Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
0.9 C
Ioannina

Αίγινα: Η μονή Αγίας Αναστασίας απαιτεί μετονομασία δρόμου και προκαλεί χάος στο νησί – Έκθετος ο δήμος

Η εμπλοκή ακόμα και μοναστηριών στην κοσμική ζωή και σε θέματα που άπτονται της άσκησης πολιτικής εξουσίας, μόνο μπλεξίματα μπορεί να φέρει στις τοπικές κοινωνίες – και ίσως όχι μόνο σε αυτές, αλλά και ευρύτερα.

Ακόμα χειρότερα είναι όταν φορείς της κοσμικής εξουσίας, όπως για παράδειγμα ο δήμος της Αίγινας – περί ου ο λόγος – αρχίζουν να υποκύπτουν σε περίεργες απαιτήσεις των θρησκευτικών οντοτήτων και συμβάλλουν αν δεν κάνουν χειρότερα αυτά τα μπλεξίματα.

Στην Αίγινα λοιπόν, η μονή της Αγίας Αναστασίας απαίτησε από το δήμο το 2023, πριν τις δημοτικές εκλογές, να αλλάξει το όνομα του δρόμου στον οποίο βρίσκεται. Και από Πολύμνιας Π. Ηρειώτη (μεγάλης ευεργέτιδας της Αίγινας όπως λέει η απόφαση 46/2021 του δημοτικού συμβουλίου) και να μετονομαστεί σε οδό Αγίας Αναστασίας.

Αφού ο δήμος έπαιξε για καιρό κρυφτούλι, στέλνοντας αρχικά την τεχνική υπηρεσία να αλλάξει τις πινακίδες και μετά ομολογώντας ότι δεν υπάρχει απόφαση μετονομασίας, αναγνώρισε ότι το θέμα είναι προς εξέταση, επικαλούμενος ότι πέρα από το αίτημα της μονής, έχει εκφραστεί και επιθυμία κατοίκων.

Μόνο, που μέχρι σήμερα από πουθενά δεν τεκμαίρεται τέτοια επιθυμία. Τουναντίον. Ο Νικήτας Παπαϊωάννου, κάτοικος στην περιοχή προσέφυγε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στον Συνήγορο του Πολίτη, ζητώντας να τηρηθούν τα νόμιμα και να υπάρξει παρέμβαση, καθόσον παραβιάστηκαν από μία σειρά από πράγματα, μεταξύ αυτών και η εκλογική νομοθεσία πέρσι.

Το θέμα είναι ότι το αίτημα της μονής δεν αφορά λατρευτικά ζητήματα, αλλά εμπίπτει σε αμιγώς κοσμικά. «Εάν τα αιτήματα  της Μονής ήταν η επίλυση προβλημάτων που εμπόδιζαν την απρόσκοπτη άσκηση της θρησκευτικής δραστηριότητας, θα είχε κάποια λογική η αποδοχή τους από την αρχή. Η ονοματοθεσία ενός δρόμου όμως είναι εκτός των θρησκευτικών πλαισίων και ανήκει αποκλειστικά στον δημόσιο χώρο» σημειώνει ο κ. Παπαϊωάννου.

«Οι απαιτήσεις αυτές της Μονής αποσκοπούν σε επιβεβαίωση της κυριαρχίας της στην περιοχής και η αποδοχή τους από τις αρχές, βρίσκονται εκτός των πλαισίων επιλογής ονομάτων που αναφέρονται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που λέει πως : “H ονομασία ή μετονομασία οδών ή πλατειών, συνδέεται πολλάκις προς γενικότερων ζήτημα της απονομής τιμής προς πρόσωπα, κράτη, πόλεις κλπ., ή της διατηρήσεως της μνήμης ιστορικών συμβάντων ευρυτέρας σημασίας”.  Επομένως, η απόδοση τιμής σε πρόσωπα ή ιστορικά γεγονότα δέον να απηχεί την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των δημοτών» σημειώνει και αφήνει αιχμές για τον δήμο:

«Η εμμονή της αρχής με την Μονή ίσως έχει την εξήγηση πως η Δωρήτρια Πολύμνια Ηρειώτη ότι είχε το έδωσε στον λαό της Αίγινας, ενώ η Μονή έχει απόθεμα από πιο προσωπικά Δώρα,  όπως είναι οι Ψήφοι, που δεν χρειάζεται να τις μοιράζεται η διοίκηση με τους πολίτες της Αίγινας» τονίζει.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Παπαϊωάννου έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ

Εθνική Αρχή Διαφάνειας                  Αρ. Πρωτοκόλλου: 47434 ΕΙ 2024/16.10.2024

Συνήγορο του Πολίτη

ΘΕΜΑΤΑ

Α. Παραβίαση του εκλογικού νόμου και του κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ. στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη του 2023, από το τότε συμβούλιο της Κοινότητας Αίγινας

Β. Παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας από την τρέχουσα δημοτική αρχή, που υιοθέτησε και συγκάλυψε την ανωτέρω παράβαση

Κύριοι

Με την 46/2021 απόφαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο ονοματοδοτεί ανώνυμες οδούς. Το γυναικείο ησυχαστήριο Αγία Αναστασία (Ν.Π.Ι.Δ) διεκδικεί από τον δήμο να αλλάξει την 46/21 και το όνομα της οδού που περνάει από την πόρτα του (στο ίδιο δρόμο μένω κι εγώ) από Πολύμνιας Π. Ηρειώτη (μεγάλης ευεργέτιδας της Αίγινας όπως λέει η ανωτέρω 46/2021) και να μετονομαστεί σε οδός Αγίας Αναστασίας.

Η πίεση της Μονής στον δήμο συνεχίζεται για δυο και πλέον χρόνια, μέχρι τις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβρη του 2023, όποτε η Κοινότητα Αίγινας υποκύπτει στις πιέσεις αυτές.

Η  κοινότητα συνεδριάζει  και εκδίδει την 7/03-10-2023 απόφαση ικανοποιώντας το αίτημα της μονής. H απόφαση λαμβάνεται 5 μέρες πριν τις εκλογές παραβιάζοντας έτσι τον εκλογικό νόμο και τον κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ. Ταυτόχρονα δυο μέρες πριν τις εκλογές –στις 6-10-2023, τοποθετούνται πινακίδες με νέο όνομα, Οδός Αγίας Αναστασίας. Δυο από τα μέλη του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας που έλαβαν αυτή την απόφαση, είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και εκλέγονται στο νέο δημοτικό συμβούλιο που πρόεκυψε από τις δημοτικές εκλογές στις 8.10.2023.

Πέραν της παραβίασης του εκλογικού νόμου που απαγορεύει  εκτός έκτακτων περιπτώσεων, αποφάσεις ένα μήνα πριν τις εκλογές, υπάρχει έντονο άρωμα συναλλαγής μεταξύ υποψήφιων (που πήραν την ανωτέρω 7/23 απόφαση) και νυν δημοτικών σύμβουλων  και του γυναίκειου ησυχαστηρίου

Διαμαρτύρομαι στη δημοτική αρχή, για αυτές τις ενέργειες και ζητώ την αποκατάσταση της νομιμότητας, υποστηρίζοντας πως πέραν της παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας, δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου να αξιολογεί  θετικά ή μη, θρησκευτικές συλλογικότητες. Αυτά αξιολογούνται από τους πιστούς και τις θρησκευτικές αρχές.

Στις 14-6-2024 συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο και με έγγραφη παρέμβαση και φυσική παρουσία, ζητώ το ίδιο. Την αποκατάσταση της νομιμότητας σύμφωνα με την 46/2021 απόφαση του Δ.Σ.

Η απάντηση του δήμαρχου, όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά της συνεδρίασης της 14-6-24, είναι  πως δεν υπάρχει αλλαγή της ονομασίας της οδού από Πολύμνιας Π. Ηρειώτη σε οδός Αγίας Αναστασίας, αλλά πως κάποιοι άγνωστοι κατέβασαν τις πινακίδες της νόμιμης ονομασίας και τοποθέτησαν νέες με το όνομα Αγίας Αναστασίας. Πέραν όμως της τοποθέτησης αυτής του δήμαρχου, δεν κάνει τίποτα για να βρει τους ένοχους, δεν το καταγγέλλει στην αστυνομία και δεν αφαιρει τις παράνομες πινακίδες. Έτσι οι πινακίδες Οδός Αγίας Αναστασίας παραμένουν στην θέση τους επί οκτάμηνο, από τον Οκτώβρη του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024.

Οι παράνομες πινακίδες των αγνώστων-όπως λέει ο δήμαρχος, εξακολουθούν να παραμένουν στη θέση τους  20 και πλέον ημέρες, παρά την παραδοχή από τον δήμαρχο  της παράνομης τοποθέτησης τους. Ο δήμος ασχολείται με τις βυζαντινές ίντριγκες της Μονής και έτσι τον διευκολύνω αφαιρώντας τις παράνομες πινακίδες των αγνώστων και ενημερώνω σχετικά τον δήμο.

Η πρακτική αυτή των αρχών- το ξέρουμε αλλά δεν κάνουμε τίποτα, απέβλεπε στην De Facto επιβολή της αυθαιρεσίας και πως με το καιρό θα ξεχαστεί το θέμα.

Τον επόμενο μήνα λαμβάνω την 11212/10-7-2024  επιστολή από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, πως η μετονομασία σε οδό Αγίας Αναστασίας είναι νόμιμη, επικαλούμενες την 7/23 απόφαση  της κοινότητας Αίγινας, που είναι παράνομη όπως ισχυρίζομαι και έμμεσα παραδέχτηκε ο Δήμαρχος στις 14-6-24.

Σε νέα παρέμβαση μου στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, στις 28 Αύγουστου 2024, ζητώ από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβούλιου να μου πει αν η απόφαση 46/2021 του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να αλλάξει με πρωτοβουλία στελεχών του δήμου, όπως η ανωτέρω των τεχνικών υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλώνει πως το ανώτερο όργανο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και άρα μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο, μπορεί να αλλάξει τις αποφάσεις του- απόσπασμα πρακτικών Δ.Σ. 21/28-8-2024.

Στην ιδία συνεδρίαση του Δ.Σ. ο δήμαρχος παίρνοντας τον λόγο, μεταξύ άλλων λέει, πως

 Δήμαρχος : – <<Εκφραστήκαν αντιρρήσεις από την Μονή, την θρησκευτική κοινότητα και από άλλους της γύρω περιοχής, προβάλλοντας κάποια επιχειρήματα και ισχυρισμούς>> και παραπέμπει το θέμα για επανεξέταση στο συμβούλιο της κοινότητας Αίγινας, προφανώς για την ικανοποίηση του αιτήματος της Μονής.

Η εμμονή της αρχής με την Μονή ίσως έχει την εξήγηση πως η Δωρήτρια Πολύμνια Ηρειωτη ότι είχε το έδωσε στον λαό της Αίγινας, ενώ η Μονή έχει απόθεμα από πιο προσωπικά Δώρα,  όπως είναι οι Ψήφοι, που δεν χρειάζεται να τις μοιράζεται η διοίκηση με τους πολίτες της Αίγινας.

Εάν τα αιτήματα  της Μονής ήταν η επίλυση προβλημάτων που εμπόδιζαν την απρόσκοπτη άσκηση της θρησκευτικής δραστηριότητας, θα είχε κάποια λογική η αποδοχή τους από την αρχή. Η ονοματοθεσία ενός δρόμου όμως είναι εκτός των θρησκευτικών πλαισίων και ανήκει αποκλειστικά στον δημόσιο χώρο.

Οι απαιτήσεις αυτές της Μονής αποσκοπούν σε επιβεβαίωση της κυριαρχίας της στην περιοχής και η αποδοχή τους από τις αρχές, βρίσκονται εκτός των πλαισίων επιλογής ονομάτων που αναφέρονται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που λέει πως : <<H ονομασία ή μετονομασία οδών ή πλατειών, συνδέεται πολλάκις προς γενικότερων ζήτημα της απονομής τιμής προς πρόσωπα, κράτη, πόλεις κλπ., ή της διατηρήσεως της μνήμης ιστορικών συμβάντων ευρυτέρας   σημασίας…..  Επομένως, η απόδοση τιμής σε πρόσωπα ή ιστορικά γεγονότα δέον να απηχεί την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των δημοτών>>.

Η τήρηση των ανωτέρω έγινε με την απόφαση 46/2021 του δημοτικού συμβούλιο, όπου ο δρόμος που διεκδικεί σήμερα η Μονή, ονομάστηκε οδός Πολύμνιας Π. Ηρειώτη, μεγάλης ευεργέτιδας της Αίγινας, όπως αναφέρεται στην απόφαση.

Αμέσως μετά άρχισε η αποψίλωση της. Η επίκληση από τον δήμαρχο των αντιρρήσεων από πλευράς Μονής, θρησκευτικής κοινότητας και κάτοικων γύρω περιοχών, συνοψίζονται  σε μια, στην παρέμβαση της Μονής  που με την παρέμβαση της αυτή, δημιουργει εντάσεις μεταξύ των κάτοικων.  

Στην εγκύκλιο και είναι λογικό, αναφέρεται η σύμφωνη γνώμη δημοτών και όχι της θρησκευτικής κοινότητας, η όποια παρόλα αυτά δεν διεκδικεί λύσεις σε λατρευτικά προβλήματα, αλλά σε πολιτικά και κοσμικά.

Παρ όλα αυτά  στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14-6-24 και 28-8-24, ο δήμαρχος, χωρίς να απορρίψει την 7/23 ως παράνομη και καταχρηστική, επικαλούμενος   επιστολές  της Μονής, δηλώνει πως το ζήτημα της μετονομασίας της Οδού Πολύμνιας Π. Ηρειώτη, σε Οδός Αγίας Αναστασίας θα επανέλθει προς εξέταση στην τρέχουσα διοίκηση της δημοτικής κοινότητας Αίγινας και πως θεώρει τις ενστάσεις της Μονής βάσιμες. Δεν αναφέρει αν  έχουν σχέση με την διευκόλυνση της λειτουργίας της Μονής, πράγμα που θα στήριζε την άποψη περί βασιμότητας.

Μόνο και μόνο τότε θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις. Η ονοματοθεσία όμως των οδών δεν λύνει πρόβλημα της λειτουργίας της Μονής. Η θρησκευτική κοινότητα εξασκεί ακωλύτως τα δικαιώματα της, αλλά δεν νοείται να απαιτεί να μου επιβάλλει τις θρησκευτικές της επιλογές στον δρόμο που διαμένω κι εγώ, στερώντας μου το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Δια ταύτα, αφού επιβεβαιώσετε τα καταγγελλόμενα, σας παρακαλώ να συνδράμετε κατά το μέτρο των αρμοδιοτήτων σας στην αποκατάσταση της νομιμότητας και την επιβολή των όποιων κυρώσεων προβλέπονται, τόσο από την καταστρατήγηση του εκλογικού νόμου, του κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ. και του νόμου περί ονοματοθεσίας οδών. Ομοίως αφού εξετάσετε τις όποιες  ενέργειες  των δημοτικών αρχών συνιστούν παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας με την συμμετοχή τους ή την συγκάλυψη των ανωτέρω παραβάσεων. Τούτο θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή μας, που διαταράσσεται από την Μονή της Αγίας Αναστασίας  με την ανοχή και υποστήριξη της δημοτικής αρχής.

Αιγινα 16.10.2024

Νικητας Παπαιωαννου

Διαβάστε επίσης

Τζορτζ Μπάλντοκ: Απονεμήθηκε η ελληνική ιθαγένεια στον γιο του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή

Ευλογιά των προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Πώς ξέφυγε ο ιός και έφτασε στην Κόρινθο

Taste Atlas: Ελληνικός ο καλύτερος ξηρός καρπός στον κόσμο – Ποιος είναι

Πηγή: Topontiki.gr

Hot this week

Υπουργείο Εξωτερικών: Ικανοποίηση για τη συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς – «Σημείο καμπής για διαρκή σταθερότητα»

«Η Ελλάδα χαιρετίζει θερμά την πολυαναμενόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων» σημειώνει σε ανάρτηση του στα αγγλικά το υπουργείο Εξωτερικών

Οι διεθνείς αντιδράσεις για τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι, επιβεβαίωσε απόψε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντόχα, ότι 33 όμηροι θα απελευθερωθούν κατά την πρώτη φάση εφαρμογής της κατάπαυσης […]

Παύλος Μαρινάκης: Καλούμε τα κόμματα να δουν πίσω από τους διαχωρισμούς προηγούμενων ετών και να υπερψηφίσουν τον κ. Τασούλα

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως το «όχι σε όλα» είναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ πέφτει δημοσκοπικά και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξανασκεφτεί την στάση του

Κατάρ: Υπάρχουν «μηχανισμοί παρακολούθησης» για να διασφαλιστεί ότι όλα τα μέρη τηρούν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι παρουσίασε την Τετάρτη τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός Ισραήλ-Χαμάς

Topics

Υπουργείο Εξωτερικών: Ικανοποίηση για τη συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς – «Σημείο καμπής για διαρκή σταθερότητα»

«Η Ελλάδα χαιρετίζει θερμά την πολυαναμενόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων» σημειώνει σε ανάρτηση του στα αγγλικά το υπουργείο Εξωτερικών

Οι διεθνείς αντιδράσεις για τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι, επιβεβαίωσε απόψε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντόχα, ότι 33 όμηροι θα απελευθερωθούν κατά την πρώτη φάση εφαρμογής της κατάπαυσης […]

Παύλος Μαρινάκης: Καλούμε τα κόμματα να δουν πίσω από τους διαχωρισμούς προηγούμενων ετών και να υπερψηφίσουν τον κ. Τασούλα

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως το «όχι σε όλα» είναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ πέφτει δημοσκοπικά και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξανασκεφτεί την στάση του

Κατάρ: Υπάρχουν «μηχανισμοί παρακολούθησης» για να διασφαλιστεί ότι όλα τα μέρη τηρούν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι παρουσίασε την Τετάρτη τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός Ισραήλ-Χαμάς

Ποιος αναλαμβάνει νέος CEO της ΕΡΤ

Η ανακοίνωση μπορεί να γίνει και αύριο

Bloomberg: Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα πρέπει να πιστωθεί στον Τραμπ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε στον Νετανιάχου και στο υπουργικό του συμβούλιο ένα τελεσίγραφο να υπογράψουν τη συμφωνία ή να αποξενώσουν την κυβέρνησή του

Στίβεν Γουίτκοφ: Ο άνθρωπος του Τραμπ και ο ρόλος του στη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς

Σαφής προειδοποίησης του Τραμπ ότι «θα γίνει της κολάσεως» αν δεν υπάρξει συμφωνία πριν την ορκωμοσία του
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img