Την απόσυρση του νομοσχέδιου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, ζητά ο Σύλλογος Ειδικευομένων Ιατρών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής Δαφνί.
Τα μέλη του συλλόγου, μέσα από ένα ολιγόλεπτο video που έχουν δημιουργήσει, αναφέρουν αναλυτικά τους λόγους που το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου με τίτλο: «Για την Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» δεν πρέπει να ψηφιστεί καθώς καταργεί το δημόσιο χαρακτήρα τη ψυχικής υγείας.
Αναλυτικά, όπως αναφέρουν οι ειδικευόμενοι γιατροί, τα τελευταία χρόνια η δημόσια ψυχική υγεία είναι σε διαρκή υποβάθμιση «ενώ στην ανάγκη του λάου για δημόσιες παροχές υγείας η κυβέρνηση απαντά με απολύσεις, συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις».
Αναφορικά με το σχέδιο νόμου οι γιατροί επισημαίνουν ότι μέσα από τις διατάξεις του «ιδιωτικοποιείται η ψυχική υγεία και καταργούνται οι ψυχιατρικές δομές και κλινικές.
Δημιουργεί έναν ενιαίο φορέα ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μέσα στον οποίο εντάσσονται όλα τα προγράμματα απεξάρτησης καταργώντας την πολυμορφία τους.
Οδηγεί τα εξαρτημένα άτομα σε προγράμματα υποκατάστασης με μειωμένες ανάγκες σε προσωπικό και χαμηλότερο κόστος διαμορφώνοντας μια πραγματικότητα χωρίς ουσιαστική προοπτική την επανένταξή τους.
«Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία Δαφνί στην Αθήνα και Σταυρούπολη στη Θεσσαλονίκη καταργούνται ως οργανισμοί με κίνδυνο την εμφάνιση εικόνων του παρελθόντος και τη μετατροπή τους σε άσυλα, αποθήκες ψυχών» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Το νομοσχέδιο έρχεται να ολοκληρώσει μια διαδικασία που είναι ήδη σε εξέλιξη, όπου προστίθενται καθημερινά οι απολύσεις προσωπικού, η αναμονή γίνεται όλο και μεγαλύτερη, οι ασθενείς που καταφτάνουν ως επείγοντα όλο και περισσότεροι.
«Οι εργαζόμενοι με αυταπάρνηση προσπαθούν να κρατήσουν τις δημόσιες δομές όρθιες ωστόσο η κατάσταση έχει χτυπήσει κόκκινο» τονίζουν.
Ως επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, όπως αναφέρουν οι γιατροί, εναντιώνονται στις μεταρρυθμίσεις του νομοσχέδιου του υφυπουργού Ψυχικής Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου και απαιτούν την άμεση απόσυρσή του.
Καταλήγοντας οι γιατροί αναφέρουν ότι διεκδικούν τη διασφάλιση της δωρεάν ψυχικής υγείας, με άμεση προσλήψεις προσωπικού και επαρκείς ελέγχους όλων των δομών, ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια και σεβασμό στα δικαιώματα των ασθενών και των εργαζομένων.
Διαβάστε επίσης
Ιός του Δυτικού Νείλου: Στις Σέρρες το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα – Ποιοι πρέπει να προσέχουν