«Η διεθνής αβεβαιότητα, είναι ένας παραπάνω λόγος εμείς εδώ στην Ελλάδα, που έχουμε κατακτήσει ιδιαίτερα από το 2023 και μετά την πολυπόθητη πολιτική σταθερότητα και την ισχυρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου οικονομική ανάπτυξη, να διατηρήσουμε αυτά τα κεκτημένα.
Αυτά τα δύο δεν είναι αυτονόητα, ούτε δεδομένα, ούτε κατακτώνται αυτόματα.
Αντίθετα, αν κυριαρχήσουν οι γνωστές παθογένειες του πολιτικού συστήματος και ενδώσουμε σε λαϊκίστικους πειρασμούς, θα μπορούσαν να χαθούν.
Έχω υποχρέωση ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να το σημειώσω. Και να καλέσω όλους, όχι να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση – στη δημοκρατία οι διαφορές έχουν χρησιμότητα – αλλά να προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε με τη μέγιστη εθνική ευθύνη».
Την επισήμανση αυτή έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη του συνεδρίου με θέμα «Ελληνική Βιομηχανία:
Το παρόν και το μέλλον. Το νέο παραγωγικό μοντέλο και η ευκαιρία της βιώσιμης ανάπτυξης» που διοργάνωσε ο όμιλος Real.
«Η διεθνής αβεβαιότητα, πρόσθεσε, είναι ένας παραπάνω λόγος για να συνεχίσουμε την εφαρμογή ενός μείγματος οικονομικής πολιτικής, το οποίο έχει αποδείξει ότι παράγει αποτελέσματα ακόμη και μέσα σε αντίξοες συνθήκες!
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία και να μη σπαταλήσουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, των εργαζομένων και των ίδιων των επιχειρήσεων. Γιατί η πρόοδος δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της κυβερνητικής πολιτικής.
Είναι αποτέλεσμα και της προσπάθειας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που επενδύουν στη χώρα. Και δεν πρέπει μόνοι μας να υποτιμούμε τις προσπάθειές μας και τα αποτελέσματά τους».
Ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:
-Στην αύξηση των επενδύσεων μεταξύ 2019 και 2024 κατά 64%, παρά την πανδημία, την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.
Με αποτέλεσμα το επενδυτικό κενό που ήταν πάνω από 10 μονάδες να μειωθεί σε 3 περίπου μονάδες.
-Στην αύξηση των εξαγωγών κατά 44% με παράλληλη άνοδο του μεριδίου των αγαθών που ξεπέρασε το μερίδιο των υπηρεσιών, όπως και του μεριδίου των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας.
-Την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 12% το 2019 σε 13,8% το 2023.
-Τη μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας σε μία χώρα 10,5 εκατ. ανθρώπων.
«Δεν ισχυρίζομαι ότι η Ελλάδα έγινε παράδεισος. Διότι κάποιες πληγές της κρίσης είναι ακόμα εδώ. Τις βιώνουν ιδιαίτερα τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.
Αλλά δεν υποτιμώ και την πρόοδο που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
«Τα αποτελέσματα αυτά, πρόσθεσε, δεν ήταν τυχαία αλλά οφείλονται στις προσπάθειες των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθούμε:
Από τη μια πλευρά δημοσιονομική σύνεση. Δεν ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που αντέχουμε – ιδιαίτερα μετά από όσα περάσαμε την προηγούμενη δεκαετία, κάποιος πρέπει να πατάει το φρένο.
Και από την άλλη φιλοεπενδυτική προσέγγιση με τις μειώσεις φόρων και εισφορών, την απλούστευση του αδειοδοτικού περιβάλλοντος, την υιοθέτηση σύγχρονης εργασιακής νομοθεσίας.
Πολιτική που θα συνεχιστεί το 2025 με 12 νέες μειώσεις φόρων, με το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην ΕΕ, το νέο πλαίσιο κινήτρων για τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές, την έρευνα και την καινοτομία, τις παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα και την κεφαλαιαγορά, τη δημιουργία του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και την αξιοποίηση στο μέγιστο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης».
Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα της κατάρτισης, καλώντας τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν περαιτέρω στην ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση και στο ενεργειακό:
«Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, είναι και οικονομικό θέμα. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας η Ελλάδα θα μπορέσει να γίνεται τελικά εξαγωγική χώρα και αυτό θα αλλάξει τελείως το τοπίο για τις επιχειρήσεις και την οικονομία.
Θα είναι μια μείζων αλλαγή, εφόσον και η ΕΕ υποστηρίξει τις απαραίτητες επενδύσεις στα δίκτυα», είπε.
«Δεν θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι ρόδινη, αλλά όσο άδικη θα ήταν μια αλαζονική προσέγγιση, το ίδιο άδικη είναι και η ισοπέδωση. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει υπάρξει βελτίωση, αλλά ξέρουμε επίσης ότι έχουμε ακόμα πολύ μεγάλη ανηφόρα. Και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια γιατί αυτό είναι το εθνικό μας καθήκον», κατέληξε ο υπουργός.
Διαβάστε επίσης
Φρένο στην έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με νέες επιλογές ρύθμισης
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πράσινο φως για τον προϋπολογισμό του 2025 – «Ναι» και στο Μεσοπρόθεσμο