Μειωμένη κατά 30 λεπτά θα είναι η διέλευση στην Αττική Οδό από τις 6 Οκτωβρίου και μετά, επίπεδα που θα διατηρηθούν για τουλάχιστον 5 χρόνια, όπως θα προβλέπεται στη σχετική σύμβαση παραχώρησης για 25 χρόνια, η οποία εκτιμάται ότι θα υπογραφεί αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αυτό το μέτρο ως μια από τις κινήσεις που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, με στόχο να δώσει ανάσες στα νοικοκυριά που πλήττονται από την ακρίβεια. Από την εν λόγω ημερομηνία και μετά, η κάθε διέλευση θα κοστίζει 2,5 ευρώ, αντί για 2,8 ευρώ σήμερα.
Η κυβέρνηση βιάζεται να υπογράψει τη σύμβαση της Αττικής Οδού με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που είναι ο νέος ανάδοχος, ώστε το τίμημα της παραχώρησης για 25 χρόνια, το οποίο ανέρχεται σε 3,27 δισ. ευρώ, να εισπραχθεί μέχρι τα τέλη του έτους.
Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και αυτό το γνωρίζουν άριστα στην κυβέρνηση, για αυτό θέλουν να τις τρέξουν όσο περισσότερο μπορούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε ύψος αποκρατικοποίηση που θα έχει πραγματοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ, ενισχύοντας τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και προσφέροντας δημοσιονομικά οφέλη, καθώς θα συμβάλει στη μείωση του χρέους.
Ένα από τα ζητούμενα είναι ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση της Αττικής Οδού στο μεσοδιάστημα, από τη λήξη της υφιστάμενης σύμβασης έως ότου αναλάβει ο νέος ανάδοχος. Η υπάρχουσα σύμβαση ολοκληρώνεται στις 6 Οκτωβρίου. Το πιο πιθανό σενάριο είναι το υπουργείο Υποδομών να αναθέσει τον ρόλο αυτό στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο διαθέτει εμπειρία στη διαχείριση συμβάσεων στρατηγικής σημασίας που δεν μπορούν να ανατεθούν από την κεντρική κυβέρνηση.
Ωστόσο, πρέπει να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο και οι όροι της διαδικασίας, δεδομένου ότι το Ταμείο δεν θα αναλάβει άμεσα τη λειτουργία του οδικού άξονα αλλά θα αναθέσει το έργο σε ιδιώτη. Με βάση την εικόνα που υπάρχει μέχρι σήμερα, επικρατέστερος φορέας για τη διαχείριση είναι το υφιστάμενο σχήμα παραχώρησης των ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΑΒΑΞ.
Το περιεχόμενο της σύμβασης δεν έχει ακόμη κλειδώσει, ωστόσο θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι η αλλαγή σελίδας στην Αττική Οδό θα συνοδευτεί και από τη μείωση του τέλους διέλευσης στα 2,50 ευρώ από τα 2,80 ευρώ που είναι σήμερα, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Με χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, θα εξουσιοδοτηθούν οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών για την υπογραφή της σύμβασης. Παράλληλα, αναμένεται να προχωρήσει και η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή πριν τα τέλη του έτους, μετά την έγκρισή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Την ίδια στιγμή, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προετοιμάζεται για την παραλαβή της Αττικής Οδού, έχοντας ολοκληρώσει τη σύσταση των δύο εταιρειών που θα διαχειριστούν το έργο: «Νέα Αττική Οδός Παραχώρηση Μονοπρόσωπη ΑΕ» και «Νέα Αττική Οδός Λειτουργία ΑΕ».
Η εταιρεία παραχώρησης θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 494 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, την πρώτη πενταετία, ο παραχωρησιούχος μπορεί να μεταβιβάσει έως και το 49% του μετοχικού του κεφαλαίου, ενισχύοντας τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.
Χρηματοδότηση και Προοπτικές
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ήδη συμφωνήσει με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για χρηματοδότηση ύψους 675 εκατ. ευρώ η κάθε μία για την επένδυση στην Αττική Οδό. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, το έργο αναμένεται να αποφέρει ετήσιο EBITDA άνω των 300 εκατ. ευρώ, με συνολικές εκτιμώμενες διανομές περίπου 3 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της 25ετούς σύμβασης.