Ένα υπέροχο γλυκό ψωμί (μπριός), γεμιστό με ολόκληρες φέτες τραγανών μήλων, που ευωδιάζει αρωματικό βούτυρο και κανέλα, ετοιμάζεται εύκολα και είναι ιδανικό για πρωινό, απογευματινό σνακ ή επιδόρπιο.
Υλικά για τη Συνταγή
Για τη ζύμη
- 25 γραμμάρια νωπή μαγιά
- 200 – 250 ml γάλα, χλιαρό ( περίπου, διότι η ποσότητα του γάλακτος εξαρτάται από το μέγεθος του αυγού)
- 400 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ. (κατά προτίμηση, για τσουρέκια), κοσκινισμένο
- 80 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
- 50 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 2-3 μήλα
Για το πασπάλισμα
- Κανέλα, ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή, ανακατεμένα
- Λίγο βούτυρο, λιωμένο
Για το λούστρο
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας γάλα
Εκτέλεση
1. Αρχικά διαλύστε τη νωπή μαγιά με λίγη από τη ζάχαρη της ζύμης, σε λίγο χλιαρό γάλα, σκεπάστε και αφήστε την στην άκρη να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει λίγο.
2. Σε ένα μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι, προσθέστε το αυγό χτυπημένο, το λιωμένο βούτυρο που έχει χλιαρύνει και το μίγμα της μαγιάς. Ζυμώστε προσθέτοντας τμηματικά το χλιαρό γάλα, μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμαράκι. Σκεπάστε το και αφήστε το σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
3. Όταν φουσκώσει η ζύμη, πατήστε την να ξεφουσκώσει και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίξτε την σε πάχος όσο ενός μικρού δακτύλου. Κόψτε με κουπ πατ τη ζύμη σε δίσκους διαμέτρου 8-9 εκατοστών.
4. Πλύνετε τα μήλα, σκουπίστε τα και αφαιρέστε τον πυρήνα τους με το ειδικό εργαλείο. Έπειτα κόψτε τα σε φέτες πάχους περίπου ½ εκατοστού.
5. Παρτε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ (χρησιμοποιήθηκε 21 Χ 12 εκ.), στρώστε την με λαδόκολλα και ξεκινήστε το στήσιμο. Στρώστε δίσκους από τη ζύμη και φέτες μήλου εναλλάξ στη φόρμα, αλείφοντας και τις δύο πλευρές της ζύμης με λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζοντάς τες με κανελοζάχαρη και στη συνέχεια τοποθετώντας μια φέτα μήλου από πάνω. Συνεχίστε το στρώσιμο έτσι μέχρι να γεμίσει η φόρμα – η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι με ζύμη.
6. Αλείψτε την επιφάνεια της ζύμης με λίγο γάλα που έχετε χτυπήσει με τον κρόκο αυγού και αφήστε το μπριός να ξεκουραστεί, σκεπασμένο, για περίπου μισή ώρα.
7. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40-45 λεπτά (αν δείτε ότι αρπάζει στο πάνω μέρος, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα).