Την έμπρακτη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς στην πράσινη ανάπτυξη και στην «μάχη» που καλείται να δώσει η χώρα μας ενάντια στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, έδωσε με τέσσερα παραδείγματα ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Sustainability for Economy and People».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στόχος της τράπεζας είναι να φτάσει το 2027 τα 40 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενων δανείων, από 32 δισ που είναι σήμερα (μερίδιο αγοράς 25%), εκ των οποίων τα 5-6 δις ευρώ να αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση.
Τα τέσσερα παραδείγματα που παρουσίασε ο επικεφαλής της τράπεζας και δείχνουν την δέσμευση της να συνεισφέρει στη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς μια πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη είναι τα εξής:
1) Συνεργασία με την CFP Green Buildings, για μία ολοκληρωμένη υπηρεσία η οποία θα συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων των πελατών της τράπεζας. Πιο συγκεκριμένα η CFP θα παρέχει λογισμικό βάσει του οποίου θα αξιολογείται η ενεργειακή απόδοση των ακινήτων και στη συνέχεια η Πειραιώς θα παρέχει σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποδοτικότερη ενεργειακά ανακαίνιση τους
2) Ενίσχυση θερμοκηπιακής γεωργίας: Στήριξη των παραγωγών στην προσπάθεια προσαρμογής των καλλιεργειών τους έτσι ώστε να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα η τράπεζα θα προσφέρει καινοτόμες και εξειδικευμένες χρηματοδοτικές λύσεις για σύγχρονα θερμοκήπια, την βέλτιστη διαχείριση του νερού και την οργανική γεωργία. Φιλοδοξία της Πειραιώς είναι να διπλασιαστούν σε βάθος 5ετίας τα 48.000 περίπου στρέμματα στα οποία υπάρχουν σήμερα σύγχρονα θερμοκήπια.
3) Στήριξη περιοχών που επλήγησαν από πυρκαγιές-πλημμύρες: Η Τράπεζα Πειραιώς έχει χρηματοδοτήσει αντιδιαβρωτικά-αντιπλημμυρικά έργα στην Πάρνηθα σε συνεργασία με δασικούς συνεταιρισμούς, ενώ τον επόμενο μήνα αντίστοιχες δράσεις αναμένεται να ξεκινήσουν και σε 9 χιλιάδες στρέμματα στην Πεντέλη. Επίσης ενίσχυσαν μέσω διατραπεζικού λογαριασμού και την περιοχή της Θεσσαλίας με 12,5 εκατ. ευρώ.
4) Δημιουργία MBA Sustainability: Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς δημιουργείται το πρώτο μεταπτυχιακό με εξειδίκευση στη βιώσιμη ανάπτυξη σε αριστούχους φοιτητές χωρίς δίδακτρα.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Μεγάλου, η Τράπεζα Πειραιώς δεσμεύεται να αποτελέσει «πυλώνα σταθερότητας» για την ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την ανάπτυξη και υποστηρίζει την καινοτομία.
Αναφερόμενος στη θέση της τράπεζας στην ελληνική αγορά, τόνισε πως η Πειραιώς κατέχει ηγετική θέση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, με μερίδιο αγοράς σε όλο το φάσμα των τραπεζικών δραστηριοτήτων και μια ευρεία πελατειακή βάση άνω των έξι εκατομμυρίων πελατών, δηλαδή περίπου το 60% του πληθυσμού της Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης
Mastercard: Η καινοτομία στο επίκεντρο του Athens Innovation Forum 2024
ΑΔΜΗΕ: Στην State Grid το 20% της Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ