Το παραδοσιακό αυτό βραζιλιάνικο κέικ καρότου περιέχει παρόμοια συστατικά με το ξακουστό αμερικάνικο carrot cake, αλλά διαφέρει αρκετά σε υφή και έχει πιο αφράτο και λείο αποτέλεσμα, χάρη στα ωμά καρότα που πολτοποιούνται σε μπλέντερ.
Η επικάλυψη με γλάσο κακάο ταιριάζει ιδανικά με τη συγκεκριμένη συνταγή και προσφέρει στο κέικ μια εντυπωσιακή εμφάνιση με υπέροχο συνδυασμό χρωμάτων.
Υλικά για τη Συνταγή
275 γραμμάρια καρότα, ξεφλουδισμένα και χοντροκομμένα
200 ml σπορέλαιο
3 αυγά μεγάλα
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
375 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή (caster sugar) ή χρησιμοποιήστε κοινή κρυσταλλική που θα χτυπήσετε στο μπλέντερ για λίγο
275 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ. + λίγο επιπλέον για το πασπάλισμα της φόρμας
1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το γλάσο
3 κουταλιές της σούπας γάλα
50 γραμμάρια βούτυρο + λίγο επιπλέον για το βουτύρωμα της φόρμας
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο
125 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
1. Αρχικά προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και βουτυροαλευρώστε μια φόρμα 25 εκατοστών. Αφήστε στην άκρη.
2. Βάλτε σε ένα μπλέντερ ή επεξεργαστή (μεγάλο μούλτι), τα καρότα, το λάδι, τα αυγά, τη βανίλια και την ψιλή ζάχαρη και μπλεντάρετε μέχρι να έχετε ένα λείο αποτέλεσμα.
3. Αδειάστε το μίγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε κοσκινίζοντας το αλεύρι. Ρίξτε, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και με μια σπάτουλα “διπλώστε” μέχρι να αναμιχθούν καλά και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
4. Αδειάστε τη ζύμη του κέικ στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήστε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40-45 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα ξυλάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του κέικ. Αφαιρέστε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα. Αναποδογυρίστε το προσεκτικά και αφήστε το να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα.
5. Στο μεταξύ ετοιμάστε το γλάσο. Βάλτε το γάλα, το βούτυρο και τη βανίλια σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τοποθετήστε το σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέστε το κακάο και τη ζάχαρη άχνη. Δυναμώστε την ένταση της φωτιάς και ανακατεύοντας συνεχώς, φέρτε το μίγμα σε βρασμό. Βράστε το για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας και αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήστε το να κρυώσει μέχρι να έχει την υφή ενός πηκτού γλάσου. Περιχύστε το κέικ με αυτό, αφήστε το να σταθεί λίγο και είναι έτοιμο να το απολαύσετε.