Ο Χαβιέρ Μιλέι αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μια ξαφνική, επίσημη δολαριοποίηση της οικονομίας της Αργεντινής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg αλλά να προχωρήσει σε μια σταδιακή «δολαριοποίηση». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τους πολίτες και ποιος ο στόχος σύμφωνα με όσα αναφέρει η κυβέρνηση.
Ο Μιλέι, ο οποίος πρότεινε την ανατίναξη των μηχανών εκτύπωσης πέσο της κεντρικής τράπεζας κατά τη διάρκεια της περσινής προεδρικής εκστρατείας στην Αργεντινή, πλέον δεν προτείνει αυτού του είδους την στρατηγική. Αντ’ αυτού, στην ουσία εξωθεί τους συμπατριώτες του να κάνουν τη δουλειά γι’ αυτόν.
Η τρέχουσα προσέγγιση – που ονομάστηκε «ενδογενής δολαριοποίηση» – συνεπάγεται τον περιορισμό της προσφοράς πέσος, αναγκάζοντας τους Αργεντινούς να χρησιμοποιούν τα δολάριά τους για να πληρώνουν τα καθημερινά τους έξοδα.
Καθώς περνάει ο καιρός, αυτό υποτίθεται ότι θα αυξήσει την ποσότητα των δολαρίων που κυκλοφορούν και θα μειώσει την εξάρτηση από το πέσο, το οποίο έχει χάσει το 62% της αξίας του από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μιλέι.
Ο λόγος πίσω από την στρατηγική σύμφωνα με την κυβέρνηση
«Στόχος μας είναι να επανομισματοποιήσουμε την οικονομία, τόσο σε πέσο όσο και σε δολάρια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Λουίς Καπούτο, σε ομιλία του στις 20 Σεπτεμβρίου. «Θέλουμε οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα δολάριά τους, διότι αυτό επαναδραστηριοποιεί την οικονομία, δημιουργεί περισσότερα έσοδα και μας επιτρέπει να μειώσουμε τους φόρους».
Σούπερ μάρκετ, κατασκευαστές, ακόμη και μπαρ έχουν αρχίσει να δέχονται πληρωμές σε δολάρια, ενώ οι τράπεζες και οι εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας αναπτύσσουν μεθόδους πληρωμών με το αμερικανικό νόμισμα. «Η δολαριοποίηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη», λέει ο Εμιλιάνο Μερέντα, στέλεχος της χρηματιστηριακής εταιρείας Win Securities. «Η κυβέρνηση δολαριοποιεί την οικονομία χωρίς οι περισσότεροι άνθρωποι να το συνειδητοποιούν. Κάθε βήμα που κάνει αποσκοπεί στο να εισέλθουν δολάρια στην επίσημη οικονομία».