Φαίνεται ότι ο υπερτουρισμός στον μεσογειακό νότο δεν αποδίδει για όλους το ίδιο.
Ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις των διακοπών και προτιμούν να μείνουν στην πόλη τους.
Αλλά δεν είναι μόνο οι Έλληνες. Και στην Ιταλία τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα, παρότι και οι δύο χώρες εμφανίζουν τεράστια τουριστική κίνηση και θα περίμενε κανείς ανάλογη οικονομική πρόοδο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, πολλοί Ιταλοί δεν έχουν χρήματα για διακοπές και θα περάσουν τον Δεκαπενταύγουστο στο σπίτι.
Συγκεκριμένα, «εξίμισι εκατομμύρια Ιταλοί δεν μπόρεσαν να πάνε διακοπές, ούτε την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.
Σύμφωνα με έρευνα ένωσης καταναλωτών, 3.700.000 πολίτες αποφάσισαν να μη φύγουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.
Διότι, σε σχέση με πέρυσι, επτά ημέρες διακοπών στην θάλασσα κοστίζουν μέχρι και 10% περισσότερο. Παρά τις διάφορες πρωτοβουλίες για τη συγκράτηση των τιμών με πακέτα προσφορών, τα ιταλικά ξενοδοχεία φέτος ακρίβυναν κατά 17%».
Πρόκειται, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για «μια τάση, η οποία είναι εμφανής και σε όλες τις μεγάλες πόλεις και περιφέρειες της χώρας.
Η Ρώμη τις ημέρες αυτές είναι γεμάτη ξένους τουρίστες που τη βρίσκουν πανέμορφη και ακόμα πιο εντυπωσιακή, έστω και αν πολλά καφέ και καταστήματα είναι κλειστά.
Τα πρώτα στοιχεία της φετινής τουριστικής σεζόν, όπως γράφει η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, δείχνουν ότι σε σχέση με το 2023 ο τομέας παρουσιάζει κάμψη.
Οι Ιταλοί ξοδεύουν λιγότερα χρήματα, είναι πιο διστακτικοί εξαιτίας της αύξησης των τιμών και των προβληματικών μισθών. Είναι σαφές ότι συνεχίζουν να χάνουν αγοραστική δύναμη».
Μεγάλη μείωση των διανυκτερεύσεων σε Νάπολη και Σικελία
Στο νότο τα πράγματα είναι σχεδόν αποκαρδιωτικά.
Η Deutsche Welle γράφει χαρακτηριστικά:
«Στη Νάπολη, για παράδειγμα, ξενοδόχοι και εστιάτορες επιβεβαιώνουν ότι από τις αρχές Αυγούστου οι διανυκτερεύσεις των Ιταλών τουριστών έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 20%.
Το πρόβλημα, σε έναν βαθμό, λύνεται χάρη στην παρουσία των ξένων, οι οποίοι επισκέπτονται πλέον τη μεγαλούπολη του ιταλικού Νότου όχι μόνον το καλοκαίρι, αλλά και όλο τον υπόλοιπο χρόνο.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στη Σικελία, σε πανέμορφα θέρετρα όπως η Ταορμίνα, το Τζαρντίνι Νάξος και η Σικουλιάνα.
Στην περίπτωση αυτή έπαιξε αρνητικό ρόλο και το πρόβλημα της λειψυδρίας, που συνεχίζει να πλήττει το μεγαλύτερο νησί της Ιταλίας».
Διαβάστε επίσης
NASA: Tο Βόρειο Σέλας σε timelapse όπως το κατέγραψε αστροναύτης από το διάστημα
Γερμανία: Ακτιβιστές για το κλίμα προκάλεσαν αναστάτωση σε 4 αεροδρόμια – Ανεστάλησαν πτήσεις
Ο Τζορτζ Χέλμι θα είναι ο διάδοχος του Μπομπ Μενέντεζ στη Γερουσία