Ξανά στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα με τις αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις να προκύπτουν η μία μετά την άλλη από τις συνελεύσεις και τις συσκέψεις των συντονιστικών φορέων από τον Έβρο ως την Κρήτη.
Το πρώτο μπλόκο ήδη στήθηκε στον Έβρο, στον κόμβο Καστανέων, από την περασμένη Κυριακή ενώ στην καρδιά των αγροτικών κινητοποιήσεων βρίσκονται και πάλι οι Θεσσαλοί αγρότες που εντείνουν τις δράσεις τους για το στήσιμο μπλόκων στην περιοχή από την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου.
Στην Πανθεσσαλική αποφασίστηκε οι αγρότες της Καρδίτσας να στήσουν μπλόκο στον αυτοκινητρόδρομο Ε65, ενώ μετά τη μεγάλη σύσκεψη στον Πλατύκαμπο βγαίνουν με τρακτέρ στον κόμβο της Γυρτώνης με στόχο να ανεβάσουν τα τρακτέρ τους στην Εθνική Οδό.
Την Τετάρτη θα γίνει μια δυναμική κινητοποίηση με προσυγκεντρώσεις στο Δήμο Τυρνάβου με τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και συγκέντρωση στην πόλη, ενώ απόφαση για κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, επίσης την Πέμπτη στην Πτολεμαΐδα, έλαβαν οι αγροκτηνοτροφικοί σύλλογοι Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας.
Παράλληλα, οργανώνονται και οι αγροτοκτηνοτρόφοι στη Δυτική Ελλάδα μετά από κοινό κάλεσμα των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Αχαΐας για συσκέψεις, ενώ συνέλευση συγκάλεσαν για την ερχόμενη Κυριακή οι αγρότες της Σάμου.
Ποια είναι τα αιτήματα επιβίωσης των αγροτών
Στα βασικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου παραμένουν ζητήματα που έχουν τεθεί από πέρυσι και παρά το ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει επιλύσει, εξακολουθούν όχι μόνο να υφίστανται αλλά να συσσωρεύονται και να κακοφορμίζουν, όπως τονίζουν οι αγρότες.
Μεταξύ άλλων στα κυριότερα αιτήματα των αγροτών περιλαμβάνονται:
-η αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος λόγω μειωμένης παραγωγής και χαμηλών τιμών,
-η μείωση του κόστους παραγωγής, με μέτρα όπως αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, πλαφόν στο ρεύμα στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα,
–αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε αγροτικό κεφάλαιο και παραγωγή,
–αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που να καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους,
–εγγυημένες τιμές στα προϊόντα για την επιβίωσή τους και προσιτές τιμές στην κατανάλωση,
-υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και προληπτικών μέτρων για προστασία από φυσικές καταστροφές και ασθένειες,
-μέτρα για τον έλεγχο των «ελληνοποιήσεων» κλπ.
Ακόμα βέβαια εξακολουθούν να υπάρχουν και ειδικότερα αιτήματα των Θεσσαλών, που αφορούν τις καταστροφές από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel το 2023, σε επίπεδο αποζημιώσεων αλλά και έργων υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της παραγωγής, καθώς και οι υπέρογκοι λογαριασμοί ΔΕΗ για γεωτρήσεις που δεν δουλεύουν.
Τι απαντά η κυβέρνηση
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή για διάλογο» αλλά και περαιτέρω ενίσχυση «όπου κρίνεται απαραίτητο», όμως ήδη θεωρεί ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων που έχουν τεθεί από τις περσινές κινητοποιήσεις έχει ήδη ικανοποιηθεί» αν και συνεχίζει να εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.
Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή αναφέρθηκε στις καθημερινές του συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων, των μπλόκων και οργανισμών «από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και στη μειωμένη κιλοβατώρα στο ρεύμα, ενώ μίλησε και για στήριξη των πληγεισών περιοχών από την κακοκαιρία Daniel.
ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο αντιαγροτική κυβέρνηση
Μια τεράστια φωνή απόγνωσης και ταυτόχρονα αγανάκτησης των αγροτών μας αποτελούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις σχολιάζει το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης του κόμματος Β. Κόκκαλης σε κοινή τους ανακοίνωση.
Αναφέρονται ειδικότερα σε αυτά που υφίσταται ο αγροτικός κόσμος τα τελευταία 5,5 χρόνια κυβερνήσεων ΝΔ, όπως τα δυσθεώρητα κόστη παραγωγής και τη μειωμένη παραγωγή, τις πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων, την έλλειψη ρευστότητας, τα «κόκκινα» δάνεια, τη δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και των υποδομών του με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή και τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, λόγω ζωονόσων, τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις ΕΛΓΑ με τον παρωχημένο κανονισμό του, του προβληματικού Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ κλπ.
Όπως τονίζουν πρόκειται για «επιτεύγματα» του Επιτελικού Κράτους της ΝΔ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, «της πιο αντιαγροτικής κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης», που βγάζουν σήμερα τους αγρότες μας στους δρόμους, στον αγώνα τους για αξιοπρέπεια και επιβίωση.