«Δεν θα ξεφύγει κανένας και δεν τους φοβάμαι» δήλωσε ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη που έχασε τη ζωή του στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής μπροστά στα μάτια της μητέρας και των δύο μικρότερων αδελφών του τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να κάνει ότι χρειαστεί για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του γιου του. Την ίδια ώρα οι φωτογραφίες από τα σάπια παιχνίδια σοκάρουν ενώ πρώην εργαζόμενος που μίλησε στην τηλεόραση αποκάλυψε ότι εκτός από αθλια ήταν και.. κλεμένα.
«Εάν δεν αποδοθεί άμεσα η ευθύνη, εγώ θα φροντίσω ως γονιός, όπως προστατεύω τα παιδιά μου όλα τα χρόνια, από τη στιγμή που τα γέννησε η μητέρα τους, να βρω αμέσως μόνος μου τη λύση» είπε μιλώντας στο Mega.
«Η οικογένεια αυτή και αυτό το σπίτι έκλεισε. Είχα μια πάρα πολύ δεμένη οικογένεια, το ένα μεγάλωνε το άλλο… Δεν μπορεί να γίνονται αυτά τα πράγματα. Το παλικάρι μου έφυγε. Η εικόνα που τον πήραμε αγκαλιά, δε θα φύγει ποτέ από την ψυχή μας. Τα παιδιά μου τα μεγάλωσα κάθε Σαββατοκύριακο να ανεβαίνω να τα βλέπω. Χρόνια ατέλειωτα μέσα στους δρόμους δε χάσαμε τη ζωή μας εμείς, μας πήραν το παιδί μας άλλοι» πρόσθεσε ο πατέρας του Γιάννη.
«Είμαστε μέσα στην κοινωνία αυτήν και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με πολύ αγώνα. Δε με ενδιαφέρει κανένας αιρετός, κανένα στεφάνι που μας έστειλε εχθές η δήμαρχος, κανένας άνθρωπος ο οποίος εκλέγεται από εμάς και δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του και παραμένει στη θέση του».
Συγκλονιστικά ήταν και τα λόγια της μητέρας: «Ο Γιάννης μου ήταν δύο μέτρα. Έσκυβε πάντα για να με φιλήσει. Τώρα σκύβω εγώ για να τον φιλήσω» δήλωσε η μητέρα του σύμφωνα με το Mega.
«Άκουσα ότι η δήμαρχος Κασσάνδρας έκανε κάποιες ανακοινώσεις, τοποθετήσεις για αλλαγές και ότι απειλείται. Γιατί θα έπρεπε να διαμελιστεί το κεφάλι του παιδιού μου για να συμβεί αυτό; Αν δεν έχει τα εργαλεία, τον τρόπο και την υποδομή ας φύγει από αυτή τη θέση. Δεν μιλάμε απλά για τον θάνατο αυτού του παλικαριού. Μιλάμε για ένα σύνολο από πράγματα. Νιώθω ότι αγωνίζομαι 32 χρόνια πληρώνοντας αυτόν τον τόπο με αίμα, προσπαθώντας με τη μητέρα τους να μεγαλώσουμε σωστά και καλά παιδιά και μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας. Δεν μας είπε η δήμαρχος ποιος έχει ηλεκτροδοτήσει το συγκεκριμένο οικόπεδο» δήλωσε σε άλλο σημείο.
Όπως ανέφερε ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη η δήμαρχος Κασσάνδρας δεν έχει δώσει απαντήσεις για την τραγωδία, ενώ ο ίδιος έχει ορίσει πραγματογνώμονα και με δύο μηχανικούς θα κάνουν αυτοψία στο σημείο της τραγωδίας.
«Ο συγκεκριμένος χειριστής δεν ήταν επιμελής. Από τη στιγμή που απώτερος σκοπός είναι το κέρδος και όχι η ζωή, αφού επιτρέπει αυτός ο τόπος να γελούν κάποιοι με τις ζωές των παιδιών μας, όλης της κοινωνίας, γιατί να μην κάνουν τη δουλειά τους; Για ποιο κράτος δικαίου μιλάμε; Δεν υπάρχει τίποτα. Είναι ένα σύνολο από καταστάσεις, χάνουμε τα παιδιά μας, τους ανθρώπους μας που θα μπορέσουν να δώσουν ζωή σε αυτό τον τόπο», είπε.
«Δεν τους φοβόμαστε, αυτό πρέπει να καταλάβουν, είτε είναι εισαγγελείς, είτε υπουργοί, είτε περιφερειάρχες. Ας είναι όποιοι θέλουν, δεν έχουμε φόβο και αυτό θα το νιώσουν και θα το καταλάβουν. Δεν θα ξεφύγουν αυτή τη φορά, αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν θα ξεφύγει κανένας και δεν τους φοβάμαι. Δεν φοβάμαι, μόνο τον Θεό φοβόμασταν και τώρα τον αγαπάμε γιατί έχει το παιδί μας. Θα χάσουν τον ύπνο τους. Δεν είναι απειλή. Όπως εμείς τον χάσαμε και μας τελείωσαν τη ζωή, το ίδιο θα πάθουν και αυτοί», κατέληξε ο πατέρας του 19χρονου.
Νωρίτερα, η δήμαρχος Κασσάνδρας παραδέχτηκε μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο ότι δεν υπάρχει ελεγχτικός μηχανισμός ενώ τόνισε ότι δέχεται απειλές «να προσέχει για τυχόν ατύχηματα» τους τελευταίους δύο μήνες.
Χωρίς άδεια, χωρίς έλεγχο
Υπενθυμίζεται πως το λούνα παρκ στο Πευκοχώρι λειτουργούσε χωρίς άδεια και χωρίς έλεγχο σχεδόν όλο το περσινό καλοκαίρι, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα σχετικά έγγραφα που εξασφάλισε και φέρνει στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ.
Πέρυσι το Λούνα Παρκ ζήτησε άδεια προσωρινής λειτουργίας την 1η Ιουνίου, η οποία και δόθηκε εν τέλει από τον Δήμο στις 22 Αυγούστου.
Στο μεταξύ ο έλεγχος που όφειλε να κάνει εταιρεία που πιστοποιεί την αρτιότητα των μηχανημάτων είχε γίνει στις 4/8 του 2023.
Στις 11/8 δε, υπάρχει η θετική γνωμοδότηση της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Κασσάνδρας, για τη λειτουργία των παιχνιδιών.
Ειδικά για το μοιραίο παιχνίδι, «Crazy Dance» στο οποίο και έχασε τη ζωή του ο 19χρονος, ο Δήμος Κασσάνδρας είχε βεβαιώσει πέρυσι, όπως αποδεικνύεται από το σχετικό έγγραφο, πως ήταν σε καλή κατάσταση και μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια.
Oι φωτογραφίες ντουκουμέντο του ΣΚΑΪ είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατούσε.
Πρώην εργαζόμενος αποκαλύπτει: «Κάποια είναι κλεμμένα»
«Τα μηχανήματα όλα του Κ. 9 στα 10 είναι άχαρτα πρώτον, κάποια είναι κλεμμένα από την Βουλγαρία, ασυντήρητα σε πολύ άθλια κατάσταση. Ήτανε να πάνε σε σκραπ και πήγε και τα βούτηξε έξω από την σκραπ, τα έβαψε και τα λειτουργεί… και όχι τώρα, εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε πρώην εργαζόμενος του λούνα παρκ στο Mega και σημείωσε:
«Για να χειριστείς ένα μηχάνημα μιλάμε για κάποιο μηχάνημα επικίνδυνο όχι τώρα σε μία σκοποβολή σε ένα τρενάκι που πάει γύρω-γύρω τα παιδικά έτσι για τέτοιου είδους μηχανήματα επικίνδυνα πρέπει πρώτον να πας σε σεμινάριο ας πούμε εννιά μήνες στην Ιταλία, όπου σου μαθαίνουνε πιο πολύ θέματα ασφαλείας.
Δίνεις κάποιες τυπικές εξετάσεις αφού το πάρεις αυτό το χαρτάκι μετά πρέπει να αποφασίσεις σε ποιο παιχνίδι θες να βγάλεις την πιστοποίηση σου, για να είσαι χειριστής και να πας να ξαναδώσεις εξετάσεις για να πάρεις πιστοποίηση χειριστή στο συγκεκριμένο μηχάνημα».
Είχαν, όμως, οι εργαζόμενοι την πιστοποίηση στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής;
«Πολύ πιθανόν και κανένας σε εκείνο το πάρκο μέσα δύο χρόνια που δούλεψα εγώ ο μοναδικός άνθρωπος που είχε πιστοποίηση ήμουν εγώ. Και μιλάμε ο άνθρωπος έχει παιχνίδια ψιλό επικίνδυνα», είπε ο πρώην εργαζόμενος του λούνα παρκ.
Είχε τραυματιστεί κι άλλο παιδί
Όπως καταγγέλλει στο MEGA αυτόπτης μάρτυρας, δεν ήταν η πρώτη φορά που ένα παιδί είχε τραυματιστεί στο ίδιο λούνα παρκ.
«Είχε γίνει ένα περιστατικό με την μπαλαρίνα και ένα περιστατικό που είχε παλινδρόμηση είχε κολλήσει και δεν μπορούσε να σταματήσει. Με την μπαλαρίνα κάτι πέσανε παιδιά τώρα χτυπήσανε; Το δούλευε πολύ γρήγορα και χτυπήσανε», αναφέρει.
Αλλά και οι γονείς των παιδιών που επισκέπτονταν το λούνα παρκ της Χαλκιδικής κάνουν λόγο για εγκαταστάσεις που έκρυβαν παγίδες:
«Περιμένανε συγκεκριμένα στην ουρά και να κάνουν τραμπολίνο, που είχε αρκετά τρία ή τέσσερα στο ίδιο σημείο, χωρίς δίχτυ ασφαλείας ήτανε. Δενόντουσαν τα παιδάκια με έναν ιμάντα και ταλαντεύονταν πάνω και πήγαιναν στον αέρα τέλος πάντων. Όσο περιμέναμε, επειδή διαπίστωσα ότι ο ένας ιμάντας ήταν σχισμένος, δεν κάναμε, φύγαμε. Ήταν λίγο επικίνδυνο, σου δημιουργούσε την αίσθηση της αμέλειας», ανέφερε γονέας.
Πολλά από τα μηχανήματα που καθημερινά έπαιζαν δεκάδες παιδιά αναφέρεται ότι ήταν μεταχειρισμένα από το εξωτερικό, τουλάχιστον 15ετίας. Τα σίδερα που στήριζαν τα καθίσματα ήταν σάπια και σκουριασμένα.
«Δυο τρεις μέρες πριν ήμουν εκεί πηγαίναμε σχεδόν καθημερινά. Η εικόνα που βλέπει κανείς μπαίνοντας στον χώρο και μπορεί να το καταλάβει με μια στοιχειώδη αντίληψη και λογική καταλαβαίνει ότι τα μηχανήματα είναι παλαιά περασμένων δεκαετιών, βλέπει το πως έχουν τοποθετηθεί στον χώρο και καταλαβαίνει ότι είναι το ελάχιστο και το πιο ελαφρύ που μπορώ να πω ότι είναι πλημμελώς τοποθετημένα και συντηρημένα», περιέγραψε γονέας και πρόσθεσε:
«Έμπαινε το ερώτημα στο μυαλό μου, το σκεφτόμουν πολλές φορές. Ήταν εάν αυτό είχε ελεγχθεί από κάποιον, εάν έχει πάρει μια πιστοποίηση. Γενικά ήταν μια κατάσταση χύμα, δεν συνάδει αυτό που έβλεπε κάποιος με το σημείο εκείνο και την επισκεψιμότητα» κατέληξε.