Τίποτα πια δεν είναι ίδιο στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η γκρίνια, η καχυποψία και η αμφισβήτηση – για όλα τα θέματα – κυριαρχούν στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά τρόπους για να κατευνάσει τις μουρμούρες.
Την ίδια στιγμή οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί του χώρου πέραν της Ν.Δ. Στο ποιος ή ποια θα μπορούσε δηλαδή να αναλάβει τον ρόλο της Ελληνίδας… Μελόνι, βάζοντας κάτω από την ίδια σκέπη όλα τα μικρότερα δεξιά και ακραία δεξιά κόμματα της χώρας.
Όπως υποστηρίζουν γαλάζια στελέχη σε μία τέτοια περίπτωση – που τα μικρότερα δεξιά κόμματα θα αποκτήσουν έναν σοβαρό αξιόπιστο ηγέτη –τα πράγματα θα ήταν πολύ επικίνδυνα για το κυβερνών κόμμα, καθώς για πολλούς η Ν.Δ. βρίσκεται σε σημείο καμπής.
Ακρίβεια και αλαζονεία
Τα προβλήματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν, αφού παρά την πτώση του πληθωρισμού στα τρόφιμα οι τιμές είναι πολύ υψηλές.
Σε αυτό το τοπίο προστίθενται και τα όσα έκανε και είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μπορεί να βρέθηκε εκτός Κ.Ο. μετά την επίθεση που έκανε σε υπάλληλο του αεροδρομίου, ωστόσο αυτό που έμεινε ως επίγευση στους πολίτες είναι η αλαζονεία του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πολλοί μάλιστα αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ο Λευτέρης Αυγενάκης να βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη, ενώ δείγματα για τη συμπεριφορά του υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό. Άλλωστε τα άσχημα αποτελέσματα που είχε στους αγρότες η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές είναι άμεσα συνδεδεμένα μαζί του.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιλέγει να επιστρέψει στην επιδοματική πολιτική προκειμένου να προσεγγίσει τις ευάλωτες ομάδες τις οποίες «έχασε» στις ευρωεκλογές κυρίως εξ αιτίας της ακρίβειας και της αίσθησης των πολιτών ότι η κυβέρνηση ασχολείται με επιμέρους θέματα που αφορούν κοινωνικές μειονότητες – το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο – και όχι ολόκληρη την κοινωνία.
«Κλωτσιά» προς τα «πάνω»
Για πολλούς ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί ενός νέου σχήματος δεξιότερα της Ν.Δ. δεν είναι άλλο από τον περιφερειάρχη Βορείου Ελλάδας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος έχει σοβαρά ερείσματα όχι μόνο στη συμπρωτεύουσα αλλά σε ολόκληρη τη Μακεδονία όπου το κυβερνών κόμμα έχασε τις περισσότερες δυνάμεις. Άλλωστε εκεί είναι το προπύργιο του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ σημαντικές δυνάμεις έχει και το κόμμα Νίκη του Δημήτρη Νάτσιου.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, λένε οι ίδιοι άνθρωποι, έχει το προφίλ του πολιτικού που θα μπορούσε να παίξει έναν τέτοιον ρόλο δημιουργώντας έναν νέο πόλο δεξιότερα της Ν.Δ. Χωρίς να είναι ακραίος έχει το προφίλ του λαϊκού δεξιού, που σήμερα σπανίζει στη Ν.Δ.
Προφανώς γι’ αυτό δεν θεωρείται καθόλου τυχαία η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να στείλει στη θέση του επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά τον Απόστολο Τζιτζικώστα, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τα προσόντα του.
Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά ότι λόγω της φιλικής σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο Τζιτζικώστας θα καταφέρει να πάρει ένα καλό χαρτοφυλάκιο όπως η ενέργεια, η γεωργία ή η ανταγωνιστικότητα.
Έτσι εκτός απροόπτου – το απρόοπτο έχει να κάνει με την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, η οποία επίσης επιθυμεί τη μετακίνησή της στις Βρυξέλλες – ο περιφερειάρχης Βορείου Ελλάδας θα βρεθεί κοντά στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εφόσον και αυτή καταφέρει να εκλεγεί, κάτι που για την ώρα δεν φαίνεται εύκολο.
Η ίδια άλλωστε δεν κρύβει την ανησυχία της για την ψηφοφορία που θα γίνει στις 18 Ιουλίου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, καθώς μέσα και στις τρεις ομάδες που τη στηρίζουν – Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι του Μακρόν – υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι δεν θέλουν να της δώσουν τη θετική τους ψήφο.
Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι και στην ευρωομάδα της Ν.Δ. υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και γι’ αυτό έχει αρχίσει το «μασάζ» προκειμένου οι διαφωνούντες να πειστούν και να την ψηφίσουν.
Με δεδομένο μάλιστα ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 361 ψήφους, οι όποιες διαρροές υπάρξουν μπορεί να της στοιχίσουν την προεδρία.
Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν σκέψεις για παρασκηνιακές κινήσεις προς την πλευρά της Μελόνι, μία τέτοια κίνηση ωστόσο θα τορπιλίσει τη συμφωνία με τους σοσιαλιστές, που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Από κανέναν δεν πέρασε πάντως απαρατήρητη η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ξεχώρισε τη Μελόνι από τη γαλλική Ακροδεξιά και από άλλες δυνάμεις τύπου Όρμπαν, κατατάσσοντάς τη μάλιστα στην Κεντροδεξιά…