Την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, θα διεξαχθεί η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος έχει προταθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η κυβερνώσα παράταξη έχει προτείνει για νέο πρόεδρο της Βουλής τον βουλευτή Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία που μπορεί να φτάσει έως και 248 βουλευτές.
Σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπέρ της υποψηφιότητας Κακλαμάνη θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες.
Τον Νικήτα Κακλαμάνη θα ψηφίσουν και οι βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας, όπως δήλωσαν οι πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ κα στηρίζουν το κόμμα που ίδρυσε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Εκτός από τους πέντε βουλευτές (Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα και Γιώτα Πούλου), θετικά αναμένεται να ψηφίσουν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μάριος Σαλμάς, Αθηνά Λινού, Ευάγγελος Αποστολάκης, Παύλος Σαράκης, Χάρης Κατσιβαρδάς, Μιχάλης Χουρδάκης, Αρετή Παπαϊωάννου, Πέτρος Παππάς, Μπουρχάν Μπαράν, Γιάννης Σαρακιώτης και Ράνια Θρασκιά.
Το ΚΚΕ αναμένεται να τηρήσει την διαχρονική στάση του σε τέτοιες διαδικασίες και θα δηλώσει «παρών».
«Παρών» θα ψηφίσουν και οι: Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη και οι ανεξάρτητοι Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, Διονύσης Βαλτογιάννης, Κώστας Φλώρος.
Μένει η στάση που θα τηρήσουν Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης, ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τους Σπαρτιάτες.
Η ψηφοφορία για την εκλογή νέο Προέδρου της Βουλής θα ξεκινήσει στις 12.00 το μεσημέρι στην Ολομέλεια, με τον κάθε βουλευτή να εγείρεται και να δηλώνει την προτίμησή του μεταξύ του «ναι» και του «παρών». Μετά την εκλογή του νέου προέδρου του σώματος, θα ακολουθήσει τελετή παράδοσης-παραλαβής.
Υπέρ του Κακλαμάνη εισηγήθηκε ο Ανδρουλάκης, «δεν θα ακολουθήσουμε τη ΝΔ στην καταπάτηση των θεσμικών παραδόσεων»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στη συνεδρίαση της Κ. Ο. του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήθηκε υπέρ του Νικήτα Κακλαμάνη, σε ό,τι αφορά τη γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής.
«Εισηγούμαι να ψηφίσουμε τον Νικήτα Κακλαμάνη για Πρόεδρο της Βουλής αναδεικνύοντας τη διαφορετική αντιμετώπιση των θεσμών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης ανοίγοντας τη συνεδρίαση κατακρίνοντας με αυτό το τρόπο τον Πρωθυπουργό , Κ. Μητσοτάκη , να προτείνει τον Κώστα Τασούλα για πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Έσπασε μια πολιτική παράδοση 30 ετών και οι χειρισμοί του στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν συνάδουν με το πνεύμα του Συντάγματος που επιτάσσει ευρείες συναινέσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ κατέστησε σαφές ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει τη Νέα Δημοκρατία στην καταπάτηση των θεσμικών παραδόσεων».
Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε ακόμη αναφορά στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας οτι έχει αυτόνομη πορεία στο Κέντρο γιατί, όπως υπογράμμισε, «κάθε ψήφος στο Κέντρο μετράει δίπλα».
ΣΥΡΙΖΑ: «Σεβόμαστε τους θεσμούς σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που τους εργαλειοποιεί»
Θα υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση της πλειοψηφίας για το νέο πρόεδρο της Βουλής στο πρόσωπο του Νικήτα Κακλαμάνη. Αυτό αποφάσισε σε σύσκεψη που είχε το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Αφήνοντας αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους χειρισμούς στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «στενά κομματική πρόταση», η ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει τα εξής:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ σέβεται τη Δημοκρατία και τους θεσμούς σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που τους καταστρατηγεί και τους εργαλειοποιεί για τα συμφέροντά του.
Με τον ίδιο θεσμικό τρόπο θα λειτουργήσουμε και στην εκλογή Προέδρου της Βουλής, υπερψηφίζοντας την πρόταση της πλειοψηφίας.
Ο νέος πρόεδρος οφείλει να είναι πρόεδρος όλης της Βουλής και όχι μόνο του κυβερνώντος κόμματος».
Σήμερα, ο κ. Τασούλας είχε αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τους διευθυντές των υπηρεσιών του κοινοβουλίου, ενώ προσέφερε, ως συμβολικό δώρο, στη Βιβλιοθήκη της Βουλής το τελευταίο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού «Επίλογος», που μόλις είχε λάβει στην αλληλογραφία του.
Την έκδοση του περιοδικού «Επίλογος», που διάγει τον 33ο χρόνο της, προλογίζει ο προσφάτως εκλιπών συγγραφέας, κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και στιχουργός Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο οποίος γράφει στον πρόλογο:
«Η Ελλάδα, όπως και όλος ο πολιτισμένος κόσμος, διέρχονται από αντίπνευματικές συμπληγάδες. Κανένα μεγάλο λογοτεχνικό κείμενο στον παγκόσμιο χάρτη, κανένας μεγάλος εικαστικός, καμιά μουσική πρωτοτυπία ή πρωτοπορία, καμιά νέα χορευτική πρόταση.
Αν δεν υπήρχε η τηλεόραση να προβάλει, λόγω ελλείψεων νέων δημιουργιών, παλιές σημαντικές προτάσεις, η νέα γενιά θα μεγάλωνε μέσα σε ένα νεκροταφείο ιδεών, μορφών, ρήξεων με τη μετριότητα.
Στην έκδοση του ΕΠΙΛΟΓΟΥ, στην οποία και φέτος τολμούμε να συγκεντρώσουμε την πνευματική παραγωγή της χώρας, με αναφορές και στην παγκόσμια αγορά ιδεών και μορφών, γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν όσα λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έργα διεκδικούν μια μοίρα στην ιστορία του πνεύματος. Είμαστε ευγνώμονες στους δημιουργούς που τολμούν να διασχίσουν την έρημο με το χαλίκι, πατώντας ξυπόλητοι. Ό,τι ακόμη αναπνέει, υπόσχεται και συντηρεί το λάλον ύδωρ».