Αναστάτωση προκάλεσαν οι δύο σεισμοί σε διάστημα δύο ωρών το απόγευμα της Τετάρτης που έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην Αττική. Οι σεισμοί σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Χαλανδρίου και της Αγίας Παρασκευής στην Αττική.
Ο δεύτερος σεισμός σημειώθηκε γύρω στις 19:29 και έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου, λίγη ώρα μετά τη σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή κυρίως στα Βόρεια Προάστια.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο δεύτερος σεισμός ήταν έντασης 2,8 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται 3 Χλμ. νοτιοδυτικά του Χαλανδρίου, με εστιακό βάθος 6,3 χιλιόμετρα.
Νωρίτερα, περίπου στις 5:30 το απόγευμα είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση 2,3 Ρίχτερ 3 χλμ. νοτιοδυτικά του Χαλανδρίου, ο οποίος έγινε αισθητός στους κατοίκους. Το εστιακό βάθος είχε εντοπιστεί στα 8,7 χλμ.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Σε ανάρτησή του και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπογράμμισε: «Δύο σεισμοί μεγέθους 2,3 πριν 2 ώρες και 2,8 πριν 15 λεπτά με επίκεντρο στο τρίγωνο Χαλάνδρι-Χολαργός-Αγ. Παρασκευή. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας προς το παρόν. Αν συνεχιστεί η σεισμική δράση θα επανέλθω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο διευθυντής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης τόνισε στο ΕΡΤNews ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι η δεύτερη δόνηση δεν είναι μετασεισμός της πρώτης.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας, «η περιοχή που σημειώθηκαν οι σεισμικές δονήσεις δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλα ρήγματα. Έχει μικρά ρήγματα τα οποία δεν μπορούν να κάνουν κάτι το πολύ μεγαλύτερο» και προσθέτει ότι ο σεισμός έγινε αισθητός λόγω του μικρού εστιακού του βάθους χωρίς ωστόσο να εμπνέει κάποια ανησυχία.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ιδιαίτερο θέμα, αλλά παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν αποκλείουμε να υπάρξουν και άλλοι σεισμοί, αλλά θα είναι μικρής τάξεως. Οι δύο σεισμοί έχουν το ίδιο σχεδόν επίκεντρο».
«Είναι δύο σειρές των 2,3 και 2,7 Ρίχτερ -η δεύτερη. Σε άλλη περίπτωση με αυτό το μέγεθος δεν θα ασχολούμασταν καθόλου καθώς τέτοιοι σεισμοί γίνονται δεκάδες στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα. Το ιδιαίτερο είναι πως αυτοί οι δύο έγιναν σε μικρό επιφανειακό ρήγμα κάτω από τα πόδια μας και έγιναν αισθητοί. Επίσης, είναι ενδιαφέρον πως μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έγιναν δύο σεισμοί. Δεν θα ήθελα να πω μεγάλα λόγια. Πρέπει να περιμένουμε με ψυχραιμία. Σας λέω ωστόσο πως στο παρελθόν δεν είχαμε καταγράψει σεισμούς σε αυτή την περιοχή», είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας στο ethnos.gr και πρόσθεσε: «Το ρήγμα της Πάρνηθας είναι αυτό που έδωσε το μεγάλο σεισμό του 1999 και δεν έχει σχέση με τους σημερινούς σεισμούς. Όταν λέμε επιφανειακό σεισμό εννοούμε περίπου 5-6 χιλιόμετρα βάθος. Δεν μπορούμε να βάλουμε μία πινέζα και να οριοθετήσουμε αυτό το μικρό ρήγμα. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να περιμένουμε μερικές ώρες για να βγάλουμε συμπεράσματα».
Από την πλευρά του ο Κώστας Συνολάκης τόνισε πως είναι μεν εντυπωσιακό ότι οι δονήσεις αν και μικρές έγιναν αισθητές, πράγμα που εξηγείται από το γεγονός ότι πρόκειται για επιφανειακούς σεισμούς. Ο ακαδημαϊκός – καθηγητής Φυσικών Καταστροφών ανέφερε χαρακτηριστικά στο protothema.gr ότι ότι νωρίτερα σήμερα είχε γίνει σεισμός της τάξης των 4,6 Ρίχτερ, στα 75 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κρήτης, στο ελληνικό σεισμικό τόξο, που όμως, δεν έγινε αισθητός από κανέναν. Οι δονήσεις με επίκεντρο στο Χαλάνδρι εντάσσονται στη συνήθη σεισμική δραστηριότητα του ελλαδικού χώρου.