Σε τουλάχιστον 105 ανέρχονται οι νεκροί από τις ταραχές που συγκλονίζουν το Μπανγκλαντές. Η καταμέτρηση βασίζεται στους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου, το οποίο επικαλείται στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας.
Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 75 νεκρούς. Τρία νοσοκομεία της πρωτεύουσας Ντάκα ανέφεραν ότι παρέλαβαν 24 πτώματα ενώ άλλοι 6 νεκροί αναφέρθηκαν στη Ρανγκπούρ, μια πόλη στο βόρειο Μπανγκλαντές.
Νωρίτερα σήμερα οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν και τα τηλεοπτικά κανάλια σταμάτησαν να μεταδίδουν πρόγραμμα. Από χθες Πέμπτη οι αρχές είχαν περιορίσει επίσης ορισμένες υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας, επιχειρώντας να καταστείλουν τις ταραχές.
Οι διαδηλωτές απελευθέρωσαν κρατούμενους
Διαδηλωτές επιτέθηκαν σήμερα σε μια φυλακή του κεντρικού Μπανγκλαντές και απελευθέρωσαν κρατούμενους, καθώς συνεχίζεται, για 19η ημέρα, το κίνημα των φοιτητών που μετατράπηκε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ καταδίκασε την καταστολή, χαρακτηρίζοντας «σοκαριστικές και απαράδεκτες» τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών φοιτητών.
«Οι διαδηλώσεις είναι τεράστιες, είναι ίσως η σοβαρότερη πρόκληση» που έχει αντιμετωπίσει η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα, η οποία κυβερνά τη χώρα από το 2009, δήλωσε ο Πιερ Πρακάς, ο διευθυντής της Crisis Broup Asie που εδρεύει στην Μπανγκόκ.
Οι αρχές αντέδρασαν απαγορεύοντας σήμερα όλες τις συγκεντρώσεις, τις πορείες και τις δημόσιες συνελεύσεις στην Ντάκα, την πρωτεύουσα. Στις αρχές της εβδομάδας έκλεισαν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ενώ από χθες έχει διακοπεί η σύνδεση στο διαδίκτυο.
Συνελήφθη και αντιπολιτευόμενος πολιτικός
Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης τη σύλληψη ενός αντιπολιτεύομενου πολιτικού, του Ρουχούλ Καμπίρ Ριζβί Άχμεντ, στελέχους του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπανγκλαντές (BNP) με την αιτιολογία ότι «εμπλέκεται σε ορισμένες υποθέσεις».
Παρά την καταστολή, οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν σε όλη τη χώρα. Στην περιοχή του Ναρσίνγκντι, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε μια φυλακή. «Οι κρατούμενοι δραπέτευσαν και οι διαδηλωτές την πυρπόλησαν» είπε ένας αστυνομικός, αναφέροντας ότι είναι «εκατοντάδες» οι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν. Ο Μουσούμι Σάρκερ, ένας υψηλόβαθμος τοπικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την εισβολή των διαδηλωτών στη φυλακή, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Η κοινωνική κρίση έγινε πολιτική
Συγκρούσεις ξέσπασαν και όταν οι φοιτητές κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους, πριν από τις φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για μετά την πρωινή προσευχή. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα σε πολλές συνοικίες της Ντάκα.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου, με αίτημα να τροποποιηθεί το σύστημα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Σήμερα περίπου οι μισές θέσεις προορίζονται για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως για τα παιδιά των βετεράνων του απελευθερωτικού πολέμου της χώρας απέναντι στο Πακιστάν. Η κοινωνική κρίση μετατράπηκε σε πολιτική για την πρωθυπουργό, η οποία αποδοκιμάζεται στους δρόμους της πρωτεύουσας με το σύνθημα «Κάτω η δικτάτορας».
«Αντί να απαντήσει στα παράπονα των διαδηλωτών, η κυβέρνηση επιδείνωσε την κατάσταση», εκτίμησε ο Πρακάς, υποστηρίζοντας ότι «η χώρα φαίνεται να βρίσκεται σε κίνδυνο».
Την περασμένη εβδομάδα η Σεΐχ Χασίνα έριξε λάδι στη φωτιά, παραλληλίζοντας τους διαδηλωτές με τους «συνεργάτες» του Πακιστάν κατά την περίοδο του απελευθερωτικού πολέμου. «Προσέβαλε την αξιοπρέπειά τους. Ήταν ένα μήνυμα με το οποίο τους έλεγε ότι δεν μετρούν για το καθεστώς, το οποίο θεωρεί ότι είναι υπεράνω των νόμων», σχολίασε ο Αλί Ρίαζ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι.