Τις απόψεις τους πάνω σε 4+1 θεματικές ενότητες αντάλλαξαν οι 4 υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή προέδρου, Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλας Φαραντούρης. Το ντιμπέιτ φιλοξένησε η ΕΡΤ με τις ερωτήσεις να απευθύνουν οι δημοσιογράφοι Απόστολος Μαγγηριάδης και Χριστίνα Βίδου για τι ενότητες Οικονομία, κλιματική κρίση, εξωτερική πολιτική και κράτος, ενώ στην τελευταία ενότητα, οι υποψήφιοι παρουσίασαν τους βασικούς άξονες των προτάσεών τους και έθεσαν τις ερωτήσεις τους στους άλλους υποψηφίους.
Παρά την εικόνα που επικρατεί σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, η τηλεμαχία φάνηκε να κεντρίζει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών καθώς ο κ. Μαγγηριάδης ενημέρωσε δύο φορές ότι το χασταγκ #ντιμπέιτ ήταν πρώτο στο Χ (πρώην τουίτερ).
Κατά τη δίωρη διαδικασία (2 ώρες και ένα τέταρτο για την ακρίβεια) οι 4 κινήθηκαν σε κλίμα μιας ήπιας πολιτικής συζήτησης, εικόνα που είχε καιρό να εκπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έλειψαν οι πάσες, στις μεταξύ τους ερωτήσεις, ενώ το κλίμα άρχισε να θερμαίνεται κατά την δεύτερη ώρα όταν άρχισαν να καταγράφονται περισσότερες αιχμές στις ερωτήσεις μεταξύ των υποψηφίων.
Ειδικότερα, τα αίματα «άναψαν» κυρίως σε περιπτώσεις που ο Σωκράτης Φάμελλος επιχείρησε να στριμώξει τον βασικό του αντίπαλο Παύλο Πολάκη, πχ με την ερώτηση για τη στάση του στο νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, όπου ο βουλευτής Χανίων υπερασπίστηκε τη θέση του, ή στην ερώτηση γιατί δεν ψήφισε στην Κεντρική Επιτροπή το πόθεν έσχες ως κριτήριο για την έγκριση υποψηφιότητας στις εσωκομματικές εκλογές. Κάτι που ο βουλευτής Χανίων διέψευσε.
Οι επιθέσεις πάντως κατευθύνθηκαν προς τα έξω, δηλαδή εκτός ΣΥΡΙΖΑ, προς τον Στέφανο Κασσελάκη, κυρίως από τον Παύλο Πολάκη (για το Μάτι, για το πόθεν έσχες και τις οφσόρ, για την κομματική πειθαρχία στο νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια). Αλλά και από τον Απόστολο Γκλέτσο όταν ρωτήθηκε για το Συνέδριο, και σημείωσε ότι επί ένα χρόνο ο πρώην πρόεδρος δεν παρήγαγε καμία πολιτική και δεν έκανε καμία πολιτική δήλωση, και σε σχέση με τη στάση του στο Συνέδριο, είπε «δεν μας έκανε την τιμή να μπει μέσα».
Ξεχώρισαν οι Πολάκης και Φάμελλος με τον πρώτο να είναι πιο πληθωρικός και διεξοδικός στην παρουσίαση των θέσεών του με τον Σωκράτη Φάμελλο να αναλαμβάνει το ρόλο της υπεράσπισης πολιτικών και κεντρικών αξιακών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Το “όραμα” των 4 για την επόμενη μέρα
Σε ό,τι αφορά το όραμά τους για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν και η τελευταία ενότητα του νιμπέιτ:
Ο Απόστολος Γκλέτσος έβαλε αριστερό πρόσημο στην υποψηφιότητά του και σημείωσε χαρακτηριστικά πως η Αριστερά υπάρχει «για να μπορεί να προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας για τον κάθε αδύναμο», για «να δίνει δύναμη και ελπίδες σε όποιους έχουν όνειρα και φιλοδοξίες» και «να μην αφήνει ταξικές διαφορές να καταδικάζουν τους ανθρώπους σε μία στασιμότητα».
Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά του, είπε πως αυτή «έχει στόχο να συμβάλει στο δυνάμωμα του κόμματος και στο δυνάμωμα των κοινωνικών δυνάμεων που εκπροσωπεί, των ανθρώπων του μόχθου και όλων των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών». Ως προς τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας πρόεδρος είπε «ο ηγέτης του αριστερού κόμματος είναι πρώτος μεταξύ ίσων και πρέπει να τρέχει δύο φορές από τους άλλους».
Ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε στο όραμα για «μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», αυτό της κοινωνίας «των ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών και των ελεύθερων σκεπτόμενων ανθρώπων, αυτό που τώρα, στο σήμερα, συμπυκνώνεται στο πρόγραμμα της έντιμης Ελλάδας που είναι το αίτημα των καιρών».
Τόνισε ότι στόχος του είναι «να ελπίσει ο φτωχός, να σωθεί ο μικρομεσαίος από το σχέδιο Πισσαρίδη, να ξαναβρεί χαρά ο συνταξιούχος (…) να βρει δύναμη και στήριξη ο αγρότης και να μην πουλά τα προϊόντα του 9€ και στο σουπερμάρκετ να φτάνει τα 25 ευρώ, να ονειρευτούν ξανά οι νέοι και να μη φεύγουν από τη χώρα, να σπάσει το μπλόκο των τραπεζών τον funds, των κερδοσκόπων». Μίλησε επίσης για «σωστή και γρήγορη δικαιοσύνη απαλλαγμένη από πολιτικές παρεμβάσεις, που να μην αρχειοθετεί τα αδιευκρίνιστα», καθώς και για την ανάγκη «να προστατεύσουμε την πατρίδα, να γυρίσουν τα κλεμμένα στο λαό και να αποκτήσουμε πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση». Αυτό το όραμα είπε πως το απευθύνει σε όλους «εκτός από φασίστες και διεφθαρμένους» και για να γίνουν αυτά «απαιτείται σύγκρουση με την διαπλοκή». Και σε ένδειξη αποφασιστικότητας κατέληξε «Το θέλω, το πίστευω το μπορώ και σαν γιατρός και σαν υπουργός και έδειξα ότι μπορεί να πάρω κρίσιμες αποφάσεις και υπό πίεση και προπαντώς να τις εφαρμόσω».
Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως «η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ένα κόμμα το οποίο να έχει τις αριστερές ιδέες μέσα του, τις αξίες και τους αγώνες μέσα σαν πλούσια παρακαταθήκη. Ένα κόμμα το οποίο να είναι μαζικό, να είναι λαϊκό, να είναι συγκροτημένο και να μπορεί να έχει προοπτική, να είναι και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και να δίνει μια προοπτική κυβερνητική.
Μίλησε ακόμη για restart στο πλαίσιο του οποίου απεύθυνε ευρύ κάλεσμα καθώς όπως είπε «δεν περισσεύει κανείς». Κυρίως απευθύνθηκε σε όσους ο ΣΥΡΙΖΑ απογοήτευσε και οδηγήθηκαν στην αποστράτευση εξαιτίας των λαθών και των ελλείψεων. Πρέπει είπε «όλοι μαζί να πούμε ότι θα κάνουμε την αυτοκριτική μας και θα κάνουμε έναν καλύτερο ΣΥΡΙΖΑ, έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα είναι πολύ πιο δυνατός και θα στείλει και μια απάντηση την άλλη Κυριακή και στα σχέδια που υπάρχουν, που εξυπηρετούν και τη διαπλοκή και τον κύριο Μητσοτάκη, να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δυνατός, αξιόπιστος και αξιωματική αντιπολίτευση».
Ο Νικόλας Φαραντούρης σημείωσε ότι είναι η «τελευταία ευκαιρία» για τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των προοδευτικών πολιτών. Σημείωσε ότι δεν θέλει ένα μικρό κόμμα με μονοψήφια ποσοστά ούτε ένα κόμμα που δεν είναι της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος θα επισημαίνει τα κακώς κείμενα όποτε χρειάστηκε και υποστήριξε ότι αποτελεί την καλύτερη λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων γιατί «δεν υπήρξα κανενός, ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ».
Κάλεσμα συμμετοχής στις κάλπες της Κυριακής από τους υποψηφίους
Κατά το κλείσιμο της τηλεμαχίας οι 4 υποψήφιοι απήυθυναν κάλεσμα συμμετοχής στην προεδρική εκλογή της Κυρακής.
«Είμαστε γνωστοί πολιτικά, ιδεολογικά και κοινωνικά, επαγγελματικά, διαλέξετε έναν από μας, αλλά ελάτε να ψηφίσετε, ελάτε με τον ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στην ακρίβεια, κόντρα στα καρτέλ, κόντρα στην λαίλαπα Μητσοτάκη. Ελάτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ρίξτε την ψήφο για να δυναμώσετε την δικιά σας φωνή», είπε ο Απόστολος Γκλέτσος.
«Για να μπλοκάρουμε το σχέδιο της διαπλοκής, να ισχυροποιήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, για να ορθώσει ανάστημα ο λαός, για να ελπίζει ο νέος άνθρωπος, εγώ καλώ όλους τους πολίτες άνω των 15 ετών να έρθουν την Κυριακή, όπου κι αν βρεθούν, σε ένα εκλογικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και να μου δώσουν τη δύναμη να ηγηθώ αυτής της πορείας για μια έντιμη Ελλάδα», είπε ο Παύλος Πολάκης.
«Την Κυριακή το διακύβευμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ταυτότητά του και η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Σας καλώ όλους και όλες να συμμετέχετε σε αυτή την γιορτή δημοκρατίας, για να μπορέσουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι, όχι μόνο δυνατός και σοβαρός, αλλά να μεγαλώσει – και θέλω να συμβάλω σε αυτή την προσπάθεια και να αναλάβω αυτή την ευθύνη για να γυρίσει η περηφάνια στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Την Κυριακή που έρχεται, το διακύβευμα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μεγάλος ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που θα αγκαλιάσει τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις και θα ηγηθεί ξανά για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Επειδή θέλουμε να μεγαλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και όχι ένα συρρικνωμένο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει όλοι να πάμε στις κάλπες, είτε ανήκουμε, είτε όχι στο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Νικόλας Φαραντούρης.
Oι δηλώσεις μετά το τέλος του debate
Σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης προέβησαν οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά το τέλος του debate.
Για «μια πολύ ενδιαφέρουσα τηλεοπτική συζήτηση» και όχι «τηλεμαχία», αλλά «διάλογο» έκανε λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος, εξερχόμενος του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ. « Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέδειξε ότι έχει επιστρέψει στην πολιτική και ότι έχει αλλάξει σελίδα. Συζητήσαμε με πραγματικό ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα, δόθηκαν απατήσεις και φανήκαν οι διάφορες», δήλωσε, τονίζοντας ότι αυτό στο οποίο έχουν όλοι συμφώνησε είναι «ότι την Κυριακή πρέπει η απάντηση να δοθεί από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες» και καλώντας σε «μεγάλη συμμετοχή που να αποδεικνύει όχι μόνο αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την απόφαση μας να κάνουμε κάτι καλύτερο, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και να να λύσουμε προβλήματα και λάθη του παρελθόντος ». Όπως είπε, όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν στενοχωρηθεί» με τις τελευταίες εξελίξεις και υπογράμμισε την ανάγκη « μεγάλων αποφάσεων». «Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη κι αυτό πρακτικά δηλώνει και η δική μου υποψηφιότητα. Ότι δε θα αφήσουμε το σπίτι μας. Θα πρέπει ένα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξααναχτίσουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, έναν καλύτερο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε και συνέχισε: «Όπως κάποτε ένα μικρό κόμμα κατόρθωσε να έχει την ελπίδα και την αγωνία των Ελλήνων και των Ελληνίδων και να πετύχει πράγματα παρά πολύ σημαντικά, από την προηγούμενη Παρασκευή έχουμε αποφασίσει να κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό και πολύ ωραίο».
«Γιατί η πολιτική είναι να φτιάχνεις πράγματα, δεν είναι τα γραφεία, η γκρίνια, η σκοτεινιά της μιζέριας και των προσωποκεντρικών αναφορών. Η πολίτικη είναι να έχεις το γιατρό σου, το δάσκαλο σου, να έχεις καλή δουλειά, καλούς μισθούς, να μην σκέφτεσαι να φύγεις από την χώρα, να μπορείς να παράγεις για το κοινό μέλλον. Αυτήν την κοινή προκοπή για μένα σήμαινε πάντα η Αριστερά κι αυτό πρέπει να σημαίνει η προοδευτική απάντηση για την Ελλάδα», κατέληξε ο Σ. Φάμελλος, εκφράζοντας την άποψη ότι όλοι οι υποψήφιοι έστειλαν «μηνύματα που ενδιαφέρουν όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».
«Δώσαμε απαντήσεις που χρειάζεται η κοινωνία », υπογράμμισε από την πλευρά του ο Απόστολος Γκλέτσος. «Για τον ΣΥΡΙΖΑ, για το αύριο, για την κυβέρνηση που ταλαιπωρεί την κοινωνία και για όλα που πρέπει να ξέρει ο Έλληνας», πρόσθεσε.
«Ελπίζω να δώσαμε τις απαντήσεις που χρειάζεται η κοινωνία για τον ΣΥΡΙΖΑ, για το αύριο και την κυβέρνηση που ταλαιπωρεί την κοινωνία και για όλα που πρέπει να ξέρει ο Έλληνας» σημείωσε ο Απόστολος Γκλέτσος.
«Η ανατροπή και η προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι άπιαστο όνειρο », σημείωσε ο Νίκος Φαραντούρης, και κάλεσε τα μέλη και του φίλους του ΣΥΡΙΖΑ « αυτήν την Κυριακή να κοιτάξουν μπροστά, να κοιτάξουν με αυτοπεποίθηση, να εμπνευστούν από το καινούργιο που έρχεται, να αφήσουν στην άκρη τους διαξιφισμούς, την εσωστρέφεια, την τοξικότητα ».
«Να ανακτήσουμε κύρος μας στην Ευρώπη και στη χώρα, να κερδίσουμε το σεβασμό του αντιπάλου, την εμπιστοσύνη των προοδευτικών και δημοκρατικών αντιπάλων», σημείωσε και κατέληξε:
«Σας καλω όλους στην κάλπη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει την ανάγκη της βάσης του για να πάει μπροστά και η βάση ενωμένη πρέπει να δείξει το δρόμο».
Ο Παύλος Πολάκης, τέλος, έκανε λόγο για «εξαιρετική διοργάνωση» από την ΕΡΤ που «δείχνει την αξία του δημοσίου πυλώνα ενημέρωσης και πόσο καλά κάναμε τότε που την ανοίξαμε, όταν την είχε κλείσει ο Σαμαράς». «Σαν ΣΥΡΙΖΑ αποδείξαμε ότι μπορούμε να κουβεντιάζουμε βαθιά πολιτικά, με επιχειρήματα, με αντιπαράθεση, σκληρά, αλλά χωρίς το διχαστικό και τοξικό λόγο που μας δηλητηρίασε το τελευταίο διάστημα », τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η υψηλή ακροαματικότητα « δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, θα είναι εδώ, την Κυριακή θα δυναμώσει και θα βάλει πλώρη για μια αποτελεσματική και ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα και μια κυβερνώσα δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης αύριο».
To live blog του topontiki.gr:
Το debate «στέφθηκε με πλήρη επιτυχία»
«Το debate των υποψήφιων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που διεξήχθη στην ΕΡΤ, στέφθηκε με πλήρη επιτυχία» αναφέρει η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Οι τέσσερις υποψήφιοι, ο Απόστολος Γκλέτσος, ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νικόλας Φαραντούρης απάντησαν με το δικό τους όραμα και σχέδιο για την ηγεσία του κόμματος.
Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η συζήτηση και ο διάλογος ανάμεσα στους υποψήφιους ανέδειξε πως η διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου του Κόμματος διέπεται από τις αρχές της δημοκρατίας, του σεβασμού των διαφορετικών οπτικών και του ζωντανού διαλόγου. Η επιτυχία του debate συνιστά ένα ακόμα βήμα, ενόψει και της εκλογικής διαδικασίας την προσεχή Κυριακή, που δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια νέα δυναμική περίοδο, βάζοντας ως πρώτο μέλημα τις πολιτικές προτάσεις απέναντι στα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Στην επιτυχία του debate συνετέλεσε καθοριστικά η εμπειρία και ο επαγγελματισμός που διέπουν τη Δημόσια Τηλεόραση, σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, η συμβολή των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Χριστίνας Βίδου και Απόστολου Μαγγηριάδη, που είχαν την ευθύνη του συντονισμού, ήταν καθοριστική».