Η επί τόπου φάση της διαδικασίας αξιολόγησης του Ζαγορίου για την προοπτική ένταξης των Ζαγοροχωρίων στον κατάλογο των πολιτιστικών μνημείων της Unesco, άρχισε ουσιαστικά τις τελευταίες ώρες, με την επίσκεψη στην περιοχή των δύο αξιολογητών του Παγκόσμιου Οργανισμού, η οποία θα βάλει στην τελική ευθεία την όλη διαδικασία, μέσω της οποίας μπορεί αν όλα πάνε καλά, το Ζαγόρι να γίνει ο πρώτος τόπος που εντάσσεται στο συγκεκριμένο κατάλογο.
Την πρόταση, το φάκελο πιο συγκεκριμένα, κατέθεσε τον Ιανουάριο του 2022 το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ζαγόρι προτείνεται από την ελληνική πολιτεία να ενταχθεί στον κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO, αποτελώντας την πρώτη υποψηφιότητα της χώρας μας για τη συγκεκριμένη κατηγορία.
Δύο αξιολογητές της Unesco, ένας Ιορδανός και ένας Γάλλος, επισκέπτονται από την Τρίτη, τα πιο σημαντικά σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της περιοχής του Ζαγορίου, και είναι αυτοί που θα κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις που θα εξεταστούν λαμβανομένων υπόψη και των στοιχείων που εμπεριέχονται στον κατατεθειμένο φάκελο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Συνοδευόμενα από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την κ. Ευγενία Γερούση-Μπετερμάχερ, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, τα δύο στελέχη της Unesco ξεκίνησαν την περιήγησή τους στα τοπόσημα του Ζαγορίου, από το Μονοδέδρι το απόγευμα της Τρίτης (Ριζάρειο Ίδρυμα, Κέντρο Χειροτεχνίας, Μονή Αγ. Παρασκευής και Φαράγγι του Βίκου, ενώ θα ακολουθούσαν επισκέψεις σε Κήπους, γεφύρι του Κοκκόρου, στη συλλογή Λαζαρίδη στο Κουκούλι και στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου).
Το απόγευμα της Τρίτης, στο Δημαρχείο του Ζαγορίου, έγινε η επίσημη εκδήλωση υποδοχής των αξιολογητών παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη και του Δημάρχου Ζαγορίου Γεώρ. Σουκουβέλου.
Η εκδήλωση
Το κλιμάκιο των αξιολογητών υποδέχτηκε στο Δημαρχείο ο Γιώργος Σουκουβέλος ο οποίος παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του Δήμου Ζαγορίου.
Ένας Δήμος που εκτείνεται γεωγραφικά σε 1000 τ.χλμ. ανάμεσα σε δύο Εθνικούς Δρυμούς, της Βάλιας Κάλντα και του Βίκου Αώου που μαζί αποτελούν το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου. Οι 46 παραδοσιακοί οικισμοί, τα αποκαλούμενα και Ζαγοροχώρια βρίσκονται διάσπαρτα στο μεγαλύτερο όγκο της οροσειράς της Πίνδου, με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους, και φιλοξενούν πλήθος αναγνωρισμένων μνημείων, αποτελούν την πατρίδα μεγάλων εθνικών ευεργετών.
Ο Δήμος Ζαγορίου όπως τόνισε ο κ. Σουκουβέλος, μαζί με Δήμο Κόνιτσας έχει την εμπειρία της Unesco από το 2015 αφού το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου αποτελεί κομμάτι του Γεωπάρκου Βίκου Αώου που είναι ενταγμένο στην Unesco.
Μιλώντας για την προοπτική ένταξης του Ζαγορίου στην Unesco ο κ. Σουκουβέλος τόνισε μεταξύ άλλων: “Είμαστε βέβαιοι πως σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης το Ζαγόρι θα αποχτήσει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και ακόμα μεγαλύτερη επισκεψιμότητα”.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου στάθηκε στην παραγωγή της περιοχής λέγοντας πως ένας τόπος όπου φύονται 5000 είδη από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, μπορεί και παράγει προϊόντα γάλακτος, κρέατος, μέλι, κρασί κτλ. που είναι ιδιαίτερα ποιοτικά. Τόνισε πως η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού συντηρεί τα τελευταία χρόνια πολλά πέτρινα γεφύρια, εκκλησίες και κτίρια που έρχονται από το παρελθόν και έχουν ιστορική σημασία.
Τέλος, προτού πάρουν το λόγο για ένα σύντομο χαιρετισμό οι δύο αξιολογητές, η κ. Ευγενία Γερούση τόνισε πως το Υπουργείο έγκαιρα παρά τις δυσκολίες κατόρθωσε και υπέβαλε το φάκελο για την ένταξη του Ζαγορίου, χαρακτηρίζοντας το μάλιστα ως ένα επίτευγμα το ότι υποβλήθηκε εγκαίρως ο φάκελος τον Ιανουάριο του 2022. Από την άλλη, σημείωσε πως τεράστιες δυσκολίες στη λειτουργία της Unesco προκαλεί σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία και είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά δεν έγινε τον Ιούνιο η κανονική συνεδρίαση της Επιτροπής στο Καζάν της Ρωσίας, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Πηγή: https://pbnews.gr/zagorochoria-ena-krisimo-vima-gia-tin-entaxi-ston-katalogo-tis-unesco/