Kορυφώνεται η πολιτική κρίση στη Γαλλία εν μέσω και έντονης οικονομικής αβεβαιότητας, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που οδήγησε στην παραίτηση του Μισέλ Μπαρνιέ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν ανακοίνωσε απόψε το όνομα του επόμενου πρωθυπουργού.
Ο Μακρόν εκφώνησε διάγγελμα για την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία, η οποία έμεινε και πάλι χωρίς κυβέρνηση, μετά την πρόταση μομφής που οδήγησε στην πτώση του Μισέλ Μπαρνιέ, την Τετάρτη.
Ο Γάλλος πρόεδρος απέκλεισε να παραιτηθεί πριν από τη λήξη της θητείας του διαβεβαιώνοντας ότι «θα ολοκληρώσει τη θητεία του» στην προεδρία και θα ορίσει τον νέο πρωθυπουργό της χώρας εντός των επόμενων ημερών.
Όπως είπε, τους επόμενους 30 μήνες που θα είναι στην προεδρία της γαλλικής Δημοκρατίας στόχος του θα είναι η δημιουργία μίας ισχυρής Γαλλίας και μίας ισχυρής Ευρώπης, ικανών να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών.
Η προτεραιότητα του νέου πρωθυπουργού θα είναι να περάσει ο προϋπολογισμός, τόνισε ο Μακρόν στο διάγγελμά του. Όπως είπε, στις αρχές του επόμενου έτους η νέα κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον νέο προϋπολογισμό που πρέπει να εγκριθεί ώστε «να υλοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις».
Ο πρόεδρος επέκρινε με δριμύτητα την ακροδεξιά και την Αριστερά ότι αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και «συμμάχησαν σε ένα αντιδημοκρατικό μέτωπο», ανατρέποντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ.
«Οι βουλευτές που ανέτρεψαν την κυβέρνηση σκέφτονται μόνο τη προοπτική νέων προεδρικών εκλογών. Θα ολοκληρώσω την πλήρη θητεία μου ως πρόεδρος» είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει ευθύνες που δεν είναι δικές του.
Ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι «είναι δική του ευθύνη» το γεγονός ότι η διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών το καλοκαίρι ήταν μια απόφαση που δεν έγινε κατανοητή από τους πολιτικούς παράγοντες. «Σήμερα στην Εθνοσυνέλευση δεν υπάρχει μια σαφής πλειοψηφία για αυτό χρειάζεται μια νέα πολιτική μέθοδος», είπε.
Νωρίτερα ο Μισέλ Μπαρνιέ μετέβη στο προεδρικό μέγαρο για να δηλώσει την παραίτησή του, όπως και αναμενόταν μετά την πτώση της κυβέρνησής του, με τον Μακρόν να την κάνει δεκτή.
«Ο Μισέλ Μπαρνιέ διασφαλίζει, μαζί με τα μέλη της κυβέρνησης, τον χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων μέχρι τον διορισμό νέας κυβέρνησης», τόνισε η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.
Ο Μακρόν δεν έχει καταλήξει ακόμη στο όνομα για τον αντικαταστάτη του πρωθυπουργού, ανέφεραν πηγές, αλλά τα στοιχεία στη λίστα του περιλαμβάνουν από τον Σεμπαστιάν Λεκόρνου μέχρι τον Φρανσουά Μπαϊρού και του Μπρούνο Ρετάιγ.
Θα πρόκειται για τον τέταρτο κατά σειρά πρωθυπουργό που γνωρίζει η Γαλλία κατά το τρέχον έτος. Το μείζον ερώτημα είναι αν ο νέος πρωθυπουργός θα καταφέρει να έχει διαφορετική τύχη από αυτή του Μισέλ Μπαρνιέ και κυρίως αν θα είναι σε θέση η Γαλλία να έχει έτοιμο τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 πριν την εκπνοή του 2024.
Ο πιο ξεκάθαρος δρόμος για να μπορέσει ο Μακρόν να ορίσει έναν νέο πρωθυπουργό που θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση και να ψηφίσει προϋπολογισμό πριν από το τέλος του έτους θα ήταν να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της ακροδεξιάς για τον προϋπολογισμό.
Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε την εγκατάλειψη των προσπαθειών για τη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας.
Το φαβορί για πρωθυπουργός είναι ο Σεμπαστιάν Λεκορνού, νυν υπουργός Άμυνας και πολύ στενό μέλος του περιβάλλοντος του προέδρου. Έχοντας περάσει από πολλά υπουργεία για να καταλήξει σήμερα να βρίσκεται στο υπουργείο Άμυνας, είναι ο μόνος υπουργός που βρίσκεται στην κυβέρνηση από τότε που ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε την εξουσία το 2017.
Ρυθμιστικό ρόλο αναμένεται ότι θα έχει και πάλι η Μαρίν Λεπέν, αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει ο Εθνικός Συναγερμός στην πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να αποφασίσει είτε αν θα στηρίξει το όνομα που θα προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος ή αν θα προσπαθήσει άμεσα να τον ανατρέψει, με νέα πρόταση δυσπιστίας, πιθανότατα σε συνεργασία με την Αριστερά.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μπρούνο Ρεταγιό, ο οποίος είναι από την σκληρή δεξιά, ίσως να ικανοποιήσει τις προθέσεις που έχει η Μαρίν Λεπέν να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση.
Ο Γάλλος πρόεδρος σήμερα αναμένεται να μιλήσει για την πορεία της χώρας και κυρίως για τη στρατηγική του, μαζί με ένα όνομα πρωθυπουργού, ο οποίος να χαίρει εκτίμησης όλων των κομμάτων, πράγμα που είναι σχεδόν αδύνατον. Ωστόσο, επείγει ο προϋπολογισμός του 2025, ενώ η αντιπολίτευση συνεχίζει να ζητά την παραίτησή του, με τον ίδιο να το αποκλείει.
Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό ο Γάλλος πολιτικός Φρανσουά Μπαϊρού, o οποίος αναφέρεται και αυτός ως πιθανός διάδοχος του Μπαρνιέ, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων αργότερα την Πέμπτη, ανέφεραν η εφημερίδα Le Parisien και το ραδιόφωνο RTL. Ο Μπαϊρού είναι βετεράνος κεντρώος πολιτικός, δήμαρχος του Πάου και στενός σύμμαχος του Μακρόν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υποστήριξε την υποψηφιότητα της Μαρίν Λεπέν το 2022 και υπερασπίζεται τη θέσπιση αναλογικού ψηφοδελτίου για τις βουλευτικές εκλογές.
Ο Μακρόν συζήτησε και με άλλους υποψήφιους όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ και ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών Μπρούνο Ρετάιγ, αλλά δεν πείστηκε για την καταλληλότητά τους. Άλλωστε, ο πρώην σοσιαλιστής (Καζνέβ) θα απορριφθεί από τη δεξιά και την ακροδεξιά, ενώ ο πρώην στενός φίλος του (Ρετάιγ) φαίνεται πολύ διχαστικός για να πείσει την πλειοψηφία.
Πολιτική κρίση διαρκείας
Η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ εντείνει την πολιτική κρίση, που είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο μετά την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Την πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε η Ακρα Αριστερά με τον Ζαν Λικ Μελανσόν να καλεί τον Γάλλο πρόεδρο να παραιτηθεί. Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στήριξε την πρόταση μομφής, αλλά απέφυγε να ζητήσει την παραίτηση Μακρόν.
Όπως ήταν αναμενόμενο η πλειοψηφία των μελών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης τάχθηκε χθες υπέρ της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 331 βουλευτές. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, υπέρ της μομφής στην κυβέρνηση τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αριστεράς καθώς και του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ενώ κατά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας που στηρίζει τον Εμάνουελ Μακρόν καθώς και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Η συζήτηση υπήρξε εξαιρετικά έντονη με συνεχείς διακοπές και αποδοκιμασίες των εκάστοτε ομιλητών. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συμπολίτευσης έκαναν λόγο για ανίερη συμμαχία της ακροδεξιάς με τα κόμματα της αριστεράς, ενώ οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν λίγο-πολύ ότι η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ ήταν επιβεβλημένη.
Ο ίδιος ο Μισέλ Μπαρνιέ, λαμβάνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας και της υπευθυνότητας» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Γαλλία πληρώνει κάθε χρόνο 60 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους, δηλαδή περισσότερα από αυτά που ξοδεύει για την άμυνα και την παιδεία μαζί. «Θα ήθελα να είμαι σε θέση να ξοδέψω περισσότερα όμως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μετά την πρόταση μομφής» δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Ζητούν παραίτηση Μακρόν
Οι αντίπαλοί του λένε ότι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος για να τερματιστεί η πολιτική κρίση είναι να παραιτηθεί. Ωστόσο, ο ίδιος έχει επιμείνει ότι θα υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας του μέχρι το 2027.
Στον απόηχο του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν κάλεσε χθες τον Γάλλο πρόεδρο να αναλάβει τις ευθύνες του, χωρίς ωστόσο να ζητήσει ξεκάθαρα την παραίτηση του. Αντιθέτως ανέφερε ότι σκοπεύει να αφήσει τον νέο πρωθυπουργό να εργαστεί ούτως ώστε να καταλήξει σε έναν κρατικό προϋπολογισμό αποδεκτό για όλους.
Σε άλλο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν ζήτησε την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμα και αν διορίζει κάθε τρεις μήνες έναν Μισέλ Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία, δεν θα καταφέρει να μείνει στην προεδρία της Δημοκρατίας για τα επόμενα τρία χρόνια».
Από την άλλη, ο Γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ δεν έθεσε θέμα παραίτησης του προέδρου της Δημοκρατίας και κάλεσε τον Μακρόν να ακούσει τους Γάλλους και να διορίσει πρωθυπουργό προερχόμενο από τους κόλπους της αριστεράς.
Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) ζήτησε την παραίτηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μετά την υπερψήφιση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ.
Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του LFI Ματίλντ Πανό αξίωσε «από τον Εμανουέλ Μακρόν να αποχωρήσει», ζητώντας «πρόωρες προεδρικές εκλογές».
Το μέλλον του Μακρόν, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται το 2027, δεν συνδέεται ωστόσο με την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ.