Συναίνεση σε θέματα εθνικής άμυνας ζήτησε ο Νίκος Δένδιας και απαντώντας στην κριτική της Αριστεράς για υπέρογκες αμυντικές δαπάνες χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο το δίλημμα «βούτυρο ή όπλα».
«Είμαστε σε μια ευαίσθητη καμπή, τη διευρυνόμενη γκάμα απέναντι στην πατρίδα τη βλέπετε, χρειαζόμαστε εθνική συναίνεση, το δίλημμα βούτυρο ή όπλα ψευδεπίγραφο αν δεν έχεις όπλα, το βούτυρο θα το φάει άλλος», είπε, υπογραμμίζοντας πως «προτιμάμε σχολεία και νοσοκομεία από F-35 και Rafale, αλλά για να τα έχουμε αυτά πρέπει να έχουμε Rafale και F-35», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2025.
«Όποιος λέει ότι είναι μεγάλες οι δαπάνες της άμυνας, δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι η Ελλάδα, αντιμετωπίζει μια υπαρκτή και ζώσα απειλή από μια χώρα που χαλάει 26,8 δις για εξοπλισμούς, ποσό 14 φορές μεγαλύτερο από το δικό μας», ανέφερε, εμπλουτίζοντας την επιχειρηματολογία του με μια φράση του Θουκυδίκη στον Πελοποννησιακό πόλεμο, που αναφέρει ότι «όταν δεν υπάρχει ίση ισχύς, τότε ο ισχυρός κάνει ότι του επιτρέπει η ισχύς του και ο αδύναμος ότι του επιβάλλει η αδυναμία του». «Δεν επιθυμώ η πατρίδα μου να ξυγχωρεί (σ.σ. να υποχωρεί)», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε.
Σε ότι αφορά στα νησιά, είπε, «απέναντι μας είναι αποβατικός στόλος της Μεσογείου», ενώ σχολίασε με νόημα μετά και τις σχετικές αναφορές του Αντώνη Σαμαρά ότι δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό κανενός και έτσι δεν θέλει να αμφισβητείται και ο δικός του πατριωτισμός.
Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «απειλή» για τη χώρα και το δημογραφικό. Όπως είπε, «η χώρα αντιμετωπίζει απειλή αν συνεχίσουμε να είμαστε μια χώρα 7 εκατ. κατά πλειοψηφία γερόντων… Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα, ο χρόνος είναι απολύτως πιεστικός, το δημογραφικό είναι η πρώτη απειλή για ασφάλεια της χώρας». Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται διάφορες κινήσεις, ξεκινώντας από την εθελοντική στράτευση των γυναικών.
«Να μην πάθουμε αυτό που έπαθε ο Θεμιστοκλής με τα βαπόρια στη Σαλαμίνα»
Στην ομιλία του επί του νέου κρατικού προϋπολογισμού αναφέρθηκε στη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και σημείωσε πως «δημιουργούμε θόλο προστασίας πάνω από την πατρίδα, και ελευθερώνουμε την Πολεμική Αεροπορία μας, να μην είναι μόνο αμυντικό όπλο. Δημιουργούμε πυραυλικό τοίχος στο Αιγαίο για να μην επιχειρούν οι Μπελαρά στα στενά. Να μην πάθουμε αυτό που έπαθε ο Θεμιστοκλής με τα βαπόρια στη Σαλαμίνα».
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια η νέα εποχή επιβάλλει «να παράγουμε εμείς για να δώσουμε λύσεις στα αμυντικά μας προβλήματα και μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση, είναι το anti drone σύστημα “Κένταυρος”, που δοκιμάστηκε στον Κόλπο και θα είναι το υπό αριθμόν ένα όπλο στις φρεγάτες μας και στις Ένοπλες Δυνάμεις».
Επίσης, όπως ανέφερε, δημιουργούνται 1.000 νέες κατοικίες εντός του 2026 στην Ανατολική Θράκη και νησιά του Αιγαίου και «όποιον μεταθέτει κάπου η πατρίδα, θα του δίνει και ένα κλειδί με ένα σπίτι».