Σαν σήμερα, 23 Ιουλίου 1996, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η «Εθνική μας σταρ» αφήνει την τελευταία της πνοή, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη τη χώρα.
Έχοντας δώσει μια σύντομη και σκληρή μάχη με τον καρκίνο, η μεγάλη πρωταγωνίστρια με το λαμπερό χαμόγελο σβήνει, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα της στο ελληνικό θέατρο, έχοντας σημαδέψει μία ολόκληρη καλλιτεχνική εποχή.
Πλήθος επωνύμων στο μνημόσυνο
Την Κυριακή 21 Ιουλίου τελέστηκε το μνημόσυνο της αείμνηστης ηθοποιού με πλήθος καλλιτεχνών, συγγενείς και φίλους να δίνουν το «παρών» στο Α Νεκροταφείο Αθηνών, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη της μεγάλης σταρ.
Μεταξύ αυτών, ο Αντώνης Βουγιουκλάκης, ο Σπύρος Μπιμπίλας, η Έφη Πίκουλα και ο Τάκης Ζαχαράτος.
Αλίκη Βουγιουκλάκη
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο το 1953 ενώ ήταν ακόμη μαθήτρια της Δραματικής του Εθνικού, ενώ τον επόμενο χρόνο πραγματοποίησε και το κινηματογραφικό της ντεμπούτο. Πρωταγωνίστησε σε 42 κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ των οποίων και ορισμένες διεθνείς παραγωγές, με τις περισσότερες να γίνονται μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες. Από τα πρώτα χρόνια της καριέρας της, της αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός «εθνική σταρ» της Ελλάδας, ο οποίος την ακολουθεί έως και σήμερα, 28 χρόνια μετά τον θάνατό της.
Στον πρώτο της θεατρικό ρόλο υποδύθηκε τη Λουιζόν στο έργο «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου το 1953, ενώ η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση έγινε στην ταινία «Το ποντικάκι» το 1954.
Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου συμμετείχε χωρίς επίσημη άδεια της Σχολής στην παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», όπου κλήθηκε να αντικαταστήσει εκτάκτως την Άννα Συνοδινού, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Ωστόσο, λόγω του ότι φοιτούσε ακόμη συζητήθηκε από τον σύλλογο των διδασκόντων της Σχολής η περίπτωση της αποπομπής της, αυτός ήταν και ο λόγος που δεν έλαβε το αριστείο, λόγω της αυστηρής – τιμωρητικής βαθμολόγησής της από τον Δημήτρη Χορν .
Ωστόσο, πολύ σύντομα καθιερώθηκε στον χώρο λόγω της εξαιρετικής δημοτικότητας που απέκτησε στο ευρύ κοινό.