Να χαϊδέψει τα αυτιά του ακροδεξιού ακροατηρίου επιχείρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκαλώντας τρεις φορές τους παράτυπους μετανάστες «λαθρομετανάστες».
«Ακροδεξιό σόου» με αντιανθρωπιστικό λόγο καταλόγισε στον υπουργό Υγείας η Θεανώ Φωτίου από τη Νέα Αριστερά, λέγοντας ότι όλα αυτά τα «τρομακτικά» που είπε είναι για να «εξασφαλίσει ψηφαλάκια από την ακροδεξιά που σας τα παίρνει αυτή την εποχή».
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Θεανούς Φωτίου ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι «δεν μπορεί τα έξοδα κάθε λαθρομετανάστη να τα πληρώνει ο Έλληνας πολίτης, πρέπει να είναι διεθνή χρήματα, όσο κι αν η Αριστερά φωνάζει».
Η Θεανώ Φωτίου αντέτεινε ότι τα χρήματα προέρχονται από το ΕΣΠΑ, με τον υπουργό Υγείας να επιμένει.
«Ο ΔΟΜ μας δίνει χρήματα για να καλύπτουμε τις ανάγκες των λαθρομεταναστών, αν έρθουν 10 εκατ. πρέπει να καλύψουμε και τα 10 εκατ.;», διερωτήθηκε σε άλλο σημείο για να προσθέσει ότι το κόστος της μεταναστευτικής κρίσης πρέπει να το πληρώνει διεθνής κοινότητα και όχι ο Έλληνας πολίτης.
«Αυτή η καραμέλα περί Ακροδεξιάς αρχίζει να γίνεται ντεμοντέ, ο κ. Σόλτς αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα του, ακροδεξιός είναι ο κ. Σόλτς; Σταματήστε να χλευάζετε τις ανησυχίες των πολιτών σας, εφιάλτης πραγματικός είναι να έρχονται χιλιάδες στην Ελλάδα, όπως έγινε το 2015», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.
Λίγο αργότερα πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε για παράτυπους-παράνομους μετανάστες, εκφράζοντας φόβους για κύματα εκατομμυρίων προσφύγων από μια «ανάφλεξη», όπως είπε στον Λίβανο.
«Κι εκεί όλες οι στρατηγικές πάνε στράφι», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι δεν αφορά μόνον την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη και γενικότερα τον δυτικό κόσμο. Σημείωσε ακόμη, ότι εάν η κρίση είναι σφοδρή θα ζητηθεί περισσότερη χρηματοδότηση από το 1,6 δισ. που λαμβάνει η Ελλάδα για την περίοδο 2021-2027.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι δεν επηρεάζεται από την εντατικοποίηση των ελέγχων στη Γερμανία, ενώ απέρριψε ότι υπάρχει ζήτημα μαζικών επιστροφών στην Ελλάδα, καθώς δεν μας ζητήθηκε και δεν συζητήθηκε.
«Η Ελλάδα κάνει επιστροφές κατά τα οριζόμενα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, πάνω από 6.000 πολίτες επέστρεψαν σε τρίτες χώρες… Οι όποιες επιστροφές θα είναι αποσπασματικές, δεν θα γίνουν ούτε με λεωφορεία, ούτε με τρένα».