Ζουμεροί και πεντανόστιμοι κεφτέδες, πανέ, σε τριμμένη φρυγανιά, με μια έξυπνη μέθοδο «αύξησης» του κιμά, ο οποίος ούτως ή άλλως αποτελεί μια προσιτή επιλογή.
Η κύρια διαφορά τους από τους κανονικούς κεφτέδες είναι ότι στο μίγμα του κιμά, εκτός από την προσθήκη ψωμιού, προστίθενται επίσης άφθονα λαχανικά και μυρωδικά.
Υλικά για τη Συνταγή
- 500 γραμμάρια κιμά (μίγμα, χοιρινό και μοσχαρίσιο)
- 2 αυγά μεσαία
- 1 μεγάλη πατάτα, χωρίς τη φλούδα, τριμμένη στη μεσαία μεριά του τρίφτη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 1 μικρό καρότο, στη λεπτή μεριά του τρίφτη
- 80 γραμμάρια λευκό ψωμί (2 φέτες του τοστ)
- 100 ml γάλα, πλήρες
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- Αλατοπίπερο κατά βούληση
- 150 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά
- Αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Αρχικά βάλτε σε ένα πιάτο το γάλα με το ψωμί για να μουλιάσει.
- Καθαρίστε και τρίψτε την πατάτα και το καρότο, ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και πολτοποιήστε το σκόρδο.
- Με τα χέρια σας στίψτε καλά το ψωμί από το περιττό γάλα και θρυμματίστε το μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τον κιμά, τα αυγά, το κρεμμύδι, την πατάτα, το καρότο, τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και το σκόρδο πολτοποιημένο. Αλατοπιπερώστε το μίγμα και ζυμώστε καλά με τα χέρια σας.
- Βάλτε δίπλα σας ένα μπολ με νερό και άλλο ένα με την τριμμένη φρυγανιά.
- Βρέχοντας τα χέρια σας στο νερό, πλάστε ισόπαχους κεφτέδες σε οβάλ και μακρουλό σχήμα, κατά προτίμηση. Πατήστε τους λίγο να πλατύνουν.
- Βουτήξτε τους κεφτέδες στη φρυγανιά και κυλήστε τους ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα με τη γαλέτα και να σχηματιστεί μια κρούστα. Συνολικά, θα πάρετε περίπου 18, μεγάλου μεγέθους, κεφτέδες.
- Βάλτε στη φωτιά ένα βαθύ και φαρδύ τηγάνι ( 28 εκατοστά) και βάλτε λάδι 4-5 εκ. Αφήστε το να ζεσταθεί καλά και να φτάσει στη βέλτιστη θερμοκρασία για τηγάνισμα (180ο C). Αν δεν είναι αρκετά ζεστό, οι κεφτέδες θα απορροφήσουν πολύ λάδι, όπως συμβαίνει και με κάθε τι τηγανητό. Το καυτό λάδι θα βοηθήσει ώστε να σχηματίσει κρούστα αμέσως και να μην μουλιάσει το υλικό.
- Τηγανίστε περίπου 6 κεφτέδες σε μια παρτίδα, μην παραφορτώνετε το τηγάνι. Μετά από 2-3 λεπτά γυρίστε τους από την άλλη πλευρά και συνεχίστε για άλλα 2 λεπτά περίπου.
Πηγή: Topontiki.gr