Ούτε μία εβδομάδα δεν έχει μείνει μέχρι τα Χριστούγεννα, με τους καταναλωτές που έχουν ήδη ξεκινήσει να ψάχνουν προσφορές για το εορταστικό τραπέζι, να διαπιστώνουν ότι πρέπει να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Άλλωστε, το τραπέζι των Χριστουγέννων θα είναι κατά, περίπου, 10% ακριβότερο φέτος σε σχέση με το 2023, με βάση την εκτίμηση του ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, στην έρευνα που πραγματοποίησε και δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες.
Η έρευνα αφορά σε τραπέζι 4 ατόμων, ενώ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 156,02€. Όπως σημειώνεται, πέρσι το εορταστικό τραπέζι (2023) κόστισε 146,55 με τα ίδια είδη.
Αναλυτικά οι τιμές, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ , διαμορφώνονται ως εξής:
Δεκέμβριος 2023
Γαλοπούλα Κιλά 2 Χ 11 Euro 22
Αρνί Παϊδάκια Κιλά 2 Χ14 Euro 28
Λουκάνικα Κιλά 1 Χ 10 Euro 10
Ντομάτες 300 γρ Χ 2,90 το κιλό 0,87
Αγγούρι 1 Χ 0,70 Euro 0,70
Κρεμμύδια Φρέσκα ματσάκι 1 Χ 0,70 Euro. 0,70
Λάχανο μάπα 1 1,50
Καρότα Κιλό 1/2 Χ 2 Euro 1
Πατάτες Κιλό 1,25 Euro 1,25
Τυρί φέτα Κιλό ½ Χ 13 Euro 6,50
Κασέρι γραβιέρα Κιλό 18 Euro ½ 9
Κρασί Εμφιαλωμένο 0,750 γραμ. 16
Αναψυκτικά 8 Χ 0,95 7,60
Μπύρες 2 Χ 2,20 4,40
Μελομακάρονα Κουραμπιέδες Κιλό 1 Χ 17 Euro 17
Γλυκά 13
Φρούτα 3,5
Γέμιση γαλοπούλας 13
Σύνολο : 156,02 ευρώ
Άρα 156,02 / 4 = 39 ευρώ το άτομο.
Ακριβότερο το τυρί, κρασί με τιμή… σαμπάνιας
Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα του ΑΝΤ1, προκύπτει ότι τα ελληνικά τυριά κοστίζουν περισσότερο από κάποια δημοφιλή εισαγόμενα.
Παραδείγματα:
- Κατσικίσιο τυρί εισαγωγής από 7,47 ευρώ/κιλό
- Ελληνικό από 15-16 ευρώ/κιλό
- Καμαμπέρ εισαγωγής από 2,68 ευρώ/κιλό
- Ελληνικό από 4,50 ευρώ/κιλό
Την ανιούσα στις τιμές έχουν πάρει και πολλά παραδοσιακά ελληνικά τυριά. Το ελληνικό κίτρινο τυρί το βρίσκει κανείς από 22-23 ευρώ το κιλό. Η γραβιέρα από 19-20 ευρώ, ενώ και το λαδοτύρι Μυτιλήνης κυμαίνεται στα 19-20 ευρώ το κιλό.
Το κρασί δεν θα λείπει από κανένα τραπέζι την ημέρα των εορτών. Ωστόσο, οι τιμές των ελληνικών μπορούν φέτος να ανταγωνιστούν τις τιμές κρασιών από το εξωτερικό.
Παραδείγματα:
Σοβινιόν
- εισαγωγής από 19 ευρώ
- ελληνικό από 13 ευρώ
Ξινόμαυρο
- εισαγωγής από 20 ευρώ
- ελληνικό από 16 ευρώ
Ασύρτικο
- Σαντορίνης από 20 ευρώ
- Ισπανικό από 25 ευρώ
Καμπανάκι για το κρέας
Ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδας μιλώντας στο Mega ανέφερε: «Στα κρεοπωλεία και τις αγορές, η τιμή του αρνιού και του κατσικιού είναι η ίδια με πέρυσι. Εκεί που έχει μειωθεί η τιμή, είναι η τιμή στον κτηνοτρόφο κατά ένα ευρώ».
«Αυτήν την στιγμή στη χώρα μας, και από εκεί θα εξαρτηθεί η τιμή στα αμνοερίφια μέχρι τέλος της εβδομάδας, τα αρνιά και τα κατσίκια τα οποία είναι βάρος έως 8 κιλά, όλα φεύγουν για την Ιταλία, τα εξάγουμε. Αν συνεχιστούν οι εξαγωγές για την Ιταλία στα γάλακτος που λέμε, στα αμνοερίφια, τότε η τιμή από τη Δευτέρα θα εκτοξευτεί γιατί δεν θα έχουμε επάρκεια», πρόσθεσε.
Παράλληλα, προβλήματα δημιουργεί και η ευλογιά των αιγοπροβάτων, η οποία οδηγεί πολλά κοπάδια σε θανάτωση.
«Βρισκόμαστε σε μια εξάπλωση του ιού, να θανατώνουμε το ένα κοπάδι μετά το άλλο. Τώρα έχουμε σε αναμονή στα 6 – 7 κοπάδια για θανάτωση. Συνολικά πρέπει να περνάν τα 40.000 ζώα στη Θεσσαλία. Είναι πολλά τα ζώα. Μιλάμε για κοπάδια από 500 – 600 έως 1.200 – 1.300», ανέφερε ο Γιώργος Τερζάκης, πρόεδρος κτηνοτροφών Μαγνησίας.
«Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται στο κρέας γιατί πριν σφάξει ένας παραγωγός, πάνε οι κτηνίατροι, του παίρνουν δείγμα, του κάνουν τις εξετάσεις και όταν είναι εντάξει, σφάζει την άλλη μέρα. Το κρέας, σε εμάς τους παραγωγούς, έχει πέσει 1 ευρώ κάτω από πέρυσι» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Εκτός το 1 ευρώ κάτω στον κτηνοτρόφο, μας πετάνε συκώτια, πνευμόνια, νεφρά. Ένα αρνί που είναι 10 κιλά, πετάγεται ενάμιση κιλό. Μας είπαν λόγω της ευλογιάς».
«Υπάρχει πολύ μεγάλη χασούρα στα κοπάδια. Έχουν σφαχτεί υπερβολικά πολλά ζώα, από την άλλη μεριά όμως ο φόβος της λέξης ‘ευλογιά’ έχει κάνει τον καταναλωτή να σταματήσει να τρώει αρνί και κατσίκι. Αυτήν την περίοδο εμείς θα έπρεπε να είχαμε πολλές παραγγελίες σε αρνάκι και κατσικάκι και δυστυχώς έχουμε ελάχιστες», τόνισε ο πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας καταστηματαρχών κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης,
«Εμείς αυτήν την στιγμή, σε όλη την Ελλάδα, από κοντινά μέρη σε σφαγεία έως τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, έχουμε από 12 μέχρι 15 ευρώ. Πέρυσι κάτω από 14 δεν υπήρχε πουθενά. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι σαν κρεοπώλες να βάλουμε στο γιορτινό τραπέζι του καταναλωτή πάνω από όλα την ποιότητα και μετά την τιμή», πρόσθεσε.