Όπως είναι ήδη γνωστό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται την Κυριακή, στο κλείσιμο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, να ανακοινώσει και μέτρα για τη μείωση των διαφόρων προμηθειών με τις οποίες οι τράπεζες επιβαρύνουν τους πελάτες τους, αφού πρώτα είχε αποκλεισει την πρόταση της αντιπολίτευσης για ειδικό φόρο στα υπέρογκα κέρδη τους.
Ωστόσο, λένε οι πληροφορίες, όσοι περιμένουν κάτι…γκράντε μάλλον θα απογοητευθούν, καθώς οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα μειώσουν κάπως τις επιβαρύνσεις αυτές, αλλά δεν θα τις εξαλείψουν, ακόμα κι αν είναι καταφανώς παράλογες (π.χ. χρέωση εξόδων για πλήρως αυτοματοποιημένες διαδικασίες).
Μάλιστα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, «έδωσε τον τόνο», λέγοντας ότι «η συζήτηση για τα κέρδη των τραπεζών τελικά οδήγησε και σε συστημική αστάθεια, που την πληρώσαμε με τις ανακεφαλαιοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια». Βέβαια, δεν ήταν ακριβώς αυτή η συζήτηση που οδήγησε στις ανακεφαλαιοποιήσεις, αλλά το συνολικό credit crunch που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Εν πάση περιπτώσει, ο Μ.Βορίδης είπε ότι «ο υπουργός Οικονομικών συζητάει με το τραπεζικό σύστημα και από κει και πέρα σε συνεννόηση αν βρεθούν οι λύσεις που πρέπει να βρεθούν από την πλευρά των τραπεζών έχει καλώς. Μακάρι. Αν δεν βρεθούν θα υπάρξει ρύθμιση». Οπότε… μικρό καλάθι.