Την ηλεκτρονική διαδικασία, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας e-ticket, για να κλείσει ραντεβού ο ασφαλισμένος στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας σήμερα.
Αναλυτικά, ο Α. Γεωργιάδης περιγράφει στο Χ αναλυτικά ένα – ένα τα βήματα, που πρέπει να ακολουθήσουν οι ασφαλισμένοι, με στόχο να λαμβάνουν τα φάρμακα τους χωρίς αναμονή, ταλαιπωρία και ουρές.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρει ότι ο ασφαλισμένος, από το σπίτι του μπορεί να μπει στη σελίδα του ΕΟΠΥΥ, και να συμπληρώσει τα στοιχεία όπως το φάρμακο που θέλει ο ασφαλισμένος, τον ΑΜΚΑ του και τον κωδικό της συνταγής. Στη συνέχεια, κλείνει το ραντεβού με την ημερομηνία και την ώρα που τον εξυπηρετεί να παραλάβει το φάρμακό του, χωρίς να περιμένει από τα ξημερώματα στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ για να πάρει το χαρτάκι με τον αριθμό προτεραιότητας:
«Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής Ελλάδας, δεν χρειάζεται να πηγαίνετε στις 8:00 να περιμένετε στο κρύο στην ουρά» ανάφερε σήμερα στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤnews. Αναλυτικά κ. Γεωργιάδης στην ερώτηση πώς θα μειωθούν οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ απάντησε:
«Έχουμε φτιάξει μια διαδικτυακή εφαρμογή και μπορεί ο κόσμος να κλείσει ραντεβού διαδικτυακά. Μπαίνεις στην εφαρμογή, επιλέγεις ποιο φάρμακο θέλεις και πότε θες να το πάρεις, βάζεις τον κωδικό της συνταγής και σου βγάζει αυτομάτως σε ποιο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ είναι διαθέσιμο και τι ώρα να πας. Σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή (app) στο κινητό για μεγαλύτερη ευκολία. Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής Ελλάδας. Δεν χρειάζεται να πηγαίνεις και να στήνεσαι στην ουρά».
Για τις προσλήψεις προσωπικού στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός επανέλαβε ότι άμεσα ο Οργανισμός θα προσλάβει 20 φαρμακοποιούς με μπλοκάκι και άλλους 25 φαρμακοποιούς στο τέλος του μήνα μέσω της πλατφόρμας των επικουρικών. «Άρα, σε 45 φαρμακοποιούς συνολικά. Στις αρχές Απριλίου, αν δεν γίνει ένσταση στο διαγωνισμό, θα ξεκινήσει και η διανομή κατ’ οίκον».
Για τα ΦΥΚ
Αναφορικά με τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστος (ΦΥΚ) ο υπουργός ξεκαθάρισε -για μια ακόμη φορά- ότι δεν μπορούν να μπουν όλα τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία της γειτονιάς, μόνο ορισμένα, γιατί κάποια είναι πάρα πολύ ακριβά ενώ κάποια άλλα χρειάζονται ειδικές συνθήκες διατήρησης.
«Εγώ δεν υποτιμώ τους φαρμακοποιούς και θα ήθελα να μπορούσα να πάω όλα τα φάρμακα και στα ιδιωτικά φαρμακεία. Όμως αυτό έχει κάποιες δυσκολίες, κυρίως από την πλευρά της βιομηχανίας, που δεν εμπιστεύεται τις παράλληλες εξαγωγές. Και έχει και μια μεγάλη οικονομική δυσκολία, ποιος θα πληρώνει το κόστος; Διότι μην ξεχνάτε ότι τα φάρμακα από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ είναι με μηδενική συμμετοχή, ενώ τα φάρμακα από το ιδιωτικό φαρμακείο έχουν το κέρδος του φαρμακοποιού. Αυτό, δε θέλουμε φυσικά να το μετακυλήσουμε στον κόσμο, άρα εδώ δημιουργείται ένα κόστος που πρέπει να το καλύψει ο ΕΟΠΥΥ. Αυτό σε ετήσια βάση, είναι κάποια εκατομμύρια, δεν είναι τόσο απλό».
Το κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη σύλληψη του κυκλώματος παράνομων συνταγογραφήσεων και αφού ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία αλλά και τον ΕΟΠΥΥ για τη συνεργασία τους, είπε ότι το πρόβλημα θα λυθεί, όταν θα ενεργοποιηθεί η υπουργική απόφαση για τον ενεργό και μη ενεργό ΑΜΚΑ.
«Είμαστε κοντά επιτέλους στο να την εφαρμόσουμε, γιατί είχε πολύ μεγάλη τεχνική δυσκολία να γίνει διαχωρισμός ποιοι έχουν ενεργό και ποιοι μη ενεργό ΑΜΚΑ. Πιστεύω ότι μέσα στον Φεβρουάριο ο ενεργός- μη ενεργός ΑΜΚΑ θα εφαρμοστεί και θα κλείσουμε πάρα πολλές πόρτες κλοπής».
Τα ράντζα στα ΤΕΠ και το παράδειγμα της Ολλανδίας
Ο υπουργός ρωτήθηκε, φυσικά, και για τις πολύωρες αναμονές και το αδιαχώρητο και την ταλαιπωρία γιατρών και ασθενών που δημιουργείται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), όταν εφημερεύουν τα μεγάλα νοσοκομεία που πολλές φορές ξεπερνούν έως και τις 18 ώρες. Ο ίδιος μάλιστα έφερε το παράδειγμα της Ολλανδίας.
«Αν αρρωστήσεις στην Ολλανδία, για να πας στο νοσοκομείο πρέπει να έχεις χαρτί του προσωπικού σου γιατρού. Αν πας χωρίς αυτό, τα πληρώνεις όλα από την τσέπη σου. Αντιθέτως στην Ελλάδα έχουμε ένα ανοιχτό σύστημα που όποιος αισθάνεται ότι θέλει να πάει στο νοσοκομείο μπορεί να πάει. Τι θα πει αυτό; Κάθε μέρα στην Αττική από τα 2.500 περιστατικά που πάνε στα επείγοντα, τα 2.000 είναι περιπατητικοί ασθενείς. Στο σύστημα υγείας της Ολλανδίας, δεν θα έφταναν ποτέ στο νοσοκομείο. Εμείς, για να σπάσουμε αυτό το μεγάλο φόρτο του κόσμου, χωρίς να πάμε στο μοντέλο της βόρειας Ευρώπης, γιατί θέλω ο κόσμος να αισθάνεται ασφάλεια για την υγεία του, βάζουμε άμεσα και θα το ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες, εφημερίες στα μεγάλα Κέντρα Υγείας».
Σύμφωνα με τον υπουργό, αν κάποιος έχει πυρετό δεν χρειάζεται να πάει στο νοσοκομείο, μπορεί να πάει πρώτα στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας που θα περιμένει λιγότερο.
Για τις χθεσινές συγκεντρώσεις για τα Τέμπη
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το έγκλημα των Τεμπών, σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού τονίζοντας ότι καλώς έκανε ο κόσμος και κατέβηκε στους δρόμους: «Η Ελλάδα αναμένει την κάθαρση από αυτό το τραγικό δυστύχημα. Η κάθαρση θα έρθει με τον τρόπο που έρχεται στα πολιτισμένα κράτη, όταν δηλαδή ολοκληρωθεί το δικαστήριο. Αναμένουμε και εμείς να γίνει αυτή η δίκη. Τα πάντα πρέπει να έρθουν στο φως. Δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά. Οι χρόνοι με τους οποίους κινείται η δικαιοσύνη, αφορούν τη δικαιοσύνη και μόνο. Όποιος εισηγείται ότι πρέπει η Κυβέρνηση να πιέσει τη δικαιοσύνη να πάει γρηγορότερα, αυτό σημαίνει παραβίαση του συντάγματος».
Για το ενδεχόμενο τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αντίρρηση.