Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, άφησε ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου τύπου και ενημέρωσης, Πάνος Αμυράς, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το topontiki.gr.
«Ο πρωθυπουργός αξιοποιεί τις ευκαιρίες για να θέσει τα εθνικά μας ζητήματα, να τονίσει τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και συνολικά να προωθήσει τις εθνικές θέσεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Π. Αμυράς, προσθέτοντας ότι «με τον Ερντογάν δεν έχει προγραμματιστεί, αλλά δεν αποκλείω να γίνει. Ξέρετε, οι αντιπροσωπείες αυτές τις μέρες ζυμώνονται, συναντώνται. Επομένως δεν αποκλείω, ιδίως και αύριο, που είναι κυρίως ημέρα της Συνόδου, να υπάρξει μια συνάντηση των δύο ηγετών, κάτι που ενδεχομένως είχε προαναγγελθεί στην τελευταία τους συνάντηση, αν και η βασική συνάντηση και οι βασικές επαφές προγραμματίζονται να γίνουν τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Από την άλλη, και υπό το βάρος των προκλητικών δηλώσεων της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, και ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο Π. Αμυράς ανέφερε ότι «σίγουρα θα τεθεί το ζήτημα της παραβίασης των βασικών όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών από την γειτονική χώρα. Δεν έχω υπόψη μου κάποια προγραμματισμένη, κάποια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν ξέρω αν θα γίνει, αλλά πάντως σίγουρα δεν έχει προγραμματιστεί κάτι από την ελληνική πλευρά».
Σχετικά με το αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού σημείωσε ότι «είναι πλούσια η ατζέντα, με δεδομένο το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και βεβαίως την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Επομένως αυτά τα ζητήματα είναι σημαντικά. Στην ατζέντα θα τεθεί το θέμα των αμυντικών κονδυλίων και των αμυντικών προϋπολογισμών από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε για πολλούς λόγους και για ιδιαίτερους λόγους δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, άλλες χώρες δεν το κάνουν.
Αυτό θα το θέσει ο πρωθυπουργός, όπως επίσης θα θέσει ο πρωθυπουργός και το ζήτημα της οργάνωσης του ευρωπαϊκού χώρου άμυνας με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αεράμυνας, μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας. Μια πρόταση που έχει καταθέσει μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του. Επομένως, είναι σημαντικά ζητήματα και πάντα γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο πρωθυπουργός αξιοποιεί τις ευκαιρίες για να θέσει τα εθνικά μας ζητήματα, να τονίσει τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και συνολικά να προωθήσει τις εθνικές θέσεις».
Διαβάστε επίσης
ΠΑΣΟΚ: Όλοι οι άνθρωποι των υποψηφίων προέδρων – Πού «ποντάρουν» για τη δύσκολη μάχη των υπογραφών