Σαρωτικοί έλεγχοι έχουν ξεκινήσει από την ΑΑΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και σε ποιο βαθμό υπάρχει συμμόρφωση από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες στα νέα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την πραγματοποίηση των συναλλαγών.
Οι έλεγχοι θα επικεντρώνονται κυρίως στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, την χρήση των νέου τύπου ταμειακών μηχανών στον τομέα της εστίασης, και την ενεργοποίηση του νέου συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS.
Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS αποτελεί κεντρικό σημείο των ελέγχων, με τους ελεγκτές να αξιοποιούν δεδομένα από το σύστημα e-send της ΑΑΔΕ. Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν οι υπόχρεοι αποστέλλουν αποδείξεις και στοιχεία πωλήσεων μέσω καρτών, όπως απαιτείται.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στους οδηγούς ταξί, οι οποίοι πρέπει να τοποθετήσουν ειδικό αυτοκόλλητο στο τζάμι της πίσω δεξιάς πόρτας του οχήματος. Το αυτοκόλλητο πρέπει να αναγράφει στα ελληνικά και στα αγγλικά ότι:
- Ο οδηγός υποχρεούται:
- Να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής.
- Να δέχεται πληρωμή με κάρτα.
- Ο πελάτης ΔΕΝ υποχρεούται:
- Να πληρώσει με μετρητά.
Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει επίσης ελεγκτικές διασταυρώσεις για όσους δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS ή δεν διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό. Οι επαγγελματίες που δεν έχουν εγκαταστήσει το IRIS μέχρι την προθεσμία της 2ας Σεπτεμβρίου θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις χωρίς επαγγελματικό λογαριασμό θα υποβληθούν σε πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Έλεγχοι και πρόστιμα
Οι ελεγκτές θα εστιάσουν επίσης σε:
- Επαγγελματίες που δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα IRIS και δεν διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό.
- Επιχειρήσεις εστίασης που δεν έχουν αντικαταστήσει τις παλαιές ταμειακές μηχανές με νέες, σύγχρονες συσκευές, οι οποίες περιορίζουν τις δυνατότητες φοροδιαφυγής.
- Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εμφανίζουν αρνητικό μικτό κέρδος ή μεγάλες διακυμάνσεις στο μικτό κέρδος, συνεχόμενες ζημίες ή περίεργες κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα χρησιμοποιηθούν έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης.
Με βάση τη νέα διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπονται σημαντικές ποινές για τους παραβάτες Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων:
- Πρόστιμα από 15.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης, για μη τήρηση των μέτρων δέουσας επιμέλειας από τον Πάροχο.
- Πρόστιμα από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ για παραβάσεις σχετικές με παραβίαση, παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ), με την προϋπόθεση ότι έχει κατατεθεί έγγραφη δεσμευτική διαβεβαίωση της κατέχουσας την άδεια καταλληλόλητας οντότητας προς την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλόλητας ΦΗΜ.
- Πρόστιμα από 10.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ για μη διαβίβαση στοιχείων στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Οι νέοι κανόνες και τα αυστηρά πρόστιμα επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη σωστή εφαρμογή των φορολογικών κανονισμών και να περιορίσουν τις παραβιάσεις στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών και της φορολογίας.
Διαβάστε επίσης
Fitch: Αναβάθμισε τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες