Ακρίβεια δίχως τέλος… Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται ακάθεκτα «τσακίζοντας» περαιτέρω τα ελληνικά νοικοκυριά! Στην κούρσα της ακρίβειας την σκυτάλη πέρνει τις τελευταίες ημέρες η τιμή της σοκολάτας, η οποία έχει αυξηθεί κατά 130% μέσα σε έναν χρόνο.
Παράλληλα μέσα στο Σεπτέμβριο βλέπουμε να έχει πάρει φωτιά και η τιμή του καφέ στις καφετέριες αλλά και στα σούπερ μάρκετ αφού η ανατίμηση στη χονδρική του φθάνει ακόμη και το 65%.
Ακολουθεί το ελαιόλαδο … έχει σημειωθεί στην τιμή του αύξηση της τάξεως του 49,1% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο.
Την ίδια ώρα τα νωπά ψάρια αυξήθηκαν κατά 11,3% μέσα σε έναν χρόνο και στα δημητριακά για πρωινό κατά 11,2%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Ανατιμήσεις της τάξεως του 6,9% κατέγραψε η κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων», κατά 5% αυξήθηκαν τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί, κατά 4,8% η ζάχαρη και κατά 3,1% τα νωπά λαχανικά.
Εκτίναξη τζίρου και κερδών
Εντωμεταξύ την ωρα που αδειάζουν οι τσέπες των καταναλωτών ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το περασμένο επτάμηνο, από 6,64 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ξεπέρασε τα 6,83 δισ. ευρώ!!!
Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά το 2023 η αξία πωλήσεων των σούπερ μάρκετ αυξήθηκε κατά 9,3% και όγκος πωλήσεων μόλις κατά 2,5%, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και το 2022, όταν η αξία πωλήσεων είχε αυξηθεί κατά 7,50% και ο όγκος πωλήσεων μόλις κατά 0,50%.
Και το σφίξιμο στο ζωνάρι των νοικοκυριών συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και ολόκληρο το φθινόπωρο, αφού οι λογαριασμοί του Σεπτέμβρη είναι παραδοσιακά φουσκωμένοι. Στα πάγια έξοδα – για στέγαση, διατροφή, καύσιμα, ενέργεια, προστίθενται οι επιπλέον δαπάνες όπως αυτό του ξεκινήματος της σχολικής χρονιάς!
Υψηλός πληθωρισμός και το 2025
Πέρα όμως απ αυτό τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα για αποκλιμάκωση των ανατιμήσεων αφού ο πληθωρισμός καταναλωτή θα παραμείνει πάνω από το 2% και το 2026 εκτιμά η ΤτΕ.
Ειδικότερα, προβλέπει ότι από το φετινό 3% θα «πέσει» στο 2,3% το 2025 και στο 2,2% το 2026. Το παραπάνω στοιχείο είναι άκρως ανησυχητικό διότι αποτυπώνει ότι ούτε το 2026 θα πιάσουμε τον στόχο του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Θυμίζουμε ότι και τον περασμένο Αύγουστο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2024 παρουσίασε νέα αύξηση 0,3%. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τρέχει το ίδιο διάστημα με ρυθμό 3,2%.