Το καλοκαίρι του 1988 το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο Ολυμπιακός ιδιαίτερα, γίνονταν πρωτοσέλιδο στις ποδοσφαιρικές γειτονιές του κόσμου. Η μεταγραφή του Λάγιος Ντέταρι αποτελούσε θέμα συζήτησης στα πιο διάσημα τραπέζια της μπάλας του πλανήτη, αφού ο Ούγγρος σούπερ σταρ δημιούργησε νέο παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής φτάνοντας τα 3.000.000.000 δραχμές ή διαφορετικά 8.700.000 ευρώ!
Αφήνοντας πίσω του τον Έντσο Σίφο, που το 1987 είχε πάει από την Άντερλεχτ στην Ίντερ με 8,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ήταν 13 Ιουλίου 1988 περισσότεροι από 50.000 φίλοι του Ολυμπιακού πλημμύρισαν το Δημαρχείο του Πειραιά για να υποδεχτούν τον Λάγιος Ντέταρι! Τον Ούγγρο σούπερ σταρ, που ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Κοσκωτάς «έκλεψε» μέσα από τα χέρια της Γιουβέντους, αποκτώντας τον από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης.
Ο Λάγιος Ντέταρι έμεινε στην κορυφή έως το 1990, όταν «παραχώρησε» την θέση του στον Ιταλό Ρομπέρτο Μπάτζο, που πήγε στην Γιουβέντους από τη Φιορεντίνα με 12,9 εκατομμύρια ευρώ.
Τον Ιούλιο του 1982, το ποδόσφαιρο σοκάρισε το ποδόσφαιρο, καθώς η Μπαρτσελόνα κατέβαλε ένα ποσό παγκόσμιου ρεκόρ για να φέρει τον ταλαντούχο 21χρονο Αργεντινό Ντιέγκο Μαραντόνα στο «Καμπ Νόου». Ο καταλανικός σύλλογος πλήρωσε στην Αρχεντίνος Τζούνιορς 7,3 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει, θυμίζει σε σημερινή της ανάλυση η εξειδικευμένη ιστοσελίδα transfermarkt.
«Εκείνη την εποχή, οι φίλαθλοι και οι δημοσιογράφοι ήταν έκπληκτοι από μια τέτοια αμοιβή. Η περίοδος του Μαραντόνα στην Μπάρτσα έληξε δύο χρόνια αργότερα, αφού ξέσπασε καυγάς στον τελικό του Copa Del rey εναντίον της Αθλέτικ Μπιλμπάο, με τον Αργεντινό στο επίκεντρο. Ωστόσο, κέρδισε τρία τρόπαια με την Μπαρτσελόνα, και μάλιστα χειροκροτήθηκε από το κοινό της Ρεάλ Μαδρίτης αφού σημείωσε ένα υπέροχο σόλο γκολ στο El Clásico», σημειώνει και συνεχίζει:
«Τώρα, 42 χρόνια μετά, και τα χρήματα στο ποδόσφαιρο συνεχίζουν να πέφτουν χιονοστιβάδες, με το παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής να έχει σπάσει άλλες 17 φορές από τη μετακόμιση του Μαραντόνα στην Ισπανία.
Η σχετική λίστα:
Αυτή η συμφωνία με τον Νεϊμάρ εξακολουθεί να ισχύει σήμερα ως το παγκόσμιο ρεκόρ στις μεταγραφές και φαίνεται απίθανο κάτι να το ξεπεράσει σύντομα.