Το θέμα της «καταθλιπτικής Δευτέρας» αγγίζει εδώ και δεκαετίες τον ψυχισμό των μαθητών όλου του κόσμου. Το 1979, μετά από ένα έγκλημα που έκανε μια 16χρονη μαθήτρια στο Σαν Ντιέγκο σκοτώνοντας δύο ενήλικους και τραυματίζοντας εννέα παιδιά, το ιρλανδικό συγκρότημα των Boomtown Rats εμπνεύστηκε το τραγούδι «I Don’t Like Mondays», ενώ οι Βρετανοί New Order μας έδωσαν το κλασικό πλέον δικό τους «Blue Monday» (1983).
Το ζήτημα αυτό όμως απέκτησε κάποια «επιστημονική βάση» το 2005, όταν μια εταιρεία μάνατζμεντ προσπάθησε να εντοπίσει την πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου για να προγραμματίσει την τακτική που θα ακολουθούσε.
Η εταιρεία που λειτουργούσε για λογαριασμό του διεθνούς γραφείου ταξιδιών Sky Travel, συνεργάστηκε με έναν ψυχολόγο από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Cliff Arnall, για να αναπτύξουν τη «φόρμουλα κατάθλιψης».
Πώς προέκυψε η εξίσωση της θλίψης
Στο τέλος κατέληξαν σε μια εξίσωση της οποίας ο τύπος είναι: «W+(D−d)]xTQ/(MxNA)».
Στην εξίσωση αυτή περιλαμβάνονταν οι ακόλουθες κοινωνικές και ψυχολογικές παράμετροι.
- W: Ο καιρός (Weather)
- D: Τα χρέη (Debt)
- d: Ο μηνιαίος μισθός (Monthly income)
- T: Ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (Time since Christmas)
- Q: Ο χρόνος από την αποτυχία επίτευξης στόχων (Time since failure to quit bad habits)
- M: Το χαμηλό επίπεδο κινήτρων (Motivational levels)
- NA: Η ανάγκη για δράση (Need for action)
Έτσι, με δεδομένο ότι η Δευτέρα είναι μια μάλλον καταθλιπτική μέρα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι η χειρότερη ημέρα από άποψη ευτυχίας. Πάντως μέχρι και σήμερα, το παραπάνω συμπέρασμα δεν επιβεβαιώνεται επιστημονικά ούτε έχει υπάρχει μια σαφής εξήγηση των στοιχείων που κρύβονται πίσω από αυτόν τον τύπο εξίσωσης.
Το ζητούμενο της ταξιδιωτικής εταιρείας ήταν πιθανότατα να τονώσει την κάπως «αδρανή» ταξιδιωτική χρονική περίοδο που ακολουθεί τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Για να το πετύχουν αυτό, τα στελέχη της εταιρείας σκέφτηκαν την εξής τακτική:
«Αν μπορέσουμε να πείσουμε τους καταναλωτές ότι η τρίτη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου θα είναι η πιο καταθλιπτική μέρα της χρονιάς, ίσως προγραμματίσουν μια απόδραση για διακοπές εκείνη την περίοδο».
Πάντως το ταξιδιωτικό πρακτορείο Sky Travel, φαίνεται πως δεν έλυσε επιστημονικά τον γρίφο της κατάθλιψης αφού έκλεισε πέντε χρόνια αργότερα, το 2010.
Έτσι η Blue Monday ορίζεται περισσότερο από τα προσωπικά δεδομένα του καθενός μας, και από τα προσωπικά μας blues.