Ανησυχία στις υγειονομικές αρχές έχει προκαλέσει το δεύτερο κρούσμα λοίμωξης από τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (hMPV).
Μετά τον 70χρονο στη Θεσσαλονίκη που προσβλήθηκε από τον hMPV, ένας ακόμα ασθενής διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ, σε κρίσιμη κατάσταση στην εφημερία του Νοσοκομείου «Αττικό». Το ιατρικό προσωπικό αφού διενήργησε τις πρώτες απαραίτητες εξετάσεις, τον μετέφερε άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος.
Σημειώνεται ότι πάσχει από σοβαρότατο υποκείμενο νόσημα και βρίσκεται ήδη σε ανοσοκαταστολή, με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκαστούν να τον διασωληνώσουν. Οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν λοίμωξη από τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (hMPV), ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα και από τα επαναληπτικά τεστ.
Στο θέμα αναφέρθηκε με ανάρτησή του στα social media, ο Ηρακλής Τσαγκάρης, Διευθυντής Β΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Αττικόν», ο οποίος τόνισε πως στη ΜΕΘ νοσηλεύεται σε πρηνή θέση ασθενής διασωληνωμένος με βαριά νόσο, σε έδαφος ανοσοκαταστολής.
«Και πριν αλέκτορα φωνήσαι είχαμε χθες και στο Αττικό βαρύτατη διασωληνωμένη περίπτωση hMPV σε έδαφος ανοσοκαταστολής, που απαίτησε πρηνή θέση και βλέπουμε…» έγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Τσαγκάρης.
Πρόκειται για το δεύτερο καταγεγραμμένο βαρύ κρούσμα με μεταπνευμονοϊό το τελευταίο διάστημα, που έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς καθώς ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά μας και δεν αποκαλείται να έχουμε και άλλα κρούσματα.
Τι είναι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός
Ο hMPV, είναι ένας εποχικός αναπνευστικός ιός που συνήθως δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνος για ηλικιωμένους, πολύ μικρά παιδιά και άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Ο συγκεκριμένος ιός έχει προκαλέσει ανησυχία τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της έξαρσης περιστατικών στα νοσοκομεία στην Κίνα από όπου ξεκίνησε και ο Covid-19.
Στην Ελλάδα, εκτός από το περιστατικό στο «Αττικόν», ανάλογη περίπτωση καταγράφηκε και στη Θεσσαλονίκη, με έναν 70χρονο που νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου. Στην ίδια οικογένεια έχουν μολυνθεί και άλλα μέλη, με ηπιότερα συμπτώματα.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της στενής παρακολούθησης των ασθενών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, επισημαίνουν πως η τήρηση μέτρων υγιεινής, όπως η τακτική πλύση των χεριών και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, παραμένουν σημαντικά μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Διαβάστε επίσης
Μεταπνευμονοϊός: «Τον ξέρουμε 20 χρόνια, παιδιά ως 10 ετών έχουν αντισώματα»
Καταρροή: Κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή hMPV; – Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά