Δίμηνη αναβολή παίρνει η λειτουργία των δύο νέων ειδικών τελωνειακών μονάδων, που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν χθες την λειτουργία τους, αλλά τελικά αυτό θα συμβεί στις 10 Φεβρουαρίου.
Οι εν λόγω ειδικές τελωνειακές μονάδες ελέγχου, ως στόχο θα έχουν την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της απάτης στις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων. Οι νέες αυτές υπηρεσίες προγραμματίζεται να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και να παρέχουν τη δυνατότητα για ταχύτερη και ακριβέστερη ανίχνευση παρανομιών στον τομέα του εμπορίου.
Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η λειτουργία των Τελωνειακών Ελεγκτικών Κέντρων Αττικής και Θεσσαλονίκης αναβάλλεται για τις 10 Φεβρουαρίου 2025, αντί της αρχικής προγραμματισμένης ημερομηνίας, της 16ης Δεκεμβρίου 2024. Η αναβολή αυτή επιτρέπει τη μεγαλύτερη προετοιμασία των υπηρεσιών και την ομαλή ενσωμάτωσή τους στο σύστημα των τελωνείων.
Ανάμεσα στους κύριους στόχους των νέων υπηρεσιών είναι ο εκσυγχρονισμός και η κεντρικοποίηση των τελωνειακών ελέγχων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αναβάθμισης των τελωνειακών διαδικασιών, της μείωσης της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους για τους ελεγχόμενους φορείς, καθώς και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης εμπορευμάτων. Παράλληλα, η λειτουργία των νέων μονάδων στοχεύει στη διευκόλυνση του υγιούς και νομότυπου εμπορίου στην Ελλάδα.
Τα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΤΕΚ) Αττικής και Θεσσαλονίκης, με έδρα την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, θα έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν ελέγχους σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας έτσι μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Η κεντρική τους αποστολή θα είναι η βελτίωση της ποιότητας του ελέγχου των προϊόντων που εισάγονται ή εξάγονται από και προς τη χώρα.
Τα νέα ΤΕΚ θα έχουν άμεση πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, γεγονός που θα τους επιτρέπει να αντλούν πληροφορίες για τα εμπλεκόμενα προϊόντα και να αξιολογούν την ορθότητα των τελωνειακών παραστατικών. Με τη χρήση των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων της ΑΑΔΕ, θα εντοπίζονται και θα αναλύονται τα πιθανά ρίσκα που σχετίζονται με κάθε συναλλαγή.
Ορισμένοι από τους επιχειρησιακούς στόχους των τελωνειακών ελεγκτικών κέντρων περιλαμβάνουν:
Τήρηση των διατυπώσεων, απαγορεύσεων και περιορισμών που ισχύουν για τη διακίνηση εμπορευμάτων από τρίτες χώρες.
Διενέργεια κεντρικού τελωνειακού ελέγχου για την επαλήθευση των τελωνειακών παραστατικών, με βάση τα συνοδευτικά έγγραφα ή άλλες διαθέσιμες πληροφορίες κατά τη διάρκεια των τελωνειακών διαδικασιών.
Επεξεργασία υποθέσεων υπό έλεγχο, για την εκτίμηση των πιθανών κινδύνων και τη συλλογή επιπλέον πληροφοριών μέσω των συστημάτων της ΑΑΔΕ και εξωτερικών πηγών.
Καθοδήγηση των αρμόδιων τελωνείων για τη διενέργεια φυσικών ελέγχων εμπορευμάτων και εγγράφων και παροχή των αναγκαίων συμπληρωματικών στοιχείων.
Ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τελωνείων για τη διασφάλιση της επαλήθευσης των τελωνειακών παραστατικών που υποδεικνύονται για έλεγχο από το Υποσύστημα Ανάλυσης Κινδύνου.
Καταγραφή και διαπίστωση παραβάσεων της τελωνειακής και συναφούς νομοθεσίας, επιβολή ποινών για ανακριβείς δηλώσεις και προώθηση των σχετικών παραστατικών στο αρμόδιο τελωνείο για περαιτέρω ενέργειες.
Εκτίμηση των τάσεων παραβατικότητας και υποβολή προτάσεων για τη δημιουργία κανόνων και προφίλ κινδύνου, καθώς και η υποστήριξη του Υποσυστήματος Λήψης Αποφάσεων και Ανάλυσης Κινδύνου.
Η λειτουργία των Τελωνειακών Ελεγκτικών Κέντρων αναμένεται να ενισχύσει τη διαφάνεια στη διαχείριση των τελωνειακών διαδικασιών και να επιφέρει μια πιο αποδοτική προσέγγιση στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και άλλων παράνομων εμπορικών δραστηριοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο, η ΑΑΔΕ στοχεύει να δημιουργήσει ένα ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον για το εμπόριο στη χώρα, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα του κράτους και των νόμιμων οικονομικών φορέων.
Διαβάστε επίσης:
Επίδομα επικινδυνότητας: Από 01/07/2025 η αύξηση 100 ευρώ τον μήνα σε 153.000 ένστολους
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τον δεύτερο κύκλο του Προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ»