Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι συνήθως συνυφασμένες με εικόνες χαράς, ξεγνοιασιάς, αγάπης και εορταστικής ζεστασιάς.
Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, αυτή η περίοδος συνοδεύεται από συναισθήματα μελαγχολίας, άγχους ή μοναξιάς. Η αντίθεση ανάμεσα στις εξωτερικές κοινωνικές προσδοκίες για «τέλειες» γιορτές, οι οποίες έχουν χώρο μονάχα για χαρούμενα συναισθήματα και της δικιάς μας εσωτερικής πραγματικότητας, μπορεί να εντείνει αυτά τα συναισθήματα, οδηγώντας σε αυτό που συχνά αποκαλείται «Μελαγχολία των Χριστουγέννων». Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από την Μελαγχολία των Χριστουγέννων και ποιοι πρακτικοί τρόποι πρόληψης υπάρχουν, ώστε να βιώσουμε τις γιορτές με περισσότερη ηρεμία και με αυθεντική χαρά;
Ο ψυχολόγος Άκης Μακρυγιάννης, συνεργάτης της ΚΛΙΜΑΚΑΣ, μας εξηγεί πέντε απλούς τρόπους που μπορούμε να εφαρμόσουμε της γιορτινή περίοδο, ώστε να είμαστε ο εαυτό μας και να περάσουμε όμορφα με ανθρώπους που πραγματικά μας νοιάζονται και μας αγαπούν, αποφεύγοντας «τοξικά άτομα» που μας αγχώνουν και μας χαλάνε τη διάθεση.
Ας δούμε ποιοι είναι οι μαγικοί κανόνες των Χριστουγέννων για να περάσουμε όμορφα:
-Διατήρηση ρουτίνας: Οι γιορτές ενδέχεται να διαταράξουν το καθημερινό μας πρόγραμμα. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μια σταθερή ρουτίνα, ιδιαίτερα όσον αφορά το ωράριο ύπνου. Η συνέπεια βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και στη μείωση του στρες.
-Αυτοφροντίδα: Αυτοφροντίδα σημαίνει να βάλουμε τον εαυτό μας σε προτεραιότητα. Η αυτοφροντίδα είναι διαφορετική στον κάθε άνθρωπο, αλλά απλές πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες και να ενισχύσουν την ψυχική μας υγεία: από ένα ωραίο φαγητό, ένα ζεστό μπάνιο, ένα καλό βιβλίο, μία ευχάριστη βόλτα, ένα δώρο προς τον εαυτό μας, που θέλαμε καιρό να αγοράσουμε, μία γενικότερη περιποίηση του εαυτού μας. Αυτοφροντίδα σημαίνει να μας δείξουμε αγάπη, να μας φροντίσουμε. Η φροντίδα του εαυτού μας είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την εορταστική περίοδο, καθώς ενισχύει την ψυχική ανθεκτικότητα.
-Σύνδεση με τα πρόσωπα που μας κάνουν να νιώθουμε πραγματικά άνετα: Ορισμένες κοινωνικές καταστάσεις μπορεί να νιώθουμε ότι μας πιέζουν και ότι τις κάνουμε κατά κάποιον τρόπο «υποχρεωτικά». Είναι απελευθερωτικό το να επιλέξουμε να περάσουμε ποιοτικά τον χρόνο μας, με εκείνα τα άτομα που αισθανόμαστε ότι μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας και που η επικοινωνία και η σύνδεση μαζί τους, είναι ουσιαστική και όχι επιφανειακή.
-Εστίαση στο παρόν: Αντί να φέρνουμε τους εαυτούς μας αντιμέτωπους -από την μία- με τον απολογισμό της χρονιάς που τελειώνει, αν πετύχαμε τους στόχους μας, αν ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες που είχαμε θέσει πριν από έναν χρόνο, και -από την άλλη- αν θα τα πάμε καλύτερα το επόμενο έτος, τι προσδοκίες και τι ανησυχίες έχουμε για τη νέα χρονιά, μπορούμε, αντί για όλα αυτά, να προσπαθήσουμε να ζήσουμε στο παρόν. Η ενασχόληση με το παρελθόν και η ανησυχία για το μέλλον, μας αποσυνδέει από την παρούσα στιγμή και μας εμποδίζει από το να ζήσουμε και να χαρούμε το τώρα στο 100%.
-Εκτός από το ίδιο το άτομο, η οικογένεια και το οικείο περιβάλλον μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην πρόληψη των συναισθημάτων μελαγχολίας και άγχους που δύναται να προκαλέσουν οι γιορτές. Δεν υπάρχει τίποτα πιο υγιές από το να ενθαρρύνουμε τα δικά μας πρόσωπα να εκφράσουν την ποικιλία των συναισθημάτων τους, χωρίς κριτική, αντανακλώντας το μήνυμα ότι όλα τα συναισθήματα είναι καλοδεχούμενα και ότι προτιμάμε να βλέπουμε την αληθινή πλευρά των ανθρώπων μας, παρά ένα προσωπείο. Ένα ζεστό και εγκάρδιο περιβάλλον μέσα στο οποίο όλοι θα είμαστε ο εαυτός μας, ενισχύει την ηρεμία, την άνεση, την αποδοχή, και τελικά την πραγματική χαρά.
«Τα Χριστούγεννα δεν χρειάζεται να είναι τέλεια, ούτε να συμβαδίζουν με τις προσδοκίες των άλλων», τονίζει ο ψυχολόγος Άκης Μακρυγιάννης και συνεχίζει: « Είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε μικρές στιγμές χαράς και σύνδεσης με τον εαυτό μας και τους ανθρώπους μας. Το πιο σημαντικό δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας είναι η αποδοχή και η φροντίδα. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να απολαύσουμε τις γιορτές χωρίς περιττό βάρος και άγχος».
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!