Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
6.9 C
Ioannina

ΗΠΑ – Τουρκία: Τι θα ζητήσει ο Ερντογάν από τον Τραμπ, πού θα επικεντρωθεί το… παζάρι

Κατά την προηγούμενη θητεία του στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε… θυελλώδη σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μπορεί μεν να είχε σχεδόν άμεση πρόσβαση στον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά στο τέλος η Ουάσινγκτον επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Τώρα ο Τραμπ επιστρέφει στην Προεδρία των ΗΠΑ και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, ο Ερντογάν αναμένεται με την πρώτη ευκαιρία να του θέσει τέσσερα βασικά αιτήματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο χωρών:

1. Την απόσυρση της αμερικανικής υποστήριξης προς την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη βόρεια Συρία και την απόσυρση των εκεί αμερικανικών δυνάμεων. Η Τουρκία συνδέει τη YPG, βασικό κορμό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στην de facto αυτόνομη κουρδική περιοχή στη βορειοανατολική Συρία, με την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, που δρα πάνω από 40 χρόνια κατά της Τουρκίας. Στη  πρώτη του προεδρική θητεία ο Τραμπ είχε δεσμευτεί να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις, ωστόσο τελικά δεν το έπραξε, καθώς επικράτησε η θέση αυτού που στις ΗΠΑ χαρακτηρίζεται «κατεστημένο» και το οποίο αντιμετώπιζε τους Κούρδους ως συμμάχους.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πάντως, ελάχιστες ώρες πριν από την λήξη της θητείας του, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την άρση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας και κατά Τούρκων αξιωματούχων που επεβλήθησαν μετά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία το 2019.

2. Την πλήρη άρση των κυρώσεων CAATSA (Νόμος Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) που σχετίζονται με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησής να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.

3. Την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα  F-35 ή, εναλλακτικά, την επιστροφή των χρημάτων (1,45 δισ. δολάρια) που κατέβαλε η Τουρκία για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Το ζήτημα σχετίζεται άμεσα με την αγορά του συστήματος S-400, καθώς η ενεργοποίησή του έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των F-35, και ήταν ο Τραμπ που λίγο πριν από τη λήξη της προηγούμενης θητείας του υπέγραψε την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι επί περίπου ένα χρόνο αντιστάθηκε στις πιέσεις του Κογκρέσου.

4. Να προχωρήσει η προμήθεια των μαχητικών F-16, για την αγορά των οποίων οι τεχνικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται χωρίς να έχουν καταλήξει εδώ και αρκετούς μήνες, παρά το γεγονός ότι η πώλησή τους στην Τουρκία έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο και η Τουρκία υπέγραψε τη σχετική επιστολή αποδοχής με τη Lockheed Martin.

Καθώς οι συζητήσεις σχετικά με την προμήθεια από την Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών  με επίκεντρο το πρόγραμμα F-35 οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, ήλθαν στο προσκήνιο δύο διαφορετικές επιλογές. Η πρώτη από αυτές έχει να κάνει με την εγχώρια παραγωγή των KAAN (μαχητικό 5ης γενιάς) και των Hurjet (εκπαιδευτικό και ελαφρύ μαχητικό) από την Τουρκία και την ενσωμάτωσή τους στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας. Η δεύτερη επιλογή από την άλλη αφορούσε την προμήθεια από την αγορά έτοιμα μαχητικά ή την συναρμολόγησή τους. Στο σημείο αυτό ήλθαν στο προσκήνιο και τα F-16, ενώ στη συνέχεια εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και για τα Eurofighter, για την αγορά των οποίων φαίνεται ότι πλέον έχει ξεπεραστεί το εμπόδιο της Γερμανίας.

Στην Άγκυρα πιστεύουν ότι η «επιχειρηματική ιδιοσυγκρασία» του Τραμπ προσφέρει περιθώρια για παζάρι. Εν αντιθέσει με το Μπάιντεν, ο Ερντογάν ελπίζει τώρα ότι θα υπάρχει ένας πρόεδρος στον Λευκό Οίκο που θα απαντά στις τηλεφωνικές του κλήσεις. Ωστόσο, στην Άγκυρα δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι και στη δεύτερη θητεία του Τραμπ, υπάρχει μια ομάδα γύρω του που δεν συμπαθεί την Τουρκία. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε με τον Ντόναλντ Τραμπ τη φιλία της πρώτης περιόδου, δήλωσε ο Ερντογάν, την ώρα που ο Τραμπ ορκιζόταν πρόεδρος.

Τα ελληνοτουρκικά δεν καταλαμβάνουν τα τελευταία χρόνια κεντρική θέση στο πλέγμα των σχέσεων της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, αλλά παρεμπίπτουσα στο βαθμό που α) η αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων προσφέρει πλεονεκτήματα στην Αθήνα, κυρίως αμυντικά, έναντι της Τουρκίας και β) η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων σε βάσεις στην Ελλάδα εκλαμβάνεται ως απειλή κατά της Τουρκίας και αποσκοπεί στην περικύκλωση της Τουρκίας από τον Έβρο (ή και βορειότερα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία) μέχρι την Κύπρο.

Με το ίδιο κυρίαρχο στην Άγκυρα σκεπτικό, η αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κύπρο και ιδιαίτερα η πρόσφατη υπογραφή από τον Τζο Μπάιντεν της εκτελεστικής απόφασης για την ένταξή της σε τρία αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ, η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μεγαλόνησο, καθώς και η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο , έχουν προκαλέσει ένταση στη γραμμή Τουρκίας-ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Τουρκία: Έξι νεκροί από φωτιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου

Περού: Δημοσιογράφος που αγωνιζόταν κατά της διαφθοράς δολοφονήθηκε, καθώς έβγαινε από το σπίτι του

Ο χορός του Τραμπ με τη Μελάνια που ξετρέλανε το πλήθος

Πηγή: Topontiki.gr

Hot this week

Μυτιλήνη: Κατολισθήσεις βράχων προκάλεσε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ

Ο δρόμος μεταξύ Αργένου και Βαφειού είναι κλειστός

Politico: Έχουμε άλλες επιλογές, διαμηνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αμερική του Τραμπ

Την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα όσα προτίθεται να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να σκιαγραφήσει το Politico

Σεισμός στη Λέσβο: Σε ποιους δήμους θα είναι κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη (22/01)

Τα σχολικά κτίρια θα ελεγχθούν για τυχόν επιπτώσεις από τον σεισμό των 5,1 βαθμών

Topics

Μυτιλήνη: Κατολισθήσεις βράχων προκάλεσε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ

Ο δρόμος μεταξύ Αργένου και Βαφειού είναι κλειστός

Politico: Έχουμε άλλες επιλογές, διαμηνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αμερική του Τραμπ

Την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα όσα προτίθεται να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να σκιαγραφήσει το Politico

Σεισμός στη Λέσβο: Σε ποιους δήμους θα είναι κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη (22/01)

Τα σχολικά κτίρια θα ελεγχθούν για τυχόν επιπτώσεις από τον σεισμό των 5,1 βαθμών

Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι 897 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι 897 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, τρίτη ημέρα της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και […]
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img