Αν σε κάτι συμφωνούν Πούτιν και Ζελένσκι είναι στο τέλος της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.
Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα κατέστησαν σαφές σήμερα πως δεν θα παραταθεί η πενταετής συμφωνία για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας πέραν της λήξης της στο τέλος του τρέχοντος μήνα.
Μιλώντας στην ετήσια συνέντευξη τύπου, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η συμφωνία διαμετακόμισης θα επιτραπεί να λήξει στο τέλος του έτους χωρίς να υπάρχει σαφής εναλλακτική λύση.
«Αυτή η σύμβαση δεν θα υπάρχει πλέον, αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε ο Πούτιν. «Αλλά δεν πειράζει – θα επιβιώσουμε, η Gazprom θα επιβιώσει». Η Ουκρανία αρνήθηκε να επαναδιαπραγματευτεί άμεσα τη συμφωνία και αντ’ αυτού έχει προσφέρει τη δική της εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου ως εναλλακτική λύση για τους γείτονές της.
Οι δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες έδειξαν επίσης ότι η χώρα του δεν θα διαμετακομίσει περαιτέρω ρωσικό αέριο.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι εναλλακτικές λύσεις όπου το ρωσικό αέριο θα αγοράζεται από άλλη χώρα πριν περάσει από την Ουκρανία θα εξακολουθούσαν να ισοδυναμούν με χρηματοδότηση της Μόσχας.
«Εάν έχουμε μια διαφορετική χώρα, αλλά παίρνει αέριο από τη Ρωσία και στη συνέχεια διέρχεται το δικό της αέριο – είναι το ίδιο με το να παίρνουμε χρήματα από αυτόν τον πόλεμο και να μεταφέρουμε χρήματα στη Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης.
Εάν υπάρχει μια χώρα «έτοιμη να μας δώσει το φυσικό αέριο, αλλά να μην επιστρέψει τα χρήματα στη Ρωσία μέχρι το τέλος του πολέμου, τότε μπορούμε να το σκεφτούμε», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «ντροπή» για τις χώρες να ανησυχούν για μικρές αυξήσεις στο κόστος των καυσίμων όταν οι Ουκρανοί χάνουν τη ζωή τους αμυνόμενοι ενάντια στην εισβολή της Μόσχας.
Η μακροπρόθεσμη σύμβαση, που υπογράφηκε το 2019, επέτρεψε στον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα να αντλεί φυσικό αέριο μέσω του τεράστιου δικτύου αγωγών της Ουκρανίας σε πελάτες στην ΕΕ. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές ροές, η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες σε χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία στον απόηχο της πλήρους κλίμακας εισβολής της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Από τότε, ωστόσο, μερικές χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Αυστρία, συνέχισαν να αγοράζουν ρωσικό αέριο μέσω αυτής της οδού, παρά τη δέσμευση σε όλο το μπλοκ να τερματιστεί η εξάρτηση από τη Μόσχα έως το 2027.
Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ζήτησε δημοσίως την παράταση της συμφωνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του Κιέβου να μην επεκτείνει τη σύμβαση με την Gazprom «δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάρουμε φυσικό αέριο από την ανατολή». Δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.
Εν τω μεταξύ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επισκέπτεται τη Βουλγαρία αυτή την εβδομάδα, όπου ελπίζει να συνάψει συμφωνία για να διασφαλίσει τη συνεχή πρόσβαση σε προμήθειες.