«H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υιοθετεί την ακροδεξιά ατζέντα και ζητεί “hotspot” εκτός Ε.Ε. για τους αιτούντες άσυλο, ό,τι ακριβώς κάνει η Μελόνι στην Αλβανία» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Αρβανίτης, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το μεταναστευτικό.
Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστας Αρβανίτης, “λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το μεταναστευτικό» μίλησε για τις ελλείψεις που υπάρχουν στην υποδοχή των προσφύγων και ειδικά στις υπηρεσίες που αφορούν τα παιδιά.
Ο αντιπρόεδρος της LEFT αναφέρθηκε επίσης στις δύο τραγωδίες στην Κω και στη Γαύδο, με θύματα πρόσφυγες – μετανάστες.
Ενόψει της συνόδου κορυφής, ο κ. Αρβανίτης αναφέρει ότι «η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υιοθετεί την ακροδεξιά ατζέντα και ζητεί “hotspot” εκτός Ε.Ε. για τους αιτούντες άσυλο, ό,τι ακριβώς κάνει η Μελόνι στην Αλβανία, παραβιάζοντας κάθε έννοια του δικαιώματος στο άσυλο και αδιαφορώντας για τις πραγματικές αιτίες της μετανάστευσης».
Υπενθυμίζει, επίσης, ότι με ερωτήσεις προς στην Κομισιόν και παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, «έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει για την εγκληματική διαχείριση του προσφυγικού».
Ειδικότερα σημειώνει ότι «στις 25 Σεπτεμβρίου 2024 καταθέσαμε ερώτηση στην Κομισιόν ρωτώντας εάν η Γερμανία είναι εντός των πλαισίων του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, με την ουσιαστική αναστολή των κανόνων Σένγκεν, επαναλαμβάνοντας την αγωνία μας και -δυστυχώς- την πρόβλεψή μας για τις συμφορές που θα φέρει το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά κυρίως στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα».
Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρεται στη συνάντηση που με την Αγάπη Χουζουράκη, δικηγόρο και υπεύθυνη συνηγορίας στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, «η οποία μας ενημέρωσε για τις ελλείψεις στην υποδοχή, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που ζητούν άσυλο, κυρίως για την έλλειψη εξειδικευμένων υπηρεσιών παιδικής προστασίας. Ανταλλάξαμε απόψεις και προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και ένταξης των προσφύγων στα Κράτη – Μέλη της ΕΕ.“