Τους σχεδιασμούς του για τη θητεία του Προεδρού της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης παρουσίασε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην – κατά τα φαινόμενα – τελευταία συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε on camera ότι «η σημερινή συνάντηση είναι ξεχωριστή και διαφορετική, θα έλεγα, από τις συνηθισμένες και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όχι μόνο σε θεσμικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο για την άψογη συνεργασία που είχαμε αυτά τα πέντε χρόνια. Η ιστορία γράφει ότι είστε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας και πιστεύω ότι δώσατε στο θεσμό τα δικά σας ξεχωριστά χαρακτηριστικά, ανοίγωντας την Προεδρία της Δημοκρατίας στην κοινωνία, δίνοντας μεγάλη έμφαση σε κοινωνικά ζητήματα στον πολιτισμό, στις τέχνες».
«Όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και κατ’ ιδίαν, η θεσμική μου άποψη, την οποία θα αποτυπώσουμε και στην πρόταση που θα κάνουμε για τη συνταγματική αναθεώρηση, διαδικασία που θα ξεκινήσει το 2026, είναι ότι ο ή ή Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να υπηρετεί για μία εξαετή θητεία και εφόσον την εγκρίνει το Κοινοβούλιο, αυτός θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσουμε μπροστα», προσέθεσε.
Ο Κ. Μητσοτάκης συνέχισε τονίζοντας ότι «αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και να σφυρηλατηθεί – με τις όποιες αντιρρήσεις μπορεί να υπάρχουν – η εθνική ενότητα, αλλά με όρους ρεαλισμού και αλήθειας. Αυτό θα επιδιώξω να κάνω ως επικεφαλής της ΝΔ και αναμένοντας και τη στάση των υπολοίπων κομμάτων», ενώ ευχαρίστησε και πάλι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά της, η Κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τη Βουλή για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπό της, αλλά και ειδικά τον Κ. Μητσοτάκη για τη συνεργασία που είχαν λέγοντας ότι η «θεσμική επικοινωνία και η ενημέρωση μεταξύ των πολιτειακών παραγώντων είναι πολύ σημαντική σε μια δημοκρατία. Αυτό το σκοπό εξυπηρετούσαν οι μηναιές μας συναντήσεις και το σημερινό διεθνές σκηνικό, η εποχή μας, έχει πάρα πολλές προκλήσεις και διακινδυνεύσεις που υπερβαίνουν τα σύνορα της πατρίδας μας και αυτό καθιστά αναγκαία την ετοιμότητα όλου του πολιτικού συστήματος, με τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις, για το καλό του τόπου».
Διαβάστε επίσης