Μπορεί τα Χριστούγεννα πόλεις όπως τα Τρίκαλα (Μύλος των Ξωτικών) και η Δράμα (Ονειρούπολη) να έχουν την τιμητική τους, αλλά υπάρχει ένας άλλος, εναλλακτικός προορισμός μέσα στη φύση που σίγουρα αξίζει να ανακαλύψετε, τα Άγραφα.
Τα Άγραφα είναι ιστορική περιοχή και οροσειρά της κεντρικής Ελλάδας, η νότια απόληξη της Πίνδου. Καταλαμβάνουν όλο το βόρειο τμήμα του νομού Ευρυτανίας και το δυτικό του νομού Καρδίτσας και χωρίζονται σε Θεσσαλικά Άγραφα και Ευρυτανικά Άγραφα.
Τα Ευρυτανικά Άγραφα σε αντίθεση με το κάπως πιο ήπιο ανάγλυφο των Θεσσαλικών, είναι δύσβατα, γεμάτα ψηλές κορυφές, βαθιές χαράδρες και πυκνά δάση μακεδονικής κυρίως ελάτης η οποία μπερδεύεται με μαυρόπευκα, βελανιδιές, καστανιές, οξιές και σφενδάμια.
Πρόκειται για τον πιο καθαρό προορισμό της χώρας μας σύμφωνα με την UNESCO και μια από τις πιο καθαρές περιοχές της Ευρώπης σε καθαρότητα φυσικού περιβάλλοντος, καθώς διαθέτει τα καθαρότερα νερά σε όλη την Ευρώπη και τον δεύτερο πιο καθαρό ατμοσφαιρικό αέρα.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 δημιουργήθηκε στα Θεσσαλικά Άγραφα η τεχνητή λίμνη Ταυρωπού ή λίμνη Πλαστήρα. Η λίμνη προσέφερε δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στα κοντινά χωριά μετά την δεκαετία του 1990 βοηθώντας να συγκρατηθεί ο πληθυσμός στην περιοχή.
Αποτελεί τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας, την καθαρότερη στην Ευρώπη και την πέμπτη καθαρότερη παγκοσμίως.
Τα Ευρυτανικά Άγραφα παρέμειναν περισσότερο απομονωμένα και μόνο τα τελευταία χρόνια δημιουργείται στην περιοχή ασφάλτινο οδικό δίκτυο δίνοντας τη δυνατότητα στην περιοχή να βγει από την απομόνωση.
Παντού βουνά, χαράδρες, οροπέδια, το να διασχίσει κανείς τα Άγραφα, είτε βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Ευρυτανίας είτε στο δυτικό του νομού Καρδίτσας, μόνο εύκολο δεν είναι. Και αυτή είναι και μία από τις ομορφιές τους.
Στα Άγραφα αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι πραγματικά σε βουνό, πραγματικά στη φύση, νιώθεις ότι είσαι σε μια άλλη εποχή, η οποία δεν είναι και τόσο της μόδας. Και της φυσικής ομορφιάς. Και η περιήγησή μας δεν γίνεται παρά να ξεκινήσει από το ομώνυμο χωριό.
Πώς φτάνεις
Υπολογίστε από την Αθήνα περίπου στις 4,5 με 5 ώρες και μάλιστα σε ένα δρόμο που μετά το Καρπενήσι δυσκολεύει, με μπόλικες στροφές και ανηφόρες ενώ τα τελευταία 5 χλμ. περίπου είναι ένας βατός χωματόδρομος.
Ωστόσο, η διαδρομή από τη Σπερχειάδα και μετά είναι πολύ ενδιαφέρουσα και όμορφη με καταπράσινη φύση και τρεχούμενα νερά.