Πιστός στο αμερικανικό δόγμα του… ναι μεν αλλά, παραμένει ο Άντονι Μπλίνκεν, την ώρα που ανακοινώθηκε από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ πως αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έφτασαν στη Μέση Ανατολή από τη Γερμανία.
Στην περιοχή προετοιμάζονται για μια πιθανή ισραηλινή αντεπίθεση στο Ιράν, με την κίνηση των ΗΠΑ να γίνεται στο πλαίσιο των εκτιμήσεων για ένα μεγάλο χτύπημα, σε αντίποινα για τη μαζική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ απέστειλαν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD στο Ισραήλ, ωστόσο η άφιξη των F-16 αποτελεί μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ να ενισχύσουν τη δύναμη πυρός τους στην περιοχή.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα στείλει επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας την αεράμυνά του και αναπτύσσοντας επιπλέον στρατεύματα ενόψει μιας πιθανής κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Τα αεροσκάφη περιλαμβάνουν μαχητικά αεροσκάφη F-16, F-15E και F-22, καθώς και επιθετικά αεροσκάφη A-10 και σχετικό προσωπικό, ανέφερε το Πεντάγωνο.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωνε από το Λονδίνο ότι «είναι πραγματικά επιτακτική ανάγκη» να επιτευχθεί «διπλωματική λύση στον Λίβανο».
«Έχουμε την αίσθηση ότι είναι πραγματικά επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί διπλωματική λύση και να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να μπορεί να υπάρξει πραγματική ασφάλεια κατά μήκος του συνόρου μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου», δήλωσε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι στη βρετανική πρωτεύουσα.
Η απόφαση 1701 που υιοθετήθηκε το 2006 έβαλε τέλος σε έναν προηγούμενο πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Η απόφαση προβλέπει τη διακοπή των εχθροπραξιών μεταξύ των δυο πλευρών και ορίζει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι πρέπει να αναπτύσσονται στον νότιο Λίβανο, που συνορεύει με το Ισραήλ.
Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι βασικό να «υπάρξουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις για την πλήρη εφαρμογή» της απόφασης αυτής.
Τάχθηκε επίσης υπέρ της προστασίας των αμάχων, χωρίς να ζητήσει να γίνει εκεχειρία.
Ο Μπλίνκεν «εξέφρασε την υποστήριξή του στην προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο και υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η ασφάλεια και η προστασία του προσωπικού της», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου.
Η δύναμη αυτή, η οποία έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο για να επιτηρεί τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, στα σύνορα με το Ισραήλ, δήλωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ αυτή την εβδομάδα σε ένα από τα παρατηρητήριά της στον νότο της χώρας.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για την αναζήτηση προέδρου στον Λίβανο, τον οποίο έχει παραλύσει εδώ και χρόνια μια πολιτική και οικονομική κρίση, όπου η θέση του προέδρου είναι κενή τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια.
Η Χεζμπολάχ και το Ιράν «δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην ασφάλεια και τη σταθερότητα του Λιβάνου», δήλωσε επίσης o Μπλίνκεν.
Τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την έναρξη της εκστρατείας των ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων στις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων.