Η έλλειψη υποδομών, η κατάρρευση των υφιστάμενων, και η κλιματική αλλαγή που φέρνει φυσικές καταστροφές είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος και το real estate γενικότερα στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Δημήτρη Ανδριόπουλο, Διευθύνων Σύμβουλος, Dimand ΑΕ.
Αυτά τα δύο προβλήματα έρχονται να προστεθούν στα δομικά προβλήματα που έχει η ελληνική αγορά όπως η γραφειοκρατία, η έλλειψη βάθους, το μικρό μέγεθος και η ακρίβεια που έχει εκτοξεύσει το κατασκευαστικό κόστος με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές.
Τις απόψεις αυτές κατέθεσε ο κ. Ανδριόπουλος στο 5ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο και επικεντρώθηκε φέτος στις προοπτικές, τις προκλήσεις των επενδύσεων στην Ελλάδα, με τις μεταρρυθμίσεις των κεφαλαιαγορών, την ανάπτυξη του real estate, τον τουρισμό, τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνης και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
«Έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό σε “πράσινα” γραφεία από τις 27 χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Η κουλτούρα μας είναι λίγο διαφορετική. Για τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει ζήτηση που το capacity της προσφοράς θα το καλύπτει. Τα ενοίκια έπιασαν το ανώτερο όριο, το κατασκευαστικό κόστος θα αργήσει να εκτονωθεί και θα είναι αυξανόμενο για τους επόμενους 24-36 μήνες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδριόπουλος.
Αυτό θα δημιουργήσει ένα stress γιατί θα συμπιέσει τις αξίες γης και των αντιπαροχών σαν ποσοστό. Αυτήν την εποχή ζούμε μία ευδαιμονία, μετά από χρόνια κρίσης, οπότε θα πρέπει κάποιος να είναι πολύ προσεκτικός. Η ελληνική αγορά δεν έχει μεγάλο βάθος για να κάνει κάποιος ασφαλείς προβλέψεις. Η γραφειοκρατία, αδειοδότηση κτλ αποτελούν προβλήματα για έναν developer.
«Εξαρτιόμαστε από αυτό το σύμπλεγμα και αυτό μας έχει καταστήσει μία ρηχή αγορά. Η κρίση διέλυσε τον τομέα των κατασκευαστικών εταιρειών, χάθηκαν πολλές αξιόλογες εταιρείες και κυρίως δυναμικό μηχανικών που έφυγαν στο εξωτερικό», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Dimand.
Και τα δημόσια έργα και οι φυσικές καταστροφές έχουν δημιουργήσει προβλήματα και δεν υπάρχει το δυναμικό. Το Ελληνικό θα αρχίσει σιγά-σιγά να ζητά συνεργεία και τότε θα φανεί ακόμη περισσότερο η έλλειψη. Το κατασκευαστικό κόστος αυξάνεται όχι λόγω της πρώτης ύλης, αλλά από το εργατικό κόστος. Η χώρα έμεινε 14 χρόνια πίσω από τον ρυθμό της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά πλέον υπάρχει δουλειά τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια.
Όλοι οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να “απαιτήσουν” συνεργαζόμενοι με τον δήμο, την περιφέρεια, την κυβέρνηση, και όχι αποσπασματικά. Πρέπει όλοι οι ιδιώτες του κλάδου όχι να συνασπιστούμε για κάτι που αφορά νομοθετικά την ΑΕΕΑΠ, το residence, αλλά ως μια Ένωση με συγκεκριμένη ατζέντα όπως οι υποδομές (μικρού-μεγάλου βεληνεκούς), οι άμεσες-έμμεσες επενδύσεις και οι φυσικές καταστροφές.
Τον λόγο πήρε ο κ. Καρυτινός, επικεφαλής της Prodea λέγοντας πως η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι είναι πολύ καλή και η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών μπορεί να την δεχθεί, να μεγαλώσει ως Ένωση και να διεκδικεί για τέτοια θέματα.