Το δικαστήριο της Ρώμης δεν επικύρωσε την κράτηση των δώδεκα προσφύγων που είχαν μεταφερθεί στα κλειστά κέντρα της Αλβανίας. Θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ιταλία.
Οι μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στην Ιταλία σύμφωνα με τους δικαστές.
Αιτία της απόφασης της ιταλικής δικαιοσύνης, η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που εκδόθηκε στις 4 Οκτωβρίου, βάσει της οποίας, για να θεωρηθεί μια χώρα προέλευσης των μεταναστών “ασφαλής”, πρέπει να σέβεται όλες τις ατομικές ελευθερίες και το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αν αυτό δεν συμβαίνει, η χώρα δεν λογίζεται ασφαλής και σύμφωνα με τα όσα είχε ορίσει και η κυβέρνηση της Ρώμης, όσοι μετανάστες φτάνουν στην Ιταλία από μια τέτοια χώρα, δεν μπορούν να μεταφέρονται στα δυο κλειστά κέντρα της βόρειας Αλβανίας.
Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι απορρίφθηκαν οι αιτήσεις των δώδεκα μεταναστών, για παροχή ασύλου από την Ιταλία.
Κατά την διάρκεια της αυριανής ημέρας, οι δώδεκα μετανάστες που βρίσκονται στα δύο ιταλικά κλειστά κέντρα της Βόρειας Αλβανίας αναμένεται να μεταφερθούν στην Ιταλία, με πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής.
Οι υπόλοιποι τέσσερις είχαν ήδη επιστρέψει, χθες, διότι επρόκειτο για δύο ανήλικα και δύο άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες.
Θα έχουν στην διάθεσή τους δύο εβδομάδες για να προσφύγουν κατά της απόφασης απόρριψης της αίτησης ασύλου τους.
“Συνηθίζω να σέβομαι τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, αλλά θα ήθελα να τυχαίνουν σεβασμού και οι αποφάσεις της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Η δημοκρατία βασίζεται στη διάκριση των εξουσιών. Η δικαστική εξουσία πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους, όχι να τους χρησιμοποιεί για να εμποδίζει την κυβέρνηση να τους χρησιμοποιεί”, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.
Οι καταυλισμοί προσφύγων εκτός ΕΕ δεν λύνουν το πρόβλημα
Το θέμα με τους καταυλισμούς προσφύγων στην Αλβανία που εξυπηρετούν τα ιταλικά συμφέροντα σχολιάζεται στον γερμανικό Τύπο. Η Stuttgarter Zeitung σχολιάζει: «Η εξαγωγή προσφύγων από τη Μελόνι στην Αλβανία είναι πάνω απ’ όλα μια δήλωση χρεοκοπίας της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και θα μπορούσε ωστόσο να χρησιμεύσει ως πρότυπο. Διάφορες χώρες-μέλη της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταθέσουν τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου σε τρίτες χώρες. Η Γερμανία εξετάζει επίσης αυτό το ενδεχόμενο. Όσο τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες δεν είναι αμάρτημα. Δεν μπορεί όμως να παραβλεφθεί ότι αυτή η εξωτερική ανάθεση μπορεί να αφορά την απώλεια ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματά της».
Για το ίδιο θέμα η Handelsblatt γράφει: «Η φον ντερ Λάιεν πουλάει την τρέχουσα μείωση των αριθμών στην ΕΕ ως πολιτική επιτυχία, εξαίροντας τη συνεργασία με τη Λιβύη και την Τυνησία. Στην πραγματικότητα, οι συμφωνίες αυτές έχουν επιτύχει ελάχιστα. Υπάρχουν στοιχεία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τυνήσιοι αξιωματούχοι, για παράδειγμα, εγκαταλείπουν τους πρόσφυγες στην έρημο για να τους αποτρέψουν, μερικές φορές χωρίς νερό. Το ίδιο πρέπει να φοβόμαστε και για τις “ασφαλείς τρίτες χώρες”. Σε μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων που διοργάνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι διαδικασίες ασύλου που έχουν ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες είναι “αδιανόητες” από την άποψη του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ οι καταυλισμοί θα ήταν επίσης υπερβολικά ακριβοί και αναποτελεσματικοί».