Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.9 C
Ioannina

Μπασάρ αλ Άσαντ: Τα πολυτελή ακίνητα σε Ντουμπάι, Μόσχα, Λονδίνο και η περιουσία 1,5 δισ. λιρών (photos)

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο δικτάτορας που κυβερνούσε τη Συρία από τις αρχές του αιώνα, έχει συγκεντρώσει προσωπική περιουσία 1-1,5 δισεκατομμυρίων λιρών κατά τα 24 χρόνια της εξουσίας του.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Daily Express, η φυγή του Άσαντ στη Ρωσία σημαίνει ότι τα παράνομα κέρδη του θα είναι σχεδόν σίγουρα στόχος της διεθνούς κοινότητας.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Άσαντ «πέταξε» στη Μόσχα το Σαββατοκύριακο μετά την ανατροπή του καθεστώτος του από τους αντάρτες.

Ο πλούτος της οικογένειας Άσαντ, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό κρυμμένος σε λογαριασμούς offshore και μέσω πολύπλοκων οικονομικών δομών, πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Μέσω επενδύσεων σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, τα ακίνητα, το πετρέλαιο και οι τράπεζες, θεωρείται ότι ελέγχονται περιουσιακά στοιχεία αξίας μεταξύ 45 και 95 δισεκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας.

Η οικογένεια Άσαντ κατέχει επίσης πολυτελή ακίνητα, όπως ανακτορικές κατοικίες στο Ντουμπάι, τη Μόσχα και το Λονδίνο, καθώς και σημαντικές ακίνητες περιουσίες στη Συρία.

Τα περιουσιακά στοιχεία του Μπασάρ αλ Άσαντ περιλαμβάνουν πολυτελή αυτοκίνητα, ακίνητα υψηλής ποιότητας και ένα δίκτυο επιχειρήσεων και επενδύσεων που απλώνονται στη Μέση Ανατολή και πέρα ​​από αυτήν.

Πιστεύεται ευρέως ότι κατέχει ένα ακίνητο έξι εκατομμυρίων λιρών στο Marylebone του Λονδίνου, που συνδέεται μαζί του μέσω υπεράκτιων εταιρειών, καθώς και ένα άλλο στην πολυτελή Belgravia. Είναι επίσης γνωστό ότι διαθέτει μεγάλο στόλο πολυτελών οχημάτων.

Φωτογραφίες από το πολυτελές ακίνητο του Άσαντ στο συγκρότημα ουρανοξυστών City of Capitals στη Μόσχα

Το καθεστώς του Άσαντ έχει διατηρήσει τον έλεγχο των πιο ζωτικών οικονομικών τομέων της Συρίας, συχνά μέσω πληρεξουσίων και εικονικών εταιρειών, θωρακίζοντας τα περιουσιακά στοιχεία από τον διεθνή έλεγχο και τις κυρώσεις.

Εκτός από την περιουσία του, η οικογένεια Άσαντ έχει αντιμετωπίσει πολλαπλά διεθνή «παγώματα» περιουσιακών στοιχείων, με εκατομμύρια δολάρια που κατασχέθηκαν από τις ευρωπαϊκές αρχές ως μέρος των προσπαθειών για τον περιορισμό της οικονομικής αυτοκρατορίας της οικογένειάς του.

Παρά τις κυρώσεις, μεγάλο μέρος της περιουσίας τους παραμένει κρυμμένο, συχνά με ψεύτικα ονόματα ή μέσω τρίτων για να αποφευχθεί ο εντοπισμός.

Η διακυβέρνηση του Άσαντ υπήρξε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη λόγω της βίαιης καταστολής των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, η οποία οδήγησε στο ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011.

Η χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνησή του εναντίον αμάχων, καθώς και οι εκτεταμένες αναφορές για βασανιστήρια και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν προκαλέσει διεθνή καταδίκη.

Ενώ παρέμεινε στην εξουσία με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, η συσσώρευση πλούτου της οικογένειάς του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα δεινά εκατομμυρίων Σύριων.

Ο έλεγχος της οικογένειας Άσαντ στα οικονομικά της Συρίας έχει συμβάλει σημαντικά στη μακροζωία του καθεστώτος, παρά το τεράστιο κόστος για τον πληθυσμό της χώρας.

Με τον Άσαντ στη Μόσχα, ορισμένα από τα περιουσιακά του στοιχεία θα μπορούσαν να τεθούν υπό τον έλεγχο των ρωσικών αρχών ή να προφυλαχθούν σε ρωσικές τράπεζες, καθώς η Μόσχα έχει συχνά διαδραματίσει προστατευτικό ρόλο στις υποθέσεις του Άσαντ.

Η διεθνής κοινότητα, ειδικά η Δύση, μπορεί να συνεχίσει να ασκεί πίεση για να παρακολουθεί και να «παγώνει» κάθε παράνομο πλούτο που συνδέεται με το καθεστώς Άσαντ.

Εάν τα περιουσιακά του στοιχεία τεθούν πράγματι υπό την επίβλεψη του ρωσικού κράτους, οι ευρύτερες πολιτικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών δυνάμεων, ειδικά δεδομένων των κυρώσεων και της καταδίκης που επιβλήθηκαν στην κυβέρνηση του Άσαντ.

Το μέλλον της οικονομικής του αυτοκρατορίας είναι πιθανό να εξαρτηθεί από το πόσο καιρό θα παραμείνουν άθικτοι οι πολιτικοί του δεσμοί με τη Ρωσία και από το εάν θα ληφθούν διεθνή νομικά μέτρα κατά των περιουσιακών του στοιχείων.

Πηγή: Topontiki.gr

Hot this week

«Κοιτάζουν» προς ΣΥΡΙΖΑ οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χουρδάκης και Παπαϊωάννου;

Η απόφασή τους να μην στηρίξουν τον Κώστα Τασούλα τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτή την προοπτική, έλεγαν στα πηγαδάκια και τους διαδρόμους της Βουλής

Άρειος Πάγος: Αναίρεση στην απόφαση του Εφετείου για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017 άσκησε η Εισαγγελία

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητα να ξαναδικαστούν οι επτά κατηγορούμενοι

Επιστολές διαμαρτυρίας Δούκα για το ζήτημα της ανακύκλωσης και των τελών ταφής – «Γιατί η Αττική δεν παίρνει χρήματα από το ΕΣΠΑ;»

«Για ποιο λόγο δεν προχωράνε οι διαδικασίες ένταξης των έργων;» ρωτά μεταξύ άλλων

Σε ύφεση βυθίζεται η Γερμανία – Συρρίκνωση ΑΕΠ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά 

Σωρεία παραγόντων θέτουν εμπόδια στην ανάκαμψη

Topics

«Κοιτάζουν» προς ΣΥΡΙΖΑ οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χουρδάκης και Παπαϊωάννου;

Η απόφασή τους να μην στηρίξουν τον Κώστα Τασούλα τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτή την προοπτική, έλεγαν στα πηγαδάκια και τους διαδρόμους της Βουλής

Άρειος Πάγος: Αναίρεση στην απόφαση του Εφετείου για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017 άσκησε η Εισαγγελία

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητα να ξαναδικαστούν οι επτά κατηγορούμενοι

Οι απαιτήσεις Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία – Πάγια θέση οι αποστάσεις του Κιέβου από το ΝΑΤΟ και ο αφοπλισμός

Η στάση του Ρώσου ηγέτη αψηφά επίσης τη δεδηλωμένη επιθυμία του Τραμπ να τερματίσει τη σύγκρουση όσο το δυνατόν γρηγορότερα

To καυστικό σχόλιο του Νίκου Μωραΐτη για την επιλογή Τασούλα

«Ένα κομματικό στέλεχος για να περιμαζέψει τη «Δεξιά του Κυρίου»»
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img