Η ακραία ζέστη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διακομιδής στα επείγοντα περιστατικά και εισαγωγής για νοσηλεία παιδιών από λίγων ημέρων έως 18 ετών. Πιο ευάλωτα είναι φυσικά τα μωρά κάτω του ενός έτους, επειδή έχουν ελλιπώς ανεπτυγμένο σύστημα ρύθμισης της εσωτερικής θερμοκρασίας τους. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι έχουν ανοσία στη ζέστη, τονίζουν οι ερευνητές.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Pediatrics και πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, όπου οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή.
Αναλυτικά οι επιστήμονες εξέτασαν αν και τι είδους συσχέτιση υπάρχει μεταξύ δύο ημερών συνεχούς καύσωνα και των διακομιδών άλλα και εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Με τη γλώσσα των αριθμών
Τα στοιχεία που ανέλυσαν αφορούσαν την περίοδο 2001-2020. Στο διάστημα αυτό 8,2 εκατομμύρια ανήλικοι από 0 μηνών έως 18 ετών μεταφέρθηκαν στα επείγοντα των νοσοκομείων. Υπήρξαν επίσης 1,4 εκατομμύρια μη προγραμματισμένες εισαγωγές.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι διακομιδές και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν αυξημένες κατά 78% και 104% αντίστοιχα, τις περιόδους με έντονη ζέστη.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον κίνδυνο λοιμωδών νόσων και λοιμώδους εντερίτιδας τις μέρες με πολλή ζέστη. Όπως διαπίστωσαν και αυτές αυξάνονταν, αν και λιγότερο. Η αύξηση έφτανε το 5% και 17%, αντίστοιχα.
Εκτός από τα βρέφη, ιδιαιτέρως αυξημένο κίνδυνο μεταφοράς στο νοσοκομείο και νοσηλείας διέτρεχαν τα παιδιά από τις λιγότερο προνομιούχες περιοχές της Αυστραλίας.
Τα ευρήματα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην κατάρτιση στρατηγικών προφύλαξης, ιδίως των ευάλωτων ομάδες του πληθυσμού, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ.