πρόσωπα λέμε “καλή αντάμωση”. Εύχομαι αυτή την παρτίδα τάβλι να την παίξουμε κάπου αλλού» είπε.
«Οι υπέροχοι άνθρωποι δεν φεύγουν μόνοι»
Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος αποχαιρέτησε με τον δικό του τρόπο τον Δημήτρη Ήμελλο, γράφοντας σε μια ανάρτησή του στο Instagram:
«Οι υπέροχοι άνθρωποι δεν φεύγουν μόνοι! Παίρνουν και τις καρδιές μας… Καλό σου ταξίδι αδελφέ μου».
Οι δυο ηθοποιοί είχαν συνεργαστεί στην κινηματογραφική ταινία «Bang Bang» το 2008 και από τότε διατηρούσαν μια στενή φιλία.
«Αχ αγαπημένε μου Δημήτρη, σπάνιε και πολύτιμε»
Aνάμεσα στους καλλιτέχνες που αποχαιρέτησαν τον ηθοποιό ήταν και η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, η οποία με μια ανάρτηση στα social media είπε το δικό της αντίο.
Αχ αγαπημένε μου Δημήτρη, σπάνιε και πολύτιμε, έμαθα τόσα από εσένα. Δεν θα ξεχασω ποτε τις ατέλειωτες συζητήσεις μας στα κενά μας, για το θέατρο, τον Τσέχοφ που τοσο λάτρευες, την υποκριτική. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την αστείρευτη όρεξη που είχες για ζωή, για δημιουργία, για εξέλιξη, χιούμορ, παρέα, ζεστασιά. Δεν θα ξεχασω ποτε αυτό το χαμόγελο και αυτή την αγκαλιά. Θα μου λείψεις τοσο πολύ αγαπημένε μου φίλε. Θα μου λείψει να σε κοροϊδέυω και να σε λέω ”μπαμπά” και να με λες ”βούρλο” και ”βουρλάκι”. Κρατάω τις τελευταίες μου διακοπές (που με έστειλες εσυ στην αγαπημενη σου σπηλιά) και είναι σαν να έχουμε πάει παρέα. Αντίο Δημητρη μου. Δεν το χωράει το μυαλό μου» ήταν τα συγκινητικά λόγια της.
Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί στη σειρά «Σασμός».
Το σπαρακτικό αντίο της αδερφής του
Με μια σπαρακτική ανάρτηση, η αδερφή του ηθοποιού, Αγγελική είπε το δικό της αντίο στον ηθοποιό. με τα λόγια της να προκαλούν συγκίνηση…
«Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ αδερφέ μου. Ήσουν το καμάρι της οικογένειας μας! Τώρα είσαι στην αγκαλιά του Θεού μαζί με τον μπαμπά μας! Θα μου λείψεις καρδιά μου!», έγραψε.
Με λυγμούς το αντίο της Έλενας Τοπαλίδου
Συγκλονισμένη από τον θάνατο του Δημήτρη Ήμελλου είναι η Έλενα Τοπαλίδου, η οποία είχε συνεργαστεί μαζί του στην ταινία “Φόνισσα”.
«Είχε ασθενήσει κάποια στιγμή στα γυρίσματα της “Φόνισσας” αλλά δεν είχα φανταστεί ότι θα συμβεί αυτό. Ήξερα ότι ήταν δύσκολα τα πράγματα. Ήθελα να πιστεύω όμως ότι ο Δημήτρης θα έλεγε αστεία, θα το κοροϊδέψει. Ας είναι καλά ο γιος του, ας είναι πάντα καλά να τον θυμάται. Τον αγάπησα πάρα, πάρα πολύ. Ήταν ένας άνθρωπος που σκεφτόμουν πριν φύγει, πίστευα στην αιωνιότητα. Μακάρι να συναντήσει αγαπημένους και να περνάει καλά εκεί πάνω. Σε όσους τον αγαπούν, στη μητέρα του παιδιού του, σε όλους αυτούς που είναι κοντά του και θα τους λείψει, καλό κουράγιο. Σίγουρα ο Δημήτρης κάνει κάτι ζαβό και λοξό και μας κρυφο-κλείνει το μάτι» είπε, εμφανώς συγκινημένη, μιλώντας στην εκπομπή «Το Πρωινό».
Μια λαμπρή καλλιτεχνική πορεία χωρίς «φώτα»
Ο βραβευμένος ηθοποιός Δημήτρης Ήμελλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών έπειτα από μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά στον χώρο της υποκριτικής.
Ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους και πολυδιάστατους καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής, τηλεοπτικής, αλλά και κινηματογραφικής σκηνής.
Η αγάπη του για την υποκριτική ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Νομική Σχολή Αθηνών, οπότε και εντάχθηκε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου.
Αργότερα, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Διομήδη Φωτιάδη, συνεχίζοντας την εκπαίδευσή του στην Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης της Μόσχας, δίπλα στον σκηνοθέτη Λεονίντ Χέιφιτς.
«Ο πατέρας μου δεν το πίστευε και μου έλεγε πως αυτό που κάνω είναι μάταιο. Με την υποκριτική ήταν κάτι ακαριαίο, όπως ένας κεραυνοβόλος έρωτας. Δεν σε νοιάζει το πρακτικό του κομμάτι», είχε πει σε συνέντευξή του, αποκαλύπτοντας την αντίδραση που είχε ο πατέρας του όταν πληροφορήθηκε ότι ταν άφησε τη Νομική για την υποκριτική.
Έχοντας συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες, ο Δημήτρης Ήμελλος συμμετείχε σε κορυφαίες θεατρικές παραστάσεις, όπως η «Ιφιγένεια στη Χώρα των Ταύρων», ο «Οιδίπους επί Κολωνώ», οι «Πέρσες», και ο «Ταρτούφος», ενώ σημαντικό κεφάλαιο στην καριέρα του αποτέλεσε η θητεία του στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (2001-2007) υπό τη διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού, με τον οποίο είχε μια στενή καλλιτεχνική συνεργασία.
Το 2001, ο Ήμελλος έγινε ο πρώτος ηθοποιός που τιμήθηκε με το βραβείο Χορν για την ερμηνεία του στη «Φρεναπάτη», ενώ το 2005 απέσπασε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας από τους αναγνώστες του περιοδικού «Αθηνόραμα» για τον ρόλο του στο έργο «Μολιέρος».
«Συνέπεσε να είμαι ο πρώτος που πήρα το Βραβείο Χορν. Με βοήθησε γιατί ο πατέρας μου ήταν αντίθετος με αυτή τη δουλειά. Ο πατέρας μου κοντά στο τέλος της ζωής του μου είπε ”καλά έκανες”» είχε πει σε συνέντευξή του το 2022 σχολιάζοντας το βραβείο Χορν.
«Το 10», «Καρυωτάκης», «Σασμός» και «Άγιος Παΐσιος» είναι λίγες μόνο από τις συμμετοχές του σε δημοφιλείς σειρές της τηλεόρασης, ενώ το κοινό είχε να την ευκαιρία να τον απολαύσει και στον κινηματογράφο και συγκεκριμένα σε ταινίες όπως: το «Αλιόσα» του Θανάση Σκρούμπελου (1999), «Beautiful people» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (2001), «Παρά λίγο, παρά πόντο, παρά τρίχα» της Στέλλας Θεοδωράκη (2002), «Delivery» του Ν.Παναγιωτόπουλου (2004), «Γλυκιά μνήμη» του Κυριάκου Κατζουράκη (2005), «Bank Bang» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (2008), «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένα του Σωτήρη Γκορίτσα» (2011), «Χρόνια Πολλά του Χρήστου Γεωργίου» (2017), «Η δουλειά της του Νίκου Labot» (2018), «Ράφτης της Σόνια Λίζα Κέντετμαν» (2020).
Ο Δημήτρης Ήμελλος διέγραψε μια λαμπρή πορεία, υπηρετώντας με ήθος, συνέπεια και σεμνότητα την τέχνη του, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά του τόσο στο ελληνικό θέατρο, όσο την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.