Ο πολύπαθος χώρος της Υγείας θα βρίσκεται και φέτος ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο 7-8 Σεπτέμβριου.
Πολλά στελέχη του υπουργείου Υγείας βρίσκονται ήδη στην συμπρωτεύουσα, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος, ενώ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους, συγκεντρώνουν το τελευταίο διάστημα πυρετωδώς τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην επίσημη συνέντευξη Τύπου αλλά και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Σημειώνεται ότι το Μαξίμου εδώ και καιρό έχει αποστείλει τελεσίγραφο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανεβάσουν «ταχύτητα» στα σχέδια των αλλαγών που απαιτούνται να γίνουν στο ΕΣΥ, ώστε να αλλάξει η εικόνα που έχουν οι πολίτες για τα δημόσια νοσοκομεία. Μια εικόνα, που ομολογουμένως, δεν είναι από τις καλύτερες, καθώς τα οξυμένα προβλήματα εξαιτίας των ελλείψεως σε υγειονομικό προσωπικό και των χαμηλών μισθών, τα φέρνει συχνά -πυκνά στο προσκήνιο.
Γι’ αυτό σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΔΕΘ να αναφερθεί εκτενώς στον τομέα της Υγείας, εξαγγέλλοντας μεταξύ άλλων:
- Προσλήψεις μαζί με τα νέα κίνητρα για να πάνε οι υγειονομικοί σε νησιά και άγονες περιοχές.
- Το νέο Υγειονομικό χάρτη του ΕΣΥ που περιλαμβάνει αλλαγές στο χαρακτήρα των νοσοκομείων.
- Κτηριακή αναβάθμιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας
- Ενίσχυση της Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Ας τα δούμε αναλυτικά:
Προσλήψεις
Όπως στην πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός, έτσι και αυτή τη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επικεντρωθεί στις προσλήψεις του υγειονομικού προσωπικού που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στα νέα οικονομικά κίνητρα που αναμένεται να δοθούν από τον Σεπτέμβριο στους γιατρούς που θα επιλέξουν αυτές τις περιοχές, όπως επίδομα άγονου που θα ξεπερνά τα 7.000 ευρώ ετησίως, δωρεάν σπίτι από την περιφέρεια αλλά και στην αύξηση του μισθού τους έως και 3.000 ευρώ μηνιαίως, από 1.800 -2.000 που είναι σήμερα.
Ωστόσο θυμίζουμε ότι και πέρυσι είχε προαναγγείλει πώς πάνω από 10.000 εργαζόμενοι θα στελεχώσουν τις δημόσιες μονάδες υγείας, αλλά μέχρι στιγμής οι μόνοι που προσλαμβάνονται είναι οι επικουρικοί.
Σημειώνεται ότι τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αναφέρουν ότι είναι κενές περισσότερες από 8.000 οργανικές θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ.
Επιπλέον από τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τον περασμένο Μάιο, αποκαλύπτεται ότι τα τελευταία 11 χρόνια ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, η πλειονότητα των οποίων αποτελείται από υγειονομικούς, έχει μειωθεί κατά 25,03%.
Αναλυτικά το Δεκέμβριο του 2012 το υπουργείο Υγείας είχε 94.164 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 μόλις 70.582, δηλαδή 23.582 λιγότερες μόνιμες θέσεις εργασίας. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι κάθε μήνα συνταξιοδοτούνται περίπου 300 υγειονομικοί.
Οπότε με πολύ ενδιαφέρον αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα αυτών των κίνητρων που θα δοθούν στους υγειονομικούς προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό το ΕΣΥ και να μην επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό.
Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα αναφερθεί και στις αλλαγές που σχεδιάζονται για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Μάλιστα αναμένεται να ανακοινώσει την άμεση λειτουργία νέων μονάδων με σύγχρονες εγκαταστάσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ήδη οι ανακαινίσεις και οι αναβαθμίσεις των χώρων αυτών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο το μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η έλλειψη υγειονομικών για την αποτελεσματική λειτουργία των ΤΕΠ.
Ο νέος υγειονομικός χάρτης του ΕΣΥ
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί σε ένα από τα μεγάλα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για την αναδιοργάνωση των δημόσιων δομών υγείας η οποία περιλαμβάνει την αλλαγή χρήσης μονάδων και τη μετακίνηση προσωπικού. Ένας νέος υγειονομικός χάρτης έχει ήδη δημιουργηθεί, περιλαμβάνοντας κεντρικά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, που παρουσιάζουν μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών και πραγματοποιούν περισσότερα χειρουργεία από άλλα μικρότερα θεραπευτήρια. Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχει ειδική ομάδα στο υπουργείο Υγείας που έχει αναλάβει την υλοποιήσει αυτού του σχεδίου.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η πληρότητα αποτελεί βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει να λειτουργεί ένα νοσοκομείο με την ίδια μορφή. Εάν οι νοσηλείες των ασθενών, δεν ξεπερνούν το 60%, ο ανασχεδιασμός θα προβλέπει ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο θα αλλάξει χαρακτήρα και θα παρέχει άλλες πολύ σημαντικές υπηρεσίες Υγείας όπως Μονάδα υγείας τελικού σταδίου π.χ για ογκολογικούς ή άλλους ασθενείς, Κέντρο Αποκατάστασης κλπ.
Πάντως η υλοποίηση αυτών των σχεδίων αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, γι’ αυτό το λόγο και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει ήδη αναφερθεί στην ανάγκη συναίνεσης τόσο από τους υγειονομικούς όσο και από τις τοπικές κοινωνίες.
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Εκτενής αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στην αναβάθμιση των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των 156 Κέντρων Υγείας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Βέβαια η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που παρέχεται στα Κέντρα Υγείας και όχι μόνο, είναι μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί καθώς το 43,1% των δικαιούχων δεν έχουν ακόμη προσωπικό γιατρό, ένας θεσμός που έχει περάσει από 40 κύματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του https://prosopikos.gov.gr/ το σύνολο των προσωπικών γιατρών είναι 3.545 εκ των οποίων στην ΠΦΥ είναι μόλις 2.214 και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι 1.331 για όλη τη χώρα.
Επίσης με πολύ ενδιαφέρον αναμένουμε να ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό για τα πολυδιαφημισμένα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που έχουν «παγώσει» καθώς αναμένουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο. Ίδωμεν…