Είναι αλήθεια ότι οι Ιταλοί τρελαίνονται όταν βλέπουν να παραποιούνται βάναυσα οι συνταγές τους, κι έχουν απόλυτο δίκιο.
Για παράδειγμα στην Ελλάδα -αλλά και σ’ όλο τον κόσμο- τα δημοφιλέστερα πιάτα της ιταλικής κουζίνας, οι πίτσες και οι μακαρονάδες, ήλθαν μέσω ΗΠΑ στην αμερικάνικη εκδοχή τους, δηλαδή παραποιημένες. Πέρασαν δεκαετίες μέχρι να καταλάβουμε ότι τα μακαρόνια δεν είναι έτοιμα όταν κολλούν στον τοίχο, ότι η καρμπονάρα δεν έχει κρέμα γάλακτος ούτε μανιτάρια, ότι καμία πίτσα δεν έχει εκείνες τις χοντρές ζύμες, ούτε τις μαγειρεμένες – κορεσμένες λαδερές σάλτσες τομάτας, ούτε είναι φορτωμένη με διάφορα βούτυρα, τυριά και αλλαντικά που «μπουκώνουν» τις γεύσεις.
Όλα αυτά τα μικρά μαγειρικά εγκλήματα είχαν γίνει στις ΗΠΑ προκειμένου να προσελκύσουν τον μέσο Αμερικανό που ήταν συνηθισμένος να τρώει άλλες ποσότητες και με άλλες αναλογίες. Με τον τρόπο αυτό όμως χανόταν η φιλοσοφία της ιταλικής κουζίνας -ειδικά της cucina povera- που απαιτεί την απλότητα ώστε να μπορεί κανείς να γευτεί τα λίγα αλλά φρεσκότατα και πάντα νόστιμα συστατικά της κάθε συνταγής.
Η ασυνάρτητη «Hawaiian Pizza»
Υπήρξε όμως και μια περίπτωση που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Ιταλούς. Μια συνταγή που εξευτέλιζε με το χειρότερο τρόπο την ιταλική κουζίνα. Ένα ασυνάρτητο κατασκεύασμα. Μία pizza που αποτελεί «έγκλημα καθοσιώσεως». Μιλάμε για την επονείδιστη «Hawaiian Pizza» που στην Ελλάδα την ξέρουμε ως «Pizza με Ανανά».
Η pizza αυτή έχει σάλτσα τομάτας, διάφορα τυριά και αλλαντικά, και στην κορυφή της στολίζεται με κομμάτια ανανά. Παρόλη την Hawaiian όψη και ονομασία της, όμως, δεν έχει καμία σχέση με τη Χαβάη.
Αντιθέτως, δημιουργήθηκε το 1962, από τον Έλληνα ομογενή Sotirios «Sam» Panopoulos, στην κουζίνα του «Satellite Restaurant», στο Οντάριο του Καναδά. Ο Πανόπουλος την ονόμασε έτσι όχι προς τιμήν του νησιού της Χαβάης, αλλά λόγω της κονσέρβας ανανά «Hawaii» που χρησιμοποιούσε στην κουζίνα του. Η pizza εκτός από ανανά και σάλτσα ντομάτας είχε ζαμπόν ή μπέικον, και ένα μίγμα τυριών στο οποίο κυριαρχούσε η μοτσαρέλα. Σε άλλα μέρη των ΗΠΑ η συνταγή έχει σάλτσα BBQ και ψαχνά από χοιρινό κρέας.
Η συγκεκριμένη pizza στην αρχή δεν είχε μεγάλη επιτυχία, αλλά στην πορεία ο παράξενος γευστικός συνδυασμός με τον ανανά άρχισε να ιντριγκάρει τους θιασώτες της πίτσας, και τελικά έγινε η σπεσιαλιτέ του εστιατορίου. Τα νέα διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα, και λίγα χρόνια αργότερα η «Hawaiian Pizza» πέρασε τα σύνορα του Καναδά και εισέβαλε στις ΗΠΑ όπου άρχισε να έχει διάφορες παραλλαγές.
Ιερός πόλεμος
Πάντως οι Ιταλοί δεν υπάρχει περίπτωση να δοκιμάσουν μια τέτοια παρασκευή. Για τους πιτσαδόρους μια τέτοια παρασκευή θεωρείται ιεροσυλία.
Κάπως έτσι αισθάνθηκε κι ένας πιτσαδόρος στην πόλη Νόργουϊτς της Αγγλίας, ο οποίος αποφάσισε να κηρύξει ιερό πόλεμο κόντρα στην «Hawaiian Pizza». Μάλιστα, επειδή μεγάλος αριθμός πελατών συνεχίζει να ζητάει τη συγκεκριμένη πίτσα, ο τιμοκατάλογος του εστιατορίου «Lupa Pizza» περιλαμβάνει αναγκαστικά την «πίτσα με ανανά» στον κατάλογό του, αλλά στην τιμή των 100 λιρών Αγγλίας!
Με τον τρόπο αυτό ο πιτσαδόρος πιστεύει ότι θα αποθαρρύνει τους ανόητους πελάτες του να παραγγείλουν την τρισκατάρατη αυτή πίτσα. Για τους Ιταλούς -και μάλιστα για τους Ναπολιτάνους που την εφηύραν- η pizza είναι σοβαρό πράγμα.
Οι Ιταλοί ξέρουν όχι μόνο να μοιράζονται, αλλά και να περιφρουρούν τις γαστρονομικές τους παραδόσεις.
ΥΓ. Αν ποτέ αποφασίσετε να δοκιμάσετε την «πίτσα με ανανά» φροντίστε τουλάχιστον να είναι πασπαλισμένη με νιφάδες κόκκινης καυτερής πιπεριάς.