Σχέδιο για την τοποθέτηση 1000 καμερών στους δρόμους της Αθήνας παρουσίασαν οι αρμόδιοι υπουργοί.
Με τις 1.000 κάμερες που θα προστεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα ο συνολικός αριθμός καμερών τροχαίας στην Αττική θα ανέλθει σε 1.388 κάμερες.
Οι παραβάσεις που θα βεβαιώνονται ψηφιακά είναι η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, η παράνομη χρήση ΛΕΑ και λεωφορειολωρίδων, η οδήγηση οχήματος χωρίς ασφάλιση και η κυκλοφορία οχήματος χωρίς έγκυρο δελτίο ΚΤΕΟ.
«Οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας παρέχουν πλήρη ασφάλεια. Εύχομαι ποτέ να μην ξαναβιώσουμε πολύνεκρα δυστυχήματα που μας δοκίμασαν σαν κοινωνία.
Η Ελληνική Αστυνομία εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχει παράξει ένα σχέδιο εγκαταστάσεις καμερών σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Από την πρώτη ημέρα που ήρθα στο υπουργείο ήταν πρώτο μου μέλημα να αυξήσουμε τη δύναμη της τροχαίας προκειμένου να γίνει περισσότερο παρούσα. Το έχουμε καταφέρει σε έναν βαθμό. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
«Θέλω να θυμίσω ότι το ζήτημα της οδικής ασφάλειας αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για εμάς στην Περιφέρεια Αττικής που διαχειριζόμαστε 1.733 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, 108 γέφυρες, 49 υπόγειες διαβάσεις. Οι κάμερες θα λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου σε 100 κομβικά σημεία, ακόμη και με χαμηλό φωτισμό. Εκτιμώ πως πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Η συνεργασία μας με τα τρια συναρμόδια υπουργεία ειναι εξαιρετική» είπε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νόικος Χαρδαλιάς.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ξεκίνησε από την παρουσίαση του υφιστάμενου πλαισίου που έχει ως αποτέλεσμα η πληρωμή μιας τροχονομικής παράβασης να γίνεται έως και μετά από 10 χρόνια ενώ, όπως είπε, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και με τα οχήματα με ξένες πινακίδες και τα ενοικιαζόμενα οχήματα.
Τα πρόστιμα
Μιλώντας νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου εξήγησε ότι πέραν των 388 καμερών που θα προμηθευτεί η περιφέρεια Αττικής με σύμβαση που υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση θα προσθέσει άλλες 1.000 κάμερες στην Αθήνα αλλά και σε άλλα σημεία που υπέδειξε η ΕΛΑΣ.
Εξηγώντας πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα, το οποίο, όπως είπε, θα ισχύσει από το καλοκαίρι του 2025 και μετά, ο κ. Παπαστεργίου είπε πως «σκοπός είναι όταν γίνεται μια παράβαση να πηγαίνει άμεσα στον παραβάτη».
«Από την ώρα που είστε εγγεγραμμένοι στο εθνικό μητρώο επικοινωνίας θα έρχεται ένα SMS ότι ελέγχεστε για παράβαση και την ίδια ώρα το υλικό – φωτογραφίες και βίντεο – θα πηγαίνει στην ΕΛΑΣ όπου ένας αστυνομικός θα βεβαιώνει την παράβαση» συνέχισε ο κ. Παπαστεργίου, το υπουργείο του οποίου τρέχει δύο διαγωνισμούς για τις κάμερες και το πληροφοριακό σύστημα.
Το επόμενο βήμα είναι ότι «θα σου έρχεται στη θυρίδα που θα πάρει θέση στο wallet του gov.gr, εκεί θα υπάρχει βίντεο και φωτογραφία της παράβασης και θα δίνεται η δυνατότητα είτε πληρωμής είτε αμφισβήτησης».
Σε όλους τους κεντρικούς άξονες
Το σχέδιο προβλέπει την τοποθέτηση των καμερών σε όλους τους κεντρικούς άξονες. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τη Λεωφόρο Αμαλίας, τη Λεωφόρο Κηφισίας, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, τη Λεωφόρο Συγγρού, τη Λεωφόρο Μαρκοπούλου κ.ά.
Η επιλογή των σημείων τα οποία περιλαμβάνονται στην πρόταση έγινε έπειτα από την αξιολόγηση βεβαιώσεων παραβάσεων (όπως κόκκινο, ταχύτητα και κινητό), καθώς και εκεί όπου σημειώνονται συχνότερα θανατηφόρα τροχαία.
Διαβάστε επίσης
Καιρός: Επέλαση σφοδρής κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο – Τι λένε οι μετεωρολόγοι
Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 54χρονος που επιτέθηκε με κατσαβίδι στον 73χρονο
Νέο ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο: Τουλάχιστον 4 νεκροί – Σε εξέλιξη οι έρευνες διάσωσης (video)