«Έχουμε πολιτική παρέμβαση μεγάλου μεγέθους και καθεστωτικού χαρακτήρα. Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε ως κράτος δικαίου» τόνισε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η νομοθετική ρύθμιση Φλωρίδη με την οποία δημοσιοποιούνται τα πραγματικά ονόματα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στο σκάνδαλο Novartis «συνιστά απάνθρωπη πολιτική και θεσμική χειρονομία, η οποία καταρρακώνει με απόλυτο τρόπο τον θεσμό της προστασίας μαρτύρων» τονίζει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι εάν υπήρχε «ζήτημα άρσης της προστασίας των μαρτύρων, αυτό θα έπρεπε να προκύπτει μέσα από στοιχεία της κύριας δικογραφίας, από τους άμεσα εμπλεκόμενους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Τώρα είναι απόφαση από Εισαγγελέα που δεν έχει ασχοληθεί με τη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου Novartis. Αυτό το επέτρεψε η νέα ρύθμιση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με οποιαδήποτε προσέγγιση του κράτους δικαίου, πληγώνοντας το δημοκρατικό πολίτευμα».
«Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις θεσμικές συνέπειες. Από εδώ και πέρα, κανένας δεν θα επιλέγει να τεθεί σε καθεστώς προστασίας, διότι μια μεταγενέστερη εισαγγελική απόφαση θα μπορεί να αναιρέσει αυτή την προστασία» προειδοποιεί ο Αλ. Αυλωνίτης προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται αντιμέτωπη με τις θεσμικές ατασθαλίες της και κακώς επιχαίρει και θριαμβολογεί, ενώ θα έπρεπε να απολογείται πολιτικά».
«Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό πέρα από κάθε αμφισβήτηση, προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο και το πολιτικό σύστημα δηλώνει αμέτοχο. Αντιθέτως, έχουμε μια πολιτική παρέμβαση μεγάλου μεγέθους και καθεστωτικού χαρακτήρα. Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε ως κράτος δικαίου» τονίζει καταλήγοντας ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αναλυτικά η δήλωση του Αλ. Αυλωνίτη:
«Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της νομοθετικής δυνατότητας που προώθησε ο κ. Φλωρίδης, η οποία επέτρεψε στον Εισαγγελέα να άρει το καθεστώς προστασίας δύο σημαντικών μαρτύρων του σκανδάλου Novartis. Τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται πλέον εκτεθειμένα σε μηνύσεις και αγωγές, οι οποίες προφανώς θα επιδιώξουν το μέγιστο των συνεπειών εις βάρος τους.
Η Πολιτεία έκρινε σκόπιμη την απόκρυψη της ταυτότητας των μαρτύρων, που η Δικαιοσύνη θεώρησε ότι μπορεί να συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας και στη συνέχεια τους παρέδωσε έρμαια στους ανθρώπους που για οποιοδήποτε λόγο απαλλάχθηκαν. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί πουθενά σε κράτος δικαίου στην ΕΕ.
Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση συνιστά απάνθρωπη πολιτική και θεσμική χειρονομία, η οποία καταρρακώνει με απόλυτο τρόπο τον θεσμό της προστασίας μαρτύρων.
Ένα υπήρχε ζήτημα άρσης της προστασίας των μαρτύρων, αυτό θα έπρεπε να προκύπτει μέσα από στοιχεία της κύριας δικογραφίας, από τους άμεσα εμπλεκόμενους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Τώρα είναι απόφαση από Εισαγγελέα που δεν έχει ασχοληθεί με τη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου Novartis. Αυτό το επέτρεψε η νέα ρύθμιση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με οποιαδήποτε προσέγγιση του κράτους δικαίου, πληγώνοντας το δημοκρατικό πολίτευμα.
Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις θεσμικές συνέπειες. Από εδώ και πέρα, κανένας δεν θα επιλέγει να τεθεί σε καθεστώς προστασίας, διότι μια μεταγενέστερη εισαγγελική απόφαση θα μπορεί να αναιρέσει αυτή την προστασία.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται αντιμέτωπη με τις θεσμικές ατασθαλίες της και κακώς επιχαίρει και θριαμβολογεί, ενώ θα έπρεπε να απολογείται πολιτικά. Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό πέρα από κάθε αμφισβήτηση, προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο και το πολιτικό σύστημα δηλώνει αμέτοχο. Αντιθέτως, έχουμε μια πολιτική παρέμβαση μεγάλου μεγέθους και καθεστωτικού χαρακτήρα. Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε ως κράτος δικαίου».