Δραματικές εξελίξεις σήμερα στη 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP29), καθώς οι συνομιλίες βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης!
Οι εκπρόσωποι χωρών της Αφρικής, αλλά και τα κράτη μικρών νησιών, ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από τη διάσκεψη, καθώς διαμαρτύρονται έντονα για το οικονομικό σκέλος.
Υπάρχει ένα πάγιο αίτημα να δεσμευτούν τα ισχυρά κράτη να βάλουν περισσότερα κεφάλαια, καθώς οι περισσότερες χώρες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που έχουν τεθεί στη διάσκεψη. Ζητήθηκε επίσης τα ίδια κράτη να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
Το προσχέδιο της συμφωνίας έδινε ως κύριο στόχο τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2035, με επικεφαλής τις ανεπτυγμένες χώρες και καλύπτοντας δημόσιες και ιδιωτικές πηγές.
Η ένταση, σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, δημιουργήθηκε από τον απεσταλμένο των ΗΠΑ,Τζον Ποντέστα, ο οποίος προκάλεσε ένταση με τα όσα υποστήριξε για την Συμφωνία και προκάλεσε σκηνές χάους, με ακτιβιστές να φωνάζουν συνθήματα και να βρίζουν τους απεσταλμένους.
Την ίδια στιγμή τα νησιωτικά κράτη και τα λιγότερο ανεπτυγμένα, έφυγαν εξοργισμένα με τη στάση των κρατών της Δύσης, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό και για «προσβλητική προσφορά στις διαπραγματεύσεις» για την οποία δήλωσαν πως νιώθουν «αποκλεισμένοι και αγνοημένοι», βάλλοντας κατά των ΗΠΑ.
Τα δύο μπλοκ διαφωνούν και στην συμφωνία με τα ορυκτά καύσιμα, με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί το προσχέδιο κειμένου. Η απόσυρση της συμφωνίας COP29 στη Βόννη θα μπορούσε επομένως να έχει αρνητικές συνέπειες για την πρόοδο ενόψει της COP30 του επόμενου έτους στη Βραζιλία.